Proces - Biografija


Iako članovi niškog benda »Proces« tvrde da sviraju »već 100 godina«, početak njihovog rada vezan je za 1995. godinu. Grupa »Proces« je kreiranje svog ritma počela kao ekipa drugara iz kraja, koji su svirali jer su u tome videli dobru zabavu. Kako su momci rasli, tako je i bend postajao sve ozbiljniji. U početku su svirali punk i funk, a danas je grupa prepoznatljiva po svom zvuku ska-punk-a sa primesama reggae muzike.

Grupa Proces u svom sastavu ima 7 clanova koju cine ritam i bras sekcija koje pokriva gitara i dva vokala.

Članovi su:

Velimir Stojanovic- vokal
Milan Krajnalic- vokal
Miroljub Milosevic-bas
Nikola Ristic- gitara
Ivan Vasic- saksofon
Marjan Cvetanovic- truba
Bogdan Pavic-trombon
Dragan Stoiljkovic - bubanj

Proces nastaje u Nišu 1995 godine 25 maja i od tada je promenila dosta clanova. Od samog pocetka grupa i njeni clanovi trudili su se da rade autorsku muziku autenticnu na njima svojstven nacin. Proces je SKA-BEND sa primesama rege muzike i cvrstih rifova panka. Jedna je od nekoliko grupa koje egzistiraju na jugoslovenskoj ska sceni i jedini predsatvnik iz Niša. Iz grada odakle dolaze ne postoji mesto na kome nisu svirali kao sto su novogodišnji koncerti na centralnom gradskom trgu, brucošijade i samostalni koncerti po niškim klubovima posebno treba istaci nastup na NISOMNIA FESTIVALU gde su svirali sa eminentnim grupama iz bivse SFRJ. što se tice svirki van Niša treba napomenuti Zajecarsku gitarijadu 1998, Urban demo fest BGD 1999 i 2000, Zrenjanin 2001, EXIT 01, Ska festival u BGD 2001 & 2007 sa grupom The Toasters, festival u Travniku 2001.

Od studijskog materijala imaju 9 snimljenih pesama koje cine zbir svega onoga sto su radili poslednjih godina. Materijal je sniman u Nišu 2001 u studiju MATCHBOX a izdat za LITIUM Records . Od video klipova uradeni su spotovi za singlove DUŠANOVA ULICA, MOJ SAN, BEZBRIŽNO, NOVAC koji se emituju po svim televizijskim stanicama u zemlji.