Babe



Beograd, Srbija
Žanr: Rock Rock Comedy
Godine rada 1992 - 1999

Bivši članovi
Žika Milenković
Zoran Ilić
Goran Čavajda
Bojan Vasić
Dejan Škopelja
Vlada Cvetković
Vladan Nedeljkov
Blagoje Nedeljković


Istorija benda

Bend je osnovan 1992, kao samostalni projekat Žike Milenkovića (Bajaga i Instruktori-vokal, gitara), Gorana Čavajde (Električni orgazam-vokal, bubnjevi) i Zorana Ilića (Riblja Čorba-gitara). Bas gitaru je svirao Zoran Vasić, koji je prethodno svirao sa Ilićem u grupi "Bezobrazno zeleno". Tokom snimanja njihovog prvog albuma "Slike iz života jednog idota" Vasić je napustio bend i bivši član benda "U Škripcu" Dejan Škopelja postao je novi basista. Za Babe je debitantski album uglavnom odradio Žika Milenković. Smiješne pjesme o pijancima, dilerima i frustriranim seksualnim manijacima su pridobile publiku. Na albumu su radili i Margita Stefanović (EKV), Vidoja Božinović, Del Arno Band i drugi vrsni muzičari. Nakon što je album izašao Babe su otišle na turneju sa Ribljom Čorbom, a 1994 su izdali 4 singl-pjesme, obrade pjesama "Novogodišnja pesma", "Losa navika", "Reći ćemo hvala kad bude karnevala" i "Dizel "(pjesma Tommy Roe-a "Dizzy ").

U 1995 Babe rade "Lazne slike o ljubavi", ali album nije postigao uspjeh prethodnih izdanja, iako su pjesme: "Ko me ter'o" i "Mesnica" postala radijski hitovi. Rade obradu "Strangers in the Night", verzija pod nazivom "Stranac usranac". U to vrijeme Čavajda je napustio bend, a Vlada Cvetković je postao novi bubnjar benda.

Početkom 1998. Babe objavljuju kompilacijski album "PS Babe" na kojem se nalaze nove pjesme: "Hoću da budem predsednik Srbije", "Zadnja noć" i "Mladi ludi svet". Album "Slike sna i jave" (Samo za buntovnike) je objavljen sa novim članovima: Vladan Nedeljkov (gitara) i Blagoje Nedeljković (bubnjevi). Pjesma "Mexico" je napisana 1982. za vrijeme Milenkovićevog rada sa bendom "Mačori". "U sukobu 2 Pola" je obrada "Touch Too Much" od Hazel O'Connor.

Nakon NATO bombardovanja SR Jugoslavije 1999., a Milenkovićev glavni bend "Bajaga i Instruktori" objavljuje album "Ulicom Zmaja od Noćaja" 2000, Babe završavaju svoj rad.





Diskografija

Studijski albumi

- Slike iz života jednog idota (1993)
- 4 pesme Babe (1994)
- Lazne slike o ljubavi (1995)
- Slike sna i jave (Samo za buntovnike) (1999)

Kompilacije

- P.s Babe (1998)