Rezervni tocak



Rezervni točak već dugo ne postoji i svašta se desilo od tada, ali...
Band Rezervni točak nastao je tako što se podijelila poznata dobojska grupa Tok života (koja je prva grupa iz Doboja koja je snimila LP). Bubnjar Vukić Raspopović Vule i basista Slavko Rebić Reba (žurnalista "Radio Doboja") napustili su grupu Tok života, odijelivši se od gitariste i vođe tog benda - Vladimira Vukojevića Baje (tada najjačeg i najrenomiranijeg dobojskog muzičara iz oblasti rock and rolla).
Rezervni točak su (1982. godine) osnovali: Vukić Raspopović Vule - bubnjevi (vođa benda), Slavko Rebić Reba - bas gitara (zamjenik vođe benda, blagajnik...), Antonio Kuffner Toni - gitara, Senad Lokić - druga gitara i Asim Kapetanović Havrlja - vokal. Svi članovi grupe su bili iz Doboja osim Asima koji je bio iz Šamca. Prva ploča, "Miris žene i benzina", snimljena je 1982. godine. Snimanje je obavljeno u Beogradu, u studiju Ence Lesića. Izdavač je bio Diskos, Aleksandrovac, SCG. Priličan uspjeh imala je pjesma "Molim ovu noć..", a autor muzike i teksta bio je Antonio Kuffner Toni.
Krajem 1982. godine, Senad Lokić napusta grupu i umjesto njega dolazi Samir Šestan Droga, koji je u periodu od 1981. do 1982., također, svirao u dobojskoj grupi Tok života. Samir je dosta toga naučio od (gore već pomenutoga) Vladimira Vukojevića Baje, kojemu je on za to i danas veoma zahvalan. Tandem, Antonio Kuffner Toni i Samir Šestan Droga rade na materijalu za drugu ploču grupe Rezervni točak. Ploča je snimana krajem 1983. i početkom 1984. godine u studiju "Aqarius" (vlasništvo Ratka Ostojića - Deligradska, Slavija). I taj LP / kasetu ("Poslije tebe") izdaje Diskos.
Druga ploča grupe Rezervni točak, "Poslije tebe", dobila je ime po jednoj od pjesama Samira Šestana Droge. Programiranje i sviranje klavijatura takodjer je odradio Samir Šestan Droga.
Za treću plocu izabran je naslov "Zvižduk sa ulice" (ponovo prema jednoj od pjesama Samira Šestana Droge). Programiranje i usluge sviranja klavijatura odradio je Laza Ristovski. Tu ploču je izdao Diskoton, Sarajevo, BiH.
Asim Kapetanović Havrlja 1985. godine napušta grupu Rezervni točak i na mjesto vokalnog soliste dolazi Nermin Memišević Germa. Nermin Memiševic Germa je bio nešto mlađi i brzo se uhodao u rad grupe, međutim, publika je već bila navikla na specifičnog i ekstravagantnog "indijanca", Havrlju, pa grupa u narednom periodu i nije imala nekog većeg i zapaženijeg uspjeha.
Te iste, 1985. godine, Samir Šestan Droga dobija ponudu da svira u grupi Divlje jagode. On i zvanično prelazi u taj bend, ali i dalje pomaže grupi Rezervni točak u daljem radu. Učestvuje u izradi cijelog materijala (tekstovi, melodije, programiranje, aranžmani...) za novi album. Band ga šalje u Beograd, opet u studio "Aqarius", međutim, u toku tog rada dolazi do nesuglasica jer je ostatak benda odbio njegov prijedlog da na albumu gostuje još par ljudi (na primjer: Zoka, gitarista itd...). Rad je prekinut i stvar je pala u vodu. Od tada su kroz bend prolazi jos par manje važnih muzičara i bend se uskoro raspada. Povremeno se jedno vrijeme ponovo okupljao da bi se odsvirala poneka "tezgu" na moru.

Početkom 1986. godine, Samir Šestan Droga odlazi na odsluženje vojnog roka, a od marta 1987. godine ponovo počinje da radi sa bendom Divlje jagode. Pripremala se njihova nova ploča ("Konji"), u MOC Budva. Neobićnost je ta da je u isto vrijeme i Tifa došao u Divlje jagode. Od tad su njih dvojica postali nerazdvojni (kasnije je Šestan radio dvije ploče Tifa Banda). Šestan u septembru 1987. godine napušta Divlje jagode, a oni bez njega idu u studio "Aquarius" da snime album "Konji", za kojeg je Šestan napravio najmanje 50% aranžmana, a i donio je Seadu Lipovači Zeletu i note za "Turski marš".
Po napuštanju benda Divlje jagode, Samir Šestan Droga najviše vremena provodi kao studijski muzičar, aranžer, producent, programer, klavijaturista..., a svoj rad uključuje i u rad mnogih poznatih grupa i vokalnih solista (Valentino, Tifa Band, Zabranjeno pušenje, Bombaj štampa, Djino Banana, Henda, Dino Merlin, Seid Memić Vajta, Zerina Cokoja, ...). Pored toga, čest je saradnik sarajevskih tonskih studija - BLAP i Kec na Ilidži (svi ovi studiji bili su usko vezani za rad izdavačke kuće Diskoton iz Sarajeva).

Nakon dužeg perioda provedenog u krugovima vezanim za muziku, Samir Šestan Droga upisuje i završava dvogodišnje školovanje na "Neue Jazz School" u Njemačkoj. Kupuje opremu za moderni digitalni audio midi studio i od 2000. godine počinje sa ozbiljnim radom na muzičkom planu. Kod njega nastaju nebrojeni albumi narodne i zabavne muzike (Hari Mata Hari - "Kao domine", Toše Proeski - "Dan za nas", Leo Kazić...).




Diskografija:


"Miris žene i benzina", Diskos, Aleksandrovac, SCG, 1982.

"Poslije tebe", Diskos, Aleksandrovac, SCG, 1984.

"Zvižduk sa ulice", Diskoton, Sarajevo, BiH,

Rezervni točak / Zvižduk sa ulice - Tracking list

Lijepe djevojke, Vjeruj mi na riječ, Ko zna dal si noćas sama, Glavu gore, Ko te ne zna,

Neka mi cigani do jutra sviraju, Zvižduk sa ulice, Odlazim, Opasna vremena