Marina Perazić


Marina Perazić je pevačica zabavne muzike iz Rijeke i Beograda. Samostalno i u duetu "Denis & Denis" sa Davorom Toljom, Marina Perazić je predvodila talas elektronske muzike osamdesetih godina i ostavila niz kultnih pesama poput Program tvog kompjutera, Soba 23, Kolačići, U ritmu me okreni... . Atraktivna, pomalo "otkačena", sa stavom jake i sposobne žene, bila je seks simbol pop scene tadašnje SFRJ.

Marina Perazić je rođena 29. maja 1958. na Sušaku; bila je odličan đak, oslobođena mature. Htela je da studira psihologiju, ali ipak bira Građevinski fakultet po majčinoj želji i diplomira u roku. Na drugoj godini upoznaje nešto mlađeg Davora Tolju, diskofila i klavijaturistu u lokalnim riječkim sastavima, vlasnika prve ritam mašine "Roland T", i za vreme odsustva Davorovog brata Edija (koji je bio na odsluženju vojnog roka) postaje pevačica grupe Denis & Denis. 1984. godine izlazi njihova prva pesma Program tvog kompjutera, koja se kasnije našla na albumu "Čuvaj se!". Publika se samo na kratko puritanski snebivala na Marinine smele uzdahe, a onda je lavina krenula i do kraja godine grupa je sa svojim elektro-popom pokupila sve nagrade i vrtoglavo se popela na vrhove lestvica i muzičke scene. Davor Tolja, kompozitor svih njihovih pesama, zatim odlazi u JNA, a za vreme njegovog odsustva "Jugoton" na brzinu izdaje mini-album sa hitovima Ja sam lažljiva, Soba 23 i Voli me još ovu noć ne bi li pokrila glad tržišta za muzikom Denis & Denis. Posle povratka iz vojske 1986, Tolja, sa kojim se Marina jedno vreme i zabavljala, napušta grupu, a ona nastavlja solo karijeru (album "Marina" iz 1987 sa hitom Kolačići Kikija Lesendrića) u kojoj je sve manje uživala. Njen producent Mato Došen je, kako je sama govorila, bio više zainteresovan za nju no za pesme koje su radili, bila je sve usamljenija i neazdovoljnija, nepoznati muškarci zvali su je noću i dahtali u skušalicu. Odlučila je da napusti sve i ode u Njujork kod bubnjara Ivana Fecea Firčija, Novosađanina sa kojim se do tada zabavljala: "Divno je što su mnogi mislili da se zbog ljubavi rade takve stvari, ali ja negde... volim sebe."

U Njujorku, Marina Perazić radi kao bebi siterka, zatim u poslastičarnici, onda kao kasirka, pa kao pomoćnik menadžera lokala: "Nisam oduševila Ameriku kao što ona nije oduševila mene". Zatim je u dva teška porođaja dobila Miu i Lunu, a po povratku sa jednog puta iz Rijeke usledilo je saznanje da je Firči u roku od deset dana našao novu devojku, i težak razlaz (brak nikada nije zaključen). Iako je otac oteo dečije pasoše i javio policiji da deci ne bude dozvoljeno napuštanje zemlje, Marina uspeva da ćerkama pribavi druga dokumenta, da se otme od Firčijevog pokušaja da je zadavi, i sa ćerkama se dokopa Rijeke, a potom i Beograda.

Nakon osam godina u Njujorku, Marina se vratila u već podeljenu zemlju. "Povratnički" album snimila je u Beogradu, a u pesmi "Južni ritam" peva "Moj Beograd sad je tužan i siv"... Otpor nacionalizmu i napore da nastavi da živi svoj život Marini Perazić nikada nije oprošten u Hrvatskoj, a u izvesnoj meri ni u Srbiji. Danas živi uglavnom u Rijeci sa ćerkama i ocem, a u Beogradu ima povremene nastupe kojima se finansijski izdržava, i prilikom svojih boravaka u Srbiji često posećuje "andergraund" zabave sa tehno i trans muzikom. Bila je u vezi i sa Vladom Geogrievim.

Marina Perazić ostaje verovatno najupamćenija po provokativnim interpretacijama nekih pesma, poput porno-spota za "Sobu 23" u kojem se na satenskim čaršavima proteže i mazi sa Edijem Kraljićem. Za njih kaže da su naprosto odraz njene prirode i temperamenta, i radnje pesme: "Uvek želim da kroz svoju pesmu ispričam priču, a ako je priča o seksu onda mora biti i neke provokacije. Milim da svaka pesma mora da se vidi i na licu." Na Mesamu 1985. sa Kraljićem osvaja drugo mesto (iza Olivera Mandića) sa pesmom Oaza snova, jednim od najvećih hitova te godine. Učestvovala je na još tri Mesama i na izboru za jugoslovenskog predstavnika za PesmuEvrovizije 1986. Na Beoviziji 2003, osvojila je šesto mesto i nagradu za najbolji scenski nastup za pesmu "Seks bez dodira", a u avgustu 2004. objavljuje i istoimeni singl.

U 43. godini, prvi put se tetovirala na članku, pupku i donjem delu leđa, i uradila pirsing nosa. Neudata, kaže da su joj slabost mlađi muškarci.

Iz diskografije

Denis & Denis
Program tvog kompjutera/Noć, singl, Jugoton, 1984.
Čuvaj se!, Jugoton, 1984.
Ja sam lažljiva, mini LP, Jugoton, 1985.
Budi tu, Jugoton, 1988. (bez Marine)
Ri Rock—25 godina live, razni izvođači, Dalas, 2004.

Solo
Marina, 1987.

Wikipedia