Severina


Severina Vučković (* 21. Aprila u Splitu, Hrvatska) je jedna od najvećih hrvatski Pop-Pevačica.

Život

Severina (nadimaci: Seve, Sevi, Seve nacionale) je sa 17 godina krenula pevati i postala velika zvezda u Hrvatskoj, ako ne i najveća. Osim pevanja se bavi i sa glumom (2005. godine je glumila u teatru ulogu u "Čekajući svog čovika"). Severinini najveći hitovi su: "Ajde, ajde, zlato moje", "Mala je dala", "Virujen u te", "Dodirni mi koljena", "Ante", "Hrvatica", "Adam i Seva" itd.

Najveći skandal Pop-zvezde je, naravno, njjen privatni snimak (čitaj: pornić) koji je procurio u javnost 2004. godine. Snimak, koji traje samo 12 minuta, je promenio njenu karijeru i postao najgledaniji film koji se skidao sa internata na balkanskim prostorima. Tabloidi su dali ljenom "filmu" titulu "Mala je dala". Severina se povukla kratko vreme sa estrade, pa se vratila sa albumom "Severgreen".

2006. godine je opet zbog nje došlo do skandala. Severina ide sa pesmom "Moja štikla" na Evroviziju u Atinu za Hrvatsku. Zaista ništa šokantno, da nije pesma "narodna" i "srpska podskoćica", kako pišu raznorazne novine. Čak i Vlatka Pokos (hrvatska pevačica i voditeljica) je izjavila:"Zbog njene štikle ću ja pobeći iz Hrvatske". Velika hajka se digla na prostorima bivše Jugoslavije i još traje. Pesmu "Moja štikla" je napisala Severina sama, a muziku je pravio legendarni Goran Bregović.

Albumi

Djevojka sa sela,
Moja stvar,
Trava zelena,
Dalmatinka,
Ja samo pjevam,
Paloma Nera - Live,
Pogled ispod obrva,
Severina,
Severgreen

Wikipedia