Aleksandra Kovač


Kada neko postane laureat Em-Ti-Vija, ta činjenica postane bitna stavka u njegovoj biografiji. Kada jedan umetnik dobije priznanje i uzvikne ime svoje zemlje i svog grada za njegove sugrađane verovatno nema lepše afirmacije. Ako je pri tome prvi iz svoje zemlje koga je neko nagradio, uspeh je tim veći. Aleksandra Kovač je prošlog četvrtka u Kopenhagenu, postala prva naša pevačica koja je ponela jednu Em-Ti-Vi nagradu, uz reči upućene svetu na kraju govora: „Ovo je, mama, za tebe, za Beograd, za Srbiju”.
Rođena u porodici gde je muzika činila prirodno okruženje, Aleksandra Kovač je u svet nota ušla u 15. godini. Od oca Kornelija ona i njena mlađa sestra Kristina nasledile su neosporni talenat. Sa Kristinom je početkom devedesetih formirala duo „K2” za koji mnogi danas kažu da je bio „dašak svežeg vazduha” na učmaloj srpskoj muzičkoj sceni. Nakon toga „K2” odlaze u London gde ih je, dok su pevale po klubovima, čuo Erol Braun, pevač grupe „Hot Chocolate”, koji ih pozvao da mu budu predgrupa i prateći vokali na turneji po Velikoj Britaniji.

Aleksandra je posle toga započela saradnju sa grupom producenata iz Mančestera, što je sestrama Kovač otvorilo nove mogućnosti rada u muzičkim kompanijama poput Vornera, Polidora i Sonija.

Sledi povratak u zemlju, gde „K2” objavljuje dva albuma što im je omogućilo da 1998. godine odu u Španiju i tamo snime disk za I-Em-Aj.

Posle prestanka rada „K2”, Aleksandra Kovač počinje solo karijeru, a osim pevanja i komponovanja ona počinje da radi i kao producent i aranžer. Tada dolazi i do poznanstva sa Romanom Goršekom, članom grupe „Plejboj”, sa kojim čini, kako danas često kaže, uspešan producentski tim. Osim poslovne, sa Goršekom je i emotivnoj vezi, mada o privatnom životu ne daje nikakve izjave.

Pokušaj objavljivanja prvog solo albuma u zemlji bio je polovičan. Izašao je maksi singl „You and Me”, ali El-Pi nije ugledao svetlost dana.

„Snimila sam ceo album na engleskom, ali nije bilo interesovanja domaćih izdavača. Pošto Roman i ja nismo mogli da radimo ono što smo želeli odustali smo i rešili da se bavimo muzikom na nekim drugim prostorima”, izjavila je tada.

U Hrvatskoj su u tom trenutku Aleksandrin talenat malo više vrednovali, a spisak muzičara iz zemlje naših suseda sa kojima je sarađivala dugačak je i ide od Severine, preko Gorana Karana i Borisa Novkovića do Olivera Dragojevića.

Početak velikog povratka na domaću scenu bio je nastupu na koncertu JAZAS-a pre dve godine u Kolarčevoj zadužbini. „Želim da radim u Srbiji, samo je za to potrebno mnogo, novca, truda i energije i zato sam veoma trezvena”, rekla je posle toga.

Upornost se napokon isplatila – ove godine – objavila je album „Med i mleko”, koji joj je doneo dobre kritike i veliku nagradu u Kopenhagenu.

Aleksandra Kovač za sebe kaže da je emotivna, ambiciozna i strastvena. Nikada ne sanja muziku, a kada stvara pesme kaže da to čini u jednom dahu. Piše muziku za pozorišne predstave, televizijske serije i reklame. Veruje u ljubav na prvi pogled, ustaje veoma rano i tokom celog dana sluša radio. Voli da posećuje restorane na Vračaru, mada je trenutno na makrobiotičkoj ishrani jer kako kaže mora da pazi na svoje zdravlje. Dok je živela u Londonu često je uživala u jelima nacionalnih kuhinja Jamajke, Nigerije i Gane. Prva je javna ličnost iz Srbije koja je fotografisana za naslovnu stranu našeg izdanja „Kosmopolitena”, bavi se jogom, a kada je pitaju da kaže šta čini njenu formulu uspeha odgovara: „Verujte u sebe i svoj cilj sto odsto, volite to što radite sto odsto, radite na sebi da budete spremni sto odsto, i uspećete sto odsto”.

Izvor Politika