Vasil Hadzimanov - Biografija


Vasil Hadžimanov rođen je u muzičkoj porodici. Pored oca Zafira i majke Senke krenuo je da se interesuje za muziku od najranijih dana. Njegovo klasično muzičko obrazovanje je započelo kada je imao 5 godina a nastavilo se pohađanjem jedne od najstarijih srednjih muzičkih škola u jugoistočnoj Evropi, "Stevan Mokranjac" u Beogradu u klasi prof. Ljubinke Hadži-Jovančić.
Zanimanje za džez muziku obezbedilo mu je učešće u Interlochen Arts Camp-u dva leta za redom, pruživši mu priliku da uči i svira sa Milt Jackson-om, Curtis Fuller-om, i Bayron Stripling-om.
Godine 1992. preselio se u Boston da studira klavir i aranžman na Berklee College of Music. Diplomirao je 1995., a njegovi učitelji klavira su bili Ray Santisi i Lazslo Gardony.
U toku studija na Berklee-ju, nastupao je sa Matt Garrison-om, Rick Peckham-om, Leroy Jenkins-om (u njegovoj rep operi “Funky Faust”), George Garzone-om, Ayib Dieng-om, a sa Paskal Bokarovim afro-pop bendom je išao na američku turneju.
Septembra 1996. Vasil se seli u Njujork, gde nastavlja da sarađuje sa nekim od najboljih mladih muzičara: David Gilmore-om, David Binney-jem, Chris Cheek-om, Markom Đorđevićem, Danny Sadownick-om, Rodney Holmes-om, “Ultranate”…
Istovremeno radi kao muzički programer u “Tomandandy” studiju (autori “Killing Zoe” soundtrack-a).
Vasil je nastupao i sa brojnim muzičarima sa ovih prostora: Jovan Maljoković Balkan Salsa Band , Duško Gojković, Stjepko Gut , Mimo Mitrović, Bisera Veletanlić, Zafir i Senka Hadžimanov, Rambo Amadeus.
Nakon godinu dana provedenih u Njujorku, odlučio je da se vrati u Srbiju i osnuje svoj Vasil Hadžimanov band.

Njegova ideja o kombinovanju balkanskih tradicionalnih, folk ritmova i zapadnih, modernih muzičkih stilova (jazz, funk, world music…) u njegovoj muzici je u potpunosti autentična i predstavlja nov pristup džez muzici.
Vasil je sa bendom svirao na koncertima i džez festivalima širom Srbije i Crne Gore, kao i u inostranstvu (Belgrade Summertime Jazz Fest , Novi Sad Jazz Fest., Niš, Smederevo, Kragujevac, Podgorica, Budva, Banjaluka, Sarajevo, Mostar, Zelenkovac Jazz Fest (Bosna), Skopje Soul and Blues Fest., Kumanovo Jazz Fest. (Makedonija), Maribor Lent Fest., Cerkno Jazz Fest. (Slovenija), Opatija Jazz Fest., Pula (Hrvatska), Berlin , Porgy and Bess jazz club u Beču (Austrija), Bratislava Jazz Days (Slovačka)…
Godine 2001, Vasil Hadžimanov Band izdaje prvi album pod nazivom “11 Razloga za…”, . Prvi tiraž se rasprodao za samo tri meseca. Za svoj prvenac osvojili su nagradu Beovizije 2002 za Najbolji debi album 2002. godine.
Vasil Hadžimanov Band u narednom periodu se bavi snimanjem filmske muzike, i to u dokumentarnom filmu Gorana Paskaljevića (u kome su i glumili), “011 Belgrade”, mladog austrijskog režisera Michael Pfeifenberger-a, kao i u filmu Raše Andrića "Kad porastem biću kengur".
Godine 2003. objavljuju drugi CD “Kafanki”, koji uspešno promovišu širom Evrope. Za ovaj album, bend osvaja nagradu na festivalu Sunčane skale 2003 za Najbolji instrumentalni album 2003.
Usledili su nastupi sa čuvenim Joe Zawinul-om i njegovim bendom Zawinul Syndicate. Čuvši kako bend zvuči uživo, Zawinul ih lično poziva da na proleće 2005. sviraju u njegovom novom klubu "Joe's Birdland", u Beču. Juna 2004. Vasil Hadžimanov Band je pozvan od strane virtuoza Nigel Kennedy-ja da nastupe sa njim na njegovom velikom beogradskom koncertu.
Vasil Hadžimanov od 2008. svira sa beogradskim bendom Darkwood Dub.