Ana Stanic


Ana Stanić rođena je 8. decembra 1975. godine u Nišu. Muzika ju je “okupirala” od malih nogu. Samo prvi razred osnovne škole završila je u Zaječaru, a onda se sa svojom porodicom preselila u Beograd. Kako sama kaže, bila je jako srećna kada je polazila u školu. Lepo je spakovala svoju školsku torbu i osećala se jako važnom i ponosnom što polazi u školu. U četvrtom razredu, sa drugovima je putovala do Šare na ekskurziju. Učestvovala je na takmičenju “Zlatni glas”, pevajući pesmu “Piši, piši mi...” od grupe “Magazin”. Osvojila je prvo mesto i to je bilo njeno prvo priznanje za vokalne sposobnosti. Kćerka hirurga i profesorke, od malih nogu lepo je vaspitavana, bez rigoroznih mera i batina.
Bilo je slučajeva kada je stvarno zaslužila batine, a jedna od takvih situacija je kada je dve godine mlađem bratu štipala obraščiće, sve dok mu nisu poplaveli. U dance vodama i grupi “Moby Dick” obrela se sasvim slučajno. Jednog popodneva drug iz srednje škole poveo je do nekog studija da nešto otpeva. Tu se upoznala sa Srđanom, koji joj je ponudio da postane član benda. Tada je imala samo 17 godina i poput svih devojaka tog uzrasta željna mogućnosti da pokuša da stigne do uspeha. Prvi album “Moby Dicka” na kome je i Ana pevala pojavio se 1994.godine. Nije preterano učestvovala na tom albumu, jer je većina stvari već bila završena pre njenog dolaska. To je bio njen prvi zvanični korak na muzičku scenu, a ubrzo je imala i prvi živi nastup u studentskom domu “4. april” na Voždovcu. Iako to nije bila neka tezga, Ana se spremala kao da će imati najvažniji nastup u životu. To je bilo njeno vatreno krštenje pred publikom. Do 1998. godine, ukupno je učestvovala na tri albuma pomenute grupe.
U 23. godini napustila je “Moby Dick” jer je želela da radi nešto novo, neku drugu vrstu muzike i da se okuša sama. Njen novi početak bio je nastup na Budvanskom festivalu 1998.godine s pesmom “Molila sam anđele”, za koju je aranžmane napisao, tada još nedovoljno poznat, muzičar Vlado Georgiev. Iste godine objavila je svoj prvi solo CD “Metar iznad asfalta” koji je naišao na opšte odobravanje publike i trasirao Ani put ka novim muzičkim poduhvatima. To je bio sveži, urbani album sa 11 numera, od kojih je čak sedam napisala ona sama. Sledeće godine objavila je i drugi solo album “Vidim te kad...” Kao apsolvent na FDU-u, na odseku za filmsku i televizijsku produkciju, 2001.godine našla se u ulozi producenta, ispostaviće se veoma gledanog filma “Apsolutnih sto”, u kome su igrali i Manda, Bogdan Diklić, Paulina Manov, Vuk Kostić koji je zapaženom ulogom sebi otvorio put u svet domaće kinematografije.