Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Crvena Jabuka - Biografija
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Crvena Jabuka - Biografija

    Crvena Jabuka


    1985. godine pet, tada jos uvijek djecaka koji vole iste pjesme, lijepe stvari i ljude, Drazen Ricl - Zijo, Zlatko Arslanagic - Zlaja, Drazen Zeric - Zera, Aljosa Buha i Darko Jelicic - Cunja, okupili su se i formirali do sada neprevazidjeni bend - Crvenu jabuku...


    Pocetkom 80-tih u Sarajevu se formira novi muzicki pokret, kojeg su njegovi "izumitelji" nazvali "new primitives". Pocelo je sa E.J. Kurtovicem, preko Zabranjenog Pusenja, nakon cega su usljedile mnoge druge grupe kao Bombaj stampa, Plavi Orkestar, Znak Srece, Tina i dr. Upravo u tim bendovima sviraju neki djecaci koji ce poceti sa necim sto traje i danas...
    * 1985.godine ti se djecaci sastaju na istom mjestu u kojem slusaju iste pjesme vole iste lijepe stvari i ljude. Odlucili su nazvati to mjesto CRVENA JABUKA. U orginalnoj postavi svirali su: Drazen Ricl-Zijo (solo gitara i vokal), Zlatko Arslanagic-Zlaja covjek sto im je napisao sve stare pjesme (ritam gitara), Drazen Zeric-ZERA (klavijature i prateci vokal, Aljosa Buha je svirao bas gitaru i Darko Jelicic-Cunja (bubnjeve).

    U toj postavi snimaju prve snimke "Bjezi kiso s prozora", "Dirlija" i "Sa tvojih usana" Da bi im se trud materijalizao na prvom albumu naziva "Crvena Jabuka", koji se u prodaji nalazi 22.03.1986. Producent na tom albumu je bio Zeljko Brodaric-Jappa, a izdavacka kuca gdje se i danas nalazi Crvena Jabuka - Jugoton (danas H.N.Z.S.Croatia Records). I tako CJ pocinje na turneju. Tokom ljeta 1986 pripremljen je materijal za drugi album. Prvi nastup CJ je zakazala 18.09.1986 u Mostaru, medutim taj koncert nije odrzan nikada. Na taj koncert Jabuka je krenula iz Sarajeva sa dva auta. "Ficom" su isli Zlaja ,Zijo i Aljosa. Kod Jablanice se dogodila prometna nesreca. Aljosa je odmah podlegao zadobivenim ranama a Zijo nakon 13 dana poslije njega.

    U cast i sjecanje na njih u dvorani Skenderija, 13.10.1986 odrzan je koncert "Pjesma za Crvenu Jabuku" na kojem su nastupili sarajevski muzicari i grupe svih generacija. Crvena Jabuka prekida sa radom.

    Posto je materijal za drugi album vec bio gotov,snima se i drugi album, posvecen Ziji i Aljosi "Za sve ove godine". Album je sniman u Splitu januar 1987. Producent je bio Zeljko Brodaric. Album su snimili Cunja ,Zlaja i Zera. Album "Za sve ove godine" nikad nije promoviran niti reklamiran, po zelji tri preostala clana, koji definitivno odlucuju prestati. 5.01.1998 CJ ulazi u studio Rockoko u Bosnjacima, gdje snimaju i sve ostale svoje albume i ovaj novi "Svijet je lopta sarena". Niksa Bratos tu postaje njihov novi producent i gitarista. Album "Sanjati" izlazi u prodaju 20.06.1988 sve pjesme je naravno napisao Zlaja legenda. Taj album je prodan oko 250 000 primjeraka. Zapocinje velika turneja CJ oko 180 koncerata.

    U drugoj polovini 1. mjeseca 1989. godine pocinje dogovor za snimanje cetvrtog albuma pod nazivom "Tamo gdje ljubav pocinje". Odmah poslije albuma CJ krece na turneju gdje je u Domu sportova u Zagrebu snimljen dupli live album "Uzmi me kad hoces ti".

    1991.godine snima se i sesti album "Nekako s proljeca". Na album ima Kemal Monteno kao gost. Nakon tog albuma je planirana turneja koja nije odrzana nazalost iz poznatih razloga, rat u Hrvatskoj i BiH. To uzrokuje ponovnu pauzu Cj i dosad najduzu.

    Zlaja napusta Sarajevo i odlazi u London, da bi 1995 god. mjesto boravka izabrao u Torontu. Niksa je vec od 1990. u Hrvatskoj gdje radi u Rockoko kao: producent, aranzer, ton majstor, gitarista, klavijaturista, klanirenista, violinista.....Dilajla buduci da je iz Metkovica tamo je i ostao, Bane se nasao u Ceskoj, Zoka u Njemackoj, Igor u Hrvatskoj a Cunja i Zera su ostali u Sarajevu. Cunja radi svasta, a Zera vodi jedan Sarajevski kafic po imenu "Broj jedan".

    U isto vrijeme Croatia records 1993. izdaje kompilaciju 18 hitova pod nazivom "Ima nesto od srca do srca". Na albumu se nalazi i kratko pismo publici koje glasi "Na ranijim albumima u proteklih 7 godina,uvijek smo se zahvaljivali suradnicima i projateljima koji su nam pomogli u nastanku nasih pjesama. Ali ovaj put sa zahvaljivamo Vama, koji ste svojim vjerovanjem u nas omogucili da nastane ovaj izbor pjesama, sto smo ih zajedno dijelili u tisini sobe, zagusljivoj buci kafica ili na koncertima. Ima nesto od srca do srca-neka magija, nevidljive niti isplepetene od osjecanja sto su nas spajale sve ove godine i dozvolile da ove pjesme ostanu u vasem sjecanju".

    Zera i Cunja napustaju Sarjevo tek u drugoj polovici 1994. da bi dosli u Zagreb.Tu se nalaze sa Niksom i nastavljaju sa snimanjem, pod okriljem Tutica.1995 okuplja se nova postava CJ ovaj put Zera, Cunja, Kreso (bas gitara), Mario Vukovic-Jimmy (gitare), Danijel Lastric (klavijature) i neizbjezni Niksa i Dilajla. Nastavljaju sa turnejam redovno nastupaju u BiH, Njemackoj, Austriji i Svicarskoj. U 10 mjesecu 1995 sviraju i u Makedoniji.

    Izlazi im i novi album 17.11.1996.god. pod imenom "U tvojim ocima" meni najdrazi album i jedan od najboljih. Autori novih pjesama su Zlatan Fazlic-Fazla, Sasa Losic-Losa, i nedovrseni rad Drazena Ricla, pjesma "Sanjam te" koju je dovrsio Zera.

    Za promociju albuma Jabuka je izabrala Veliku dvoranu u Zagrebu, i koncert je odrzan na dan zaljubljenih 14.11.1996, sa 12000 zaljubljenih koji vole Jabuku i koje Jabuka voli. Prateci vokali na koncertu su Jana, Darija i Erliha. Koncerti se nastavljju svuda po Hrvatskoj, BiH, Sloveniji, Njemackoj, Danskoj s tim na mjesto gitariste dolazi Sasa Zalepugin.

    Slijede koncerti po BiH 16.05.1997 u Tuzli i 17.05.1997. u Skenderiji. Nakon zavrsene turneje vracaju se u Makarsku gdje Jabuka zivi, i gdje se pripremaju za novi album. Na pitanje (zasto Makarska?), oni odgovaraju da je to mjesto gdje se jako ugodno osjecaju mjesto na najljepsem dijelu Jadrana i mjesto predivnih ljudi. Ujedno to je mjesto gdje im je muzicki studio. Ovaj put je album onakav kakav i jeste, dali su dio sebe za nas, opisali lijepe i teske trenutke. "Svijet je lopta sarena" kakav on ustinu i jeste. Svi mi koji jesmo, a i oni koji su bili dio ovoga sto cini Crvena Jabuka, nadamo se da vas ovaj put nismo razocarali, i da cete opet u nekoj pjesmi, nekom stihu, nekoj rijeci pronaci dio sebe, dio zivota u koje ste se nasli, jer, svijet u kojem zivimo malo je lijep, malo tezak, malo nikakav,ali je jedini kojeg poznajemo. "Svijet je lopta sarena" /crvena jabuka/
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Crvena Jabuka - Biografija

    Darko Jelacic-Cunja: roden je u Zenici 1.01. 19... Kao osamnestogodisnjak seli u Sarajevo, gdje upoznaje Zeru, Zlaju, Ziju i ostalu ekipu. Prije Jabuke svirao je u Floti. Voli masu stvari...

    Drazen Zeric-Zera: roden je u Mostaru, 20.07. 19... Nedugo po rodjenju dolazi u Sarajevo (gdje je i trebao biti roden). Odrasta u gradu, i pocinje svirati kao klavijurista u bendovima 80-tih (Tina, Rock, Ekser..).Zavrsio je Ekonomski fakultet, a usputno za vrijeme vojnog roka postao je instruktor voznje. U originalnoj postavi Crvene Jabuke svirao je klavijature.

    Niksa Bratos: roden je u Travniku, 17.08. 19.. Elektrotehnicki fakultet zavrsio je u Sarajevu, gdje je u to doba svirao u Valentinu. Nakon toga postaje gitarista Crvene Jabuke. Svira previse instrumenata da bi ih se moglo nabrojati na ovako malo prosatora... Voli odmor uz Marka i Sanju (to mu je najveca neispunjena zelja), ne voli zlobu.

    Kresimir Kastelan-Kreso: roden u Zagrebu 18.02. 19.. Zavrsio je osnovnu i srednju muzicku skolu, instrumenti su mu gitara i kontra bas. Svirao je prije Jabuke u Alter Egu, Skorpionima...Voli slusati Bellu Flecku, Marcusa Millera, a najvise na svijetu voli svoju zenu Suzanu i sina Karla.

    Danijel Lastric: roden je u Derventi, 2.05. 19.. Zavrsio je Osnovnu muzicku skolu, instrument: klavir. Nakon srednje seli u Zagreb, gdje upisuje Medicinski fakultet, da bi zavrsio na studiranju psihologije. Prije Jabuke svirao je u Saruon.

    Mario Vukovic-Jimmy: roden je u Sisku, 15.03. 19.. Osnovnu i srednju glazbenu skolu zavrsio je u klasi prof. Felix Spillera, svira gitaru. Sa 18 godina postao je prvak bivse drzave, a i Republike Hrvatske na klasicnoj gitari. Prije Jabuke svirao je u Kontroli Leta i Skorpionima.Voli stare i mlade gitare....

    Sasa Zalepugin: roden u Zagrebu, 3.06. 19.. Zavrsio je osnovnu muzicku skolu, instrument: gitara. Prije Jabuke svirao je u Filmu, Massimo Bandu, Nocnoj strazi i Skorpionima.Voli muziku, a nevoli negativne emocije.
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Crvena Jabuka - Tekstualna Diskografija
    Od Vesna u forumu Tekstualne Diskografije Zabavne Muzike
    Odgovori: 6
    Zadnji Post: 05.07.2016, 01:09
  2. Crvena lazanja
    Od Vesna u forumu Glavna Jela
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 21.01.2013, 07:36
  3. Crvena Jabuka - Tekstovi Pesama
    Od S_Lady u forumu Tekstovi Pesama Zabavne Muzike
    Odgovori: 156
    Zadnji Post: 14.01.2013, 21:04
  4. Crvena ljubav
    Od Vesna u forumu Torte
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 21.11.2012, 08:49
  5. Kalifornijska crvena ovca
    Od Vesna u forumu Stocarstvo
    Odgovori: 2
    Zadnji Post: 14.03.2012, 07:15

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080