Snezana Miskovic Viktorija - Biografija


Snežana Miškovićje rođena 1958. godine u Vučitrnu. Na studije u Beograd došla je 1976. godine i počela da peva u KUD-u Branko Krsmanović i sa sastavom Pop poli-fonija. Sa Snežanom Stamenković (operska pevačica u Bernu) i Izoldom Barudžijom 1981, godine osniva pevačku grupu Aske sa kojom sledeće godine učestvuje na evrovizijskom takmičenju u Engleskoj. Godine 1983. u okviru kulturne razmene Aske dvadeset puta nastupaju u Keniji. Sa radom su prestale 1986. godine Za to vreme Snežana je vodila grupu kroz koju je prošlo oko dvadeset pet pevačica. Objavile su singl sa evrovizijskom pesmom "Halo, halo" (autor Sanja llić), te dva albuma "Disko rock" (Jugoton 1982,) i "Katastrofa" (Diskos 1984.).

Krajem 1986. godine Snežana snima pesmu "Šarene ulice" i osniva grupu Viktorija. Debi album "Spavaćeš sam" snima dve godine u četiri studija u Zagrebu i Novom Sadu. Na toj ploči se predstavlja rock orijentisanim pesmama "Barakuda" (autor Zoran Lesendrić), "Spavaćeš sam" (autor Zlatan Stipišić), "Sami" (obrada hita grupe Ohio Express, tekst Bora Đorđević), kao i baladom "Daj ne pitaj" (autori Zlatan Stipišić i Bora Đorđević). Producent i koautor materijala bio je Teodor Jani (Theodore Yanni). Ploču su snimili Laza Ristovski, (klavijature), Nenad Stefanović Japanac, (bas). Bojan Pecar, (bas), Safet Petrovac, (gitara) i Tomislav Brezičević, (bubnjevi). Pevačko pojačanje pružili su Bora Đorđević, Milan Mladenović, Izolda Barudžija i članovi grupe Sunčeve pege.

Godine 1988. i 1989. čitaoci magazina "Pop rock" izabrali su Snežanu za najbolju pevačicu. Takođeje na MESAM-u 1990 godine proglašena za pevačicu godine. Početkom 1991, godine objavljuje album "Ja verujem" koji je snimljen u studiju Radio Pule U radu na ploči učestvovali su Laza Ristovski, Šaša Lokner, Nenad Stefanović Japanac, gitaristi Rastko Milošev, Vjekoslav Zajec, Branko Jelić, Vlada Negovanović, a kao specijalni gosti pojavili su se Zoran Lesendrić i Dino Dvornik Autori pesama su Zlatan Stipišić, Nenad Stama-tović, Žika Milenković, Aleksandar Lokner, Zoran Lesendrić, Dragan Čačinović i Branko Jelić, dok su tekstove pisali Radoman Kanjevac. Marina Tucaković, Bora Đorđević, Milja Vujanović i glumac Ljubiša Bačić (pesmu "A ja bez tebe" napisao je početkom sedamdesetih i posvetio Mileni Dravić). Ploča dostiže dijamantski tiraž zahvaljujući pesmama "Rat i mir", "Arija", "Od Splita do Beograda", "Samo teraj ti po svom", "Isus". Iste godine na evergrin večeri Beogradskog proleća izvodi svoju verziju starog hita Vojkana Borisavljevića "Ljubav je samo reč" iz repertoara Zdravka Colića. Ta pesma je objavljena na festivalskoj ploči "Beograde" (PGP RTB 1991.) ali i na njenom kompilacijskom CD-u "I ništa više".

Prvi samostalni koncert u Beogradu održala je u Sava centru januara 1992. godine. Treći album "Ja znam da je tebi krivo" objavila je krajem 1995. godine. Aranžmane i produkciju uradio je Vojislav Aralica koji je koautor pesama uz Stevana Todorovića i Ramba Amadeusa Na ploči se nalaze obrade "Avantura-ljubomora", Bijelog dugmeta, "Ako priđeš bliže" Arsena Dedića koju je pevao Zdravko Čolić, "Lokomotiva" sastava Fore-igner "Ja znam da je tebi krivo" obrada je "lo sono positivo" Đovanotija (Giovanotti), a domaći tekst je napisao Milan Bojanić Knez.

Sa obnovljenom Viktorijom koju čine mladi muzičari iz Kosovske Mitrovice, Snežana Mišković je 1996. godine koncertno promovisala ploču. Tokom svih godina kroz grupu Viktorija je prošlo dosta muzičara, a najviše koncertnog traga su ostavili gitarista Branko Jelić (ex Slomljena stakla, Magično oko), basista Miloš Stojisavljević Cajger (ex Zana, Generacija 5) i bubnjar Predrag JakovIjević (exTilt, Bulevar).