Freddie Mercury - Biografija


Freddie Mercury, rođen kao Farrokh Bulsara (5. septembar, 1946. – 24. novembar, 1991), bio je britanski muzičar, najpoznatiji kao pevač britanskog muzičkog sastava Queen. Kao pevač, ostao je upamćen po svojim glasovnim mogućnostima i razmetljivim nastupima na koncertima . Takođe je bio veoma uspešan tekstopisac iz čijeg pera su izašle neke od najpoznatijih rock pesama, kao što su: Bohemian Rhapsody, Killer Queen, Somebody to Love, Don't Stop Me Now, Crazy Little Thing Called Love i We Are the Champions. Grupa Queen je prodala više od 300 miliona albuma u svetu. Uporedo sa karijerom pevača u grupi Queen, Mercury je imao i veoma uspešnu solo karijeru. Kao producent ili izvođač sarađivao je sa brojnim poznatim svetskim muzičarima, bilo kao volak ili kao pijanista. Freddie Mercury, koji je bio Parsi i najveći deo svog detinjstva proveo u Indiji, u nekoliko navrata je u britanskim medijima proglašavan za „najpoznatiju britansku zvezdu azijskog porekla“. Freddie Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine od upale pluća prouzrokovane HIV-om. Samo dan pre smrti, Mercury je u zvaničnom saopštenju javno objavio da je oboleo od AIDS-a. Godine 2006., Time Asia je proglasio Mercurya jednim od najuticajnijih Azijata u proteklih 60 godina[6]. Godine 2008. Mercury je u izboru magazina „Rolling Stone“ zauzeo 18. poziciju na listi od 100 najuspešnijih pevača svih vremena.
Početak muzičke karijere i formiranje Queen-a
Nakon diplomiranja radio je više poslova, između ostalog prodavao je second hand odeću i radio je na Heathrowu. Godine 1969. osnovao je grupu Ibex, koja je kasnije imala ime Wreckage. Nakon neuspeha tog benda pridružio se bendu Sour Milk Sea, ali se početkom 1970-ih i ova grupa raspala. Aprila 1970. Mercury se spojio sa Brianom Mayom i Rogerom Taylerom, koji su prethodno bili u bendu Smile. Uprkos neslaganju ostalih članova Mercury je odabrao ime Queen za novi bend. Kasnije je prokomentarisao: "Naravno da sam bio svestan gej konotacije, ali to je bila samo jedna strana." Otprilike u isto vreme je promenio i svoje ime.
Uticaji
Kao dete Mercury je slušao dosta indijske muzike i jedan od najranijih idola mu je bio Lata Mangeshkar, bollywoodski playback pevač. Kada se doselio u Englesku postao je fan Arethe Franklin, The Who, Jima Crocea, Elvisa Presleya, Led Zeppelina, The Rolling Stonesa, Jimi Hendrixa, John Lennona i The Beatlesa. Još jedna omiljena pevačica i glumica bila mu je Liza Minnelli. Jednom prilikom je objasnio: "Jedna od mojih ranih inspiracija bio je Cabaret. Apsolutno obožavam Lizu Minnelli. Način na koji ona izvodi svoje pesme – čista energija."
Karijera
Od 1970. do 1991. je bio frontmen grupe Queen. Fredi Mercury je u grupi osim pevanja svirao i klavir, ali i druge instrumente. Bio je dobar programer sintisajzera, a iako se šalio na račun svog sviranja gitare, nekoliko pesama je napisao na ovom instrumentu. Gitarista grupe, Brian May je tvrdio da je Mercury zapravo odličan gitarista, i da ima stil "nalik na Hendrixa". Na koncertima je Mercury često izvodio pesmu "Crazy Little Thing Called Love" na akustičnoj gitari. Komponovao je veliki broj pesama za grupu, i više od pola pesama je potpisano njegovom rukom na njihovom prvom albumu najvećih hitova. Najslavnije su: Bohemian Rhapsody, We Are The Champions, Crazy Little Thing Called Love, Somebody To Love. U višemesečnoj anketi pod nazivom "Music of the millenium" koji je sproveden od strane Kanala 4 i VH1, Queen je izabran za drugu najveću grupu svih vremena. Muzička zaostavština Freddie Mercurya je i danas aktuelna, pa se njegovo ime redovno može pronaći na većini "Best of..." muzičkih listi širom sveta, a pesma Bohemian Rhapsody je u više navrata, posebno u Velikoj Britaniji proglašavana za pesmu decenije, pesmu epohe, ili čak pesmu veka.
Privatni život
Početkom sedamdesetih godina prošlog veka stupio je u vezu sa Mary Austin, koju je upoznao preko Briana Maya. Nekoliko godina je živeo sa njom u West Kensingtonu, ali je sredinom 1970-ih upoznao američkog producenta iz Elektra Records sa kojim je započeo vezu zbog koje ostavlja Austin. Mercury i Austin su ostali veoma bliski prijatelji tokom celog života i on ju je često nazivao svojim jedinim pravim prijateljem. Tokom 1979. počeo je da posećuje gej kupatila u klubove, gde je imao veliki broj partnera. Godine 1985. započeo je drugu dugu vezu, ovog puta sa frizerom Jimom Huttonom. Jim Hutton, koji je do 1990. i sam saznao da je HIV pozitivan, živeo je sa Mercuryem tokom njegovih poslednjih 6 godina života, vodeći računa o njemu i negujući ga dok je bio bolestan i bio je prisutan uz njega kada je umro. Hutton u svojoj knjizi tvrdi da je Mercury umro sa bračnom vrpcom koju mu je Hutton dao.
Smrt
Prema tvrdnjama njegovog partnera, Jima Huttona, Mercury je dobio dijagnozu AIDS-a ubrzo nakon Uskrsa 1987. U to vreme i kasnije Mercury je u medijima tvrdio da je negativan. Uprkos negiranjima, britanska štampa je u narednim godinama nastavila da spekuliše o tome. Pre kraj života stalno su ga pratili paparaci, a dnevni tabloid The Sun je objavio seriju članaka tvrdeći da je Mercury ozbiljno bolestan. Dva dana pre smrti Mercury je pozvao menadžera da se dogovore oko izjave za javnost. Sledećeg dana, 23. novembra, objavljeno je u njegovo ime:
Nakon ogromnih nagađanja u štampi tokom poslednje dve godine, želim da potvrdim da sam HIV pozitivan i da imam AIDS. Smatrao sam da je ispravno da zadržim ovu informaciju u privatnosti do sada da bih zaštitio privatnost ljudi oko mene. Međutim, došlo je vreme da moji prijatelji i fanovi širom sveta saznaju istinu i nadam se da će se svi pridružiti meni, mojim lekarima i svima u svetu u borbi protiv ove strašne bolesti. Moja privatnost mi je uvek bila važna i ja sam poznat da oskudevam u intervjuima. Molim vas da razumete da će se tako nastaviti.
Nešto više od 24 časa nakon ovog saopštenja, Mercury je umro 24. novembra, 1991. godine u svojih 45 godina. Zvanični uzrok smrti je bronhijalna pneumonija usled AIDS-a. Iako godinama nije iskazivao religioznost, ceremoniju je obavio zoroastrički sveštenik, a njegovoj sahrani su prisustvovali Elton John, David Bowie i članovi grupe Queen.Veći deo svog bogatstva je ostavio Mery Austin, uključujući i kuću i autorska prava. Velike sume novca je ostavio i posluzi. Istu sumu je ostavio i Jimu Huttonu.