Deep Purple - Biografija

Ne mozemo da pricamo o Hard and Heavy muzici a da ne spomenemo jedne od pionira ove muzike - Deep Purple.
Ova legendarna Britanska grupa je osnovana u Londonu, 1968. Prica o bendu pocinje 1697 kada je bubnjar grupe Searchers osnovao bend po imenu Roundabout u kome su svirali Jon Lord (klavijature), Ritchie Blackmore (gitara), ali je Curtis ubrzo napustio bend. Lord i Ritchie su odlucili d atreba da nastave sa radom i grupi se pridruzuju basista Nick Samper, bubnjar Ian Paice i pevac Rod Evans. Grupe je dobila ime Deep Purple po istoimenoj pesmi Peter de Rose koja je bila omiljena pesma Blackmor-ove bake. Grupa je sa izdavanjem Debi albuma - Shades of deep purple postala popularna u Americi zbog obrada pesama Help, Hey Joe i posebno Hush. Odmah je usledio The Book of Taliesyn album i naredne godine (1969) album Deep Purple. Nakon izdavanja treceg albuma iz grupe su izbaceni Samper i Evans, a zamenili su ih Ian Gillan kao vokal i basista Roger Glover.

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]
1970. bend u ovoj postavi izdaje album In Rock na kome se nalazi jedna od himna ove grupe Child In time. Grupa je sa ovim albuma krenula putem slave i 1971 je izdala album Fireball[/b] na kojima su se nalazili singlovi Fireball i Strange Kind of woman sa kojima su stali rame uz rame sa grupama Led Zeppelin i Black Sabbath

Ono sto je usledelo 1972. godine je Machinehead na kome se nalazi pesma snimljena u Rolling Stones Mobile studiju u Montreaux gde je Frank Zappa drzao koncert u jednom kazinu koji je izgorao jer ga je neki idiot sa bakljom spalio do zemlje...zvuci poznato...naravno to je ultimativni hit, pesma sa najprepoznativljijim i najpevljivijim rifom - Smoke on the water.
Album je propracen svetskom turnejom sa koje je izdat live album Made in Japan.


1973. izlazi Who Do We Think We Are album i on oznacava odlazak Gilana i Glover iz benda. Ali bend se nije raspao vec je dobio nove muzicare - Basistu Glen Hughes-a i mladog pevaca David Coverdale-a sa kojima bend izdaje albume Born i Stormbringer sa kojih se izdvajaju pesme "Lady Double Dealer", "The Gypsy", i. "Soldier Of Fortune". Iz ovog perioda poznat je koncert - California Jam na kome je Ritchie gitarom slomio kameru koja je snimala koncert. Blackmore je bio nezadovoljan ovom postavom i napustio bend kako bi osnovao Rainbow.
Bend je na Blackmore-ovo mesto doveo gitaristu Tommy Bolin-a koji je 1975 napustio bend zbog problema sa drogom. (Decembra 1976 je preminuo u svojoj 25-oj godini).

Sledi period u kome Deep Purple vise ne postoji - Blackmore svira u Rainbow-u, Ian Gillan peva jedno vreme u Black Sabbathu zatim pocinje solo karijeru (isti slucaj i sa Glenn Hughes-om), a COverdale osniva grupu Whitesnake.

Aprila 1984, BBC Radio je objavio da Blackmore, Gillan, Glover, Lord, i Paice ponovo jasu pod zajednickim imenom - Deep Purple i odmah aprila te godine su izdali album Perfect Strangers. 1988 je izasao album Nobody's Perfect . 1989 Gilana je zamenio Joe Lynn Turner koga fanovi nikad nisu prihvatili i koji je najuren iz benda od strane ostalih clanova benda. ian Gilan se vratio iz benda i 1993 izdaju The Battle Rages On koji je poslednji album na kome su radili Gilan i Blackmore zajedno jer je te godine Ritchie najuren iz benda, a zamenio ga je privremeno Joe Satriani da bi 1994 gitarista Steve Morse postao trajna zamena Rotchie Blackmore-a. Bend je u ovoj postavi izdao jos dva albuma, a 2002 je iz benda otisao Jon Lord koga je zamenio klavijaturista grupe Rainbow i Ozzy Osbourne - Don Airey sa kojim i dan danas rade i nastupaju.