Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Parni valjak - Biografija
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Parni valjak - Biografija

    Parni valjak




    Kada je 1975. godine prestala sa radom Grupa 220, gitarista Husein Hasanefendić Hus (rođen 1954. u Banja Luci) i gitarista Jura Pađen (rođen 1955.U Zagrebu), u saradnji sa menadžerom Vladimirom Mihaljekom Mihom, odlučuju da pokrenu Parni valjak. U to vreme Bijelo dugme je obeležilo godišnjicu objavljivanja debi albuma i uveliko je žarilo Jugoslavijom. Stoga je Miha (koji je upravo prekinuo saradnju sa Bregovićem) planirao da Valjak bude zagrebačka varijanta Dugmeta. Priključili su im se basista Zlatko Miksić Fuma (rođen 1946. u Zagrebu), veteran iz šezdesetih godina, utemeljivač grupe Zlatni akordi i član sastava Boomerang, pevač Aki Rahimovski iz makedonske grupe Tor i bubnjar Srećko Antonioli koji je svirao u zagrebačkim Delfinima. Rahimovski je rođen 1954. u Nišu, ali se ubrzo sa porodicom preselio u Skoplje. Kako mu je otac bio profesor muzike, sa sedam godina je krenuo u muzičku školu, odsek klavir i pevanje. U tinejdžerskim godinama radio je kao disk džokej da bi kasnije postao orguljaš grupe Krvna braća. Zatim je prešao u sastav Vakuum, pa u Tor sa kojima je nastupao na BOOM festivalu u Zagrebu 1975. godine. Tada ga je zapazio Mihaljek i predložio za novoformirani Parni valjak.

    Bend je odmah uskočio u tada moderna svetlucava odela, popeo se na visoke štikle i pristupio kreiranju lakih, trominutnih hitova na osnovama boogie muzike. Na koncertima su bili vrlo atraktivni, ali su njihovi prvi singlovi najviše zbog banalnih tekstova i očiglednih krađa gitarskih rifova trpeli ozbiljne napade kritike. Tekstove im je pisao Josip Ivanković koji se zdušno trudio da kopira Bregovićeve folklorne poskočice. Tako je singl sa pesmom "Hoću da se ženim" dobio etiketu šund ploče. Taj manir Ivankoviću je uspeo mnogo kasnije, pa je poslednjih godina kreirao pesme za folk grupu Zlatni dukati. Na debi albumu "Dođite na show", objavljenom 1976. godine, ponudili su koncept, prateći kroz pesme uspon i pad zamišljene grupe Ludi šeširdžija i jahači rumene kadulje. Materijal su komponovali Hus, Aki i Pađen, a medijski život su imale pesme "Prevela me mala žednog preko vode" i "Dođite na show". Koncertna verzija pesme "Ljubavni jadi jednog Parnog valjka" našla se na ploči "BOOM 76" (PGP RTB 1976.).

    Sledećim albumom "Glavom kroz zid", iz 1977. godine upakovanim u omot strip autora Igora Kordeja, ponavljaju muzičku formulu, bacajući težište na balade "Crni dan" i "Noć" a tu su i brže "Kravata oko vrata" i "Lutka za bal". Na ploči se našla i nova verzija pesme "Predstavi je kraj" sa debi LP-a. Grupa zatim ponovo nastupa na BOOM festivalu i žive verzije pesama "Ljubavni jadi jednog Parnog valjka" i "Prevela me mala žednog preko vode" ostaju zabelezene na ploči "BOOM 77" (Suzy 1978.) Godine 1978. Aki i Hus odlaze u JNa što izaziva zastoj u radu grupe. Tokom te pauze, Pađen osniva sastav Aerodrom i napušta ih. Po povratku ključnih članova iz vojske, grupa nastavlja rad sa Džonijem Štulićem. Ta saradnja je kratko trajala, ali ie infekcija Džonijeve energije prešla na Husa tako da sledeća izdanja imaju sasvim drugačiji ukus. Džoni ubrzo po napuštanju Valjka formira Azru, a Hus producira njihov prvi singl sa pesmama "Balkan" i "A šta da radim?". U to vreme, za Valjak se zainteresovala američka diskografska kuća CBS i objavljuje im sihgl sa pesmom "Od motela do motela" kao i nekoliko sledećih albuma.

    Treći LP "Gradske priče" snimaju godinu dana kasnije u Milanu, u produkciji Valentina Mađonija (Valentino Maggoni) sa novim članovima: bubnjar Ivan Piko Stančić (Grupa 220 i Time) i gitarista Zoran Cvetković (ex Prljavo kazalište). Pod uticajem Stančića, ploča vesto hvata voz sa novim talasom, a ranija saradnja sa Džonijem naznačena je u obradi njegove pesme "Jablan". Ploču obogaćuju pesma "Ulične tuče" i balada "Stranica dnevnika". Pod imenom Steam Roller 7.januara 1980. godine nastupaju u diskoteci Odiseja 2001 u Milanu. Krajem 1980. godine objavljuju LP "Vruće igre" koji ih konačno izbacuje u prvi plan. Za strano tržište ploča izlazi pod nazivom "City Kids" i otpevana je na engleskom. Ovim LP-em uspeli su da se prikopčaju na trend plesnim hitovima "Neda" (uz ska preliv), "Javi se" (sa citatom iz starog hita "Needles and Pins") i poletnom "Ona je tako prokleto mlada". Hus se opet odužio Štuliću obradom pesme "Kad Miki kaže da se boji". I ova ploča je snimana u Milanu, ali u produkciji Tini Varge. Valjak je predstavio novi imidž i nove članove. Obučeni u crna odela i uvezani u tanke kravate, sa njima prvi put sviraju gitarista i saksofonista Rastko Milošev, basista Srećko Kukurići bubnjar Paolo Sfeci (ex Aerodrom). Zoran Cvetković je u međuvremenu formirao grupu Parlament, a Piko se vezao za sastav Film. Fuma se povukao, svirao je po nemačkim klubovima, ali i sa reproduktivnim zagrebačkim grupama, a 1983, godine se pod neutvrđenim okolnostima udavio u Savi.


    Dugoočekivani uspeh kod publike i kritičara, Hus i Aki su iskoristili i počeli rafalno ja objavljuju ploče. Krajem 1981. godine stigao je LP "Vrijeme je na našoj strani". Snimali su ga u Švedskoj, produkciju je radio Hus, a pomagao mu je Tini Varga. Uigrana ekipa radi po oprobanoj formuli: balade "Kao ti", "Staška", čvrsti pop "Moje dnevne paranoje", ali tu je i boogie obrazac "Djevojčice ne......". Povezavši svoja iskustva, ponudili su kombinaciju popa iz šezdesetih godina i rocka s početka osamdesetih. U temi "Kao ti" gađaju još dalje, prizivaju duh pedesetih godina i Pleterse sa sve pripadajućim doo wap ukrasima. Pored Husa, na ploči se kao autor potpisuje Kukurić u pesmi "Ako želim".

    Godine 1982. objavljuju dupli živi LP "Koncert", a za njim sledeće godine stiže "Glavnom ulicom" u kojoj se autorski iskazuju Vlilošev i Kukurić. Na toj ploči grupa nastavlja utabanom stazom, a jedinu promenu predstavlja uvođenje duvačkih instrumenata. Ubrzo po objavljivanju ploče, Milošev odlazi u JNA, a na koncertima ga zamenjuje Vedran Božić (ex Time). Milošev se vratio za sledeći LP "Uhvati ritam" na kome je autor pesme "Ponovo sam". Kao gost, klavijature je svirao Zoran Kras, a u naslovnoj pesmi prateće vokale pevali su Momčilo Bajagić, Dejan Cukić i novinar Dražen Vrdoljak. Ovom pločom objavljenom 1984. godine potvrdili su da su se opredelili za zvuk glavne struje. Po objavljivanju kompilacije "Parni valjak", izlazi LP "Pokreni se!". Na toj ploči gostovali su Margita Stefanović, klavijature. Drago Mlinarec je pevao u "Idu dani", Hus je otpevao Slavni vokal u "Stojim već satima", a Miroslav Sedak Benčić je svirao saksofon. U toj fazi Rastko Milošev je otišao iz sastava i započeo solo karijeru u okviru koje je objavio LP "Granice: Ras 2va 3ri" (Suzy 1990.). Grupa objavljuje još jedan koncertni LP "E = MC2", koji je snimljen u zagrebačkom Domu sportova 24.februara 1986. godine Sa njima su tada nastupali Zok Cvetković i klavijaturista Toni Ostojić (ex Dorian Gray).

    Godine 1987. na red je došao LP "Anđeli se dosađuju". Produkciju su radili Hus i Tomo In der Muhlen, a sa bendom je ponovo gitarista Cvetković Na snimanju su gostovali klavijaturisti Neven Frangeš, Stanko Juzbašić, Koki Dimuševski (Leb i sol), a Zoran Predin iz Lačnog Franza pevao je u temi "Anja" Balada "Jesen u meni" sa diskretnim uticajem folka bila je udarni hit ploče.

    Početkom maja 1988. godine Hus je objavio pauzu u radu grupe. Nekoliko meseci kasnije vraćaju se na scenu u obnovljenoj postavi. Novi basista je Zorislav Preksavec (ex Patrola, Zvijezde) i bubnjar Dražen Šolc (ex Obećanje proljeća, Parlament, Film, Neki to vole vruće). LP "Sjaj u očima" kao udarnu opet ima baladu "Moja je pjesma lagana", a snimili su obradu Mlinarčeve "Uvijek kad ostanem sam". Po objavljivanju ploče, Cvetković odlazi u London gde i danas radi kao studijski muzičar. Grupa dobija nove članove: Bruno Kovačić (gitara i saksofon) i Berislav Blažević (klavijature). Naziv LP-a "Lovci snova" inspirisan je knjigom "Hazarski rečnik" Milorada Pavića, a pripreman je 1990. godine uz sponzorsku potporu firme Levi's u dvorcu Mokrice. Doneo je pesme "Suzama se vatre ne gase", "Samo san", "Godine prolaze", "Ima dana" Bruno Kovačić je potom otišao na muzičko usavršavanje u Ameriku, a novi član je postao gitarista Marijan Brkić (ex Prljavo kazalište). Petnaestogodišnjih rada proslavili su krajem 1990. godine koncertom u zagrebačkom Domu sportova. Godine 1991, objavljuju CD kompilaciju "Pusti nek' traje" a godinu dana kasnije, koncertni "Svih petnaest godina". Posle duže pauze 1994. godine objavljuju CD "Buđenje" na kome se i Brkić upisuje kao autor. Povodom te ploče u zagrebačkom Domu sportova sviraju promotivni koncert pred 15000 posetilaca.

    Početkom 1995. godine na dodeli muzičkih nagrada Porin, Parni valjak osvaja sedam trofeja. Pored ostalih, za CD "Buđenje", pesmu "Sve još miriše na nju", duet DadeTopića i Akija Rahimovskog u pesmi "Molitva", likovnu opremu i snimak ploče. Juna 1995. godine na koncertu u zagrebačkom Kazalištu mladih uz pratnju gudača i velikog broja gostujućih muzičara snimaju akusticarski CD "Bez struje". Septembra 1997. godine objavljuju CD "Samo snovi teku uzvodno" na kome u pesmi "Ovo nije politički song" gostuje Vlado Kreslin. Objavljivanje ploče prati ambiciozna promotivna kampanja, tako da u istom danu, avionom posećuju Pulu, Rijeku, Split, Osijek i Zagreb.

    Hus se tokom duge karijere uspešno ogledao kao producent. Radio je ploče grupama Stidljiva ljubičica. Patrola, Haustor, Animatori, Plavi orkestar, Cacadou Look i drugim. Sa Jankom Mlinarićem je bio suvlasnik studija Kolekcionar je umetničkih slika, što nije neobično, budući da mu je otac slikar.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Parni valjak - Biografija

    Diskografija

    Singlovi
    "Parni valjak" / "Šizofrenik" (Alta / PGP RTB 1976.)
    "Tako prođe tko ne pazi kad ga Parni valjak zgazi"/"Doksi mlad" (PGP RTB 1976.) "Ljubavni jadi jednog Parnog valjka" / "Teško je biti sam" (PGP RTB 197.)
    "Prevela me mala žednog preko vode" / "0 šumama, rijekama i pticama" (PGP RTB 1977.)
    "Hoću da se ženim"/"Ljeto" (Jugoton 1977.)
    "Od motela do motela"/"Predstavi je kraj" (GBS-Suzy 1978.)
    "Stranica dnevnika" /"Ulične tuče" (CBS-Suzy 1979.)
    Albumi
    "Dođite na show" (PGP RTB 1976.)
    "Glavom kroz zid" (Jugoton 1977.)
    "Gradske priče" (CBS-Suzy 1979.)
    "CityKids" (CBS 1980.)
    "Vruće igre" (CBS-Suzy 1980.)
    "Vrijeme je na našoj strani" (CBS-Suzy 1981.)
    "Koncert" (CBS-Suzy 1982. dupli koncertni)
    "Glavnom ulicom" (CBS-Suzy 1983.)
    "Uhvati ritam" (Jugoton 1984.)
    "Parni valjak" (Suzy 1985. kompilacija)
    "Pokreni se!" (Jugoton 1985.)
    E=MC" (Jugoton 1986 koncertni)
    "Anđeli se dosađuju" (Jugoton 1987.)
    "Sjaj u očima" (Jugoton 1988.)
    "Lovci snova" (Jugoton 1990.)
    "Pusti nek' traje, kolekcija vol 1" (Croatia Records 1991. kompilacija)
    "Svih petnaest godina" (Croatia Records 1992. koncertni)
    "Buđenje" (Esnaf/Croatia Records 1994.)
    "Bez struje - Live in ZeKaeM" (Croatia Records / SRMG 1995. koncertni)
    "Samo snovi teku uzvodno" (Croatia Records 1997.)
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Parni Valjak - Tekstovi Pesama
    Od Vesna u forumu Tekstovi Pesama Zabavne Muzike
    Odgovori: 159
    Zadnji Post: 14.12.2015, 23:15
  2. Parni Valjak - Tekstualna Diskografija
    Od Vesna u forumu Tekstualne Diskografije Zabavne Muzike
    Odgovori: 12
    Zadnji Post: 24.12.2011, 20:13

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080