Rage Against the Machine je Američki Rock bend, iz Los Angelesa u Californiji. Formiran je 1991 godine. Sastav benda se nije mjenjao do raspada 2000. godine. Sastav su činili:

- Zack de la Rocha-pjevač
- Tom Morello-gitarista
- Tim Commerford-bas gitarista
- Brad Wilk-bubnjar

Rage Against the Machine" je poznat po inovativnim spojem alternativnog roka, "rap" muzike, "heavy metal"-a i "funk"-a kao i "revolucionarno-političkog" angažmana i riječi u pjesmama. Prepoznatljivi su također po energičnim nastupima i neobičnim zvukom gitare Toma Morella.

Rage Against the Machine" je izdao istoimeni album ("Rage Against The Machine") 1992. godine koji je odmah doživio komercijalni uspjeh. Bend nije izdao novi materijal sve do 1996. godine kada je izdao album "Evil Empire". Treći album benda je bio "The Battle of Los Angeles" koji je izdat 1999. godine. U svojih 9 godina postojanja postali su najpoznatiji muzički bend sa političkim uticajem.

2000. godine objavljen je četvrti studijski album koji se sastojao od obrada pjesama, međutim frontmen grupe Zack de la Rocha je bio protiv objavljivanja tog albuma, što je dovelo i do raspada grupe, tj. odlaska Zack-a iz grupe. Zack de la Rocha nastavlja solo karijeru, a ostatak grupe formira novi bend sa bivšim pjevačem grupe Soundgarden, Chris Cornell-om, koji se raspao 2007. godine a rage Against The Machine po prvi puta nakon prekida ponovo sviraju. Bend je imao nekoliko koncerata od tada.

Studijski albumi

- Rage Against the Machine (1992)
- Evil Empire (1996)
- The Battle of Los Angeles (1999)
- Renegades (2000)

Izvor:Wikipedija