Amy Winehouse


Amy Winehouse ( 14. septembar1983-23.jul 2011.)

Ејми Џејд Вајнхаус Amy Jade Winehouse; Саутгејт, Лондон, Енглеска, Уједињено Краљевство, 14. септембра 1983) је енглеска кантауторка.

Рођена је у јеврејској породици. Њен отац Мичел је био возач таксија, а мајка Џенис апотекарка. Има старијег брата Алекса . Похађала је школу „Ешмол“. Када је имала 10 година, основала је своју музичку групу „Свит ен Сор“, по угледу на америчку музичку групу „Солт ен Пепа“, али је група кратко постојала. Од своје 12. године, похађала је позоришну школу „Силвија Јанг“, али је већ у 13. години избачена због лошег владања и зато што је сама себи пробушила нос, како би ставила пирсинг. После тога се уписала у лондонску „БРИТ“ школу.Diskografija:


Frank (2003)

1. Stronger Than Me
2. You Sent Me Flying
3. Know You Now
4. Fuck Me Pumps
5. I Heard Love Is Blind
6. Moody's Mood For Love
7. (There Is) No Greater Love
8. In My Bed
9. Take The Box
10. October Song
11. What Is It About Men
12. Help Yourself
13. Amy Amy Amy

Back To Black (2006)

01 Rehab
02 You Know I'm No Good
03 Me And Mr Jones
04 Just Friends
05 Back To Black
06 Love Is A Losing Game
07 Tears Dry On Their Own
08 Wake Up Alone
09 Some Unholy War
10 He Can Only Hold Her
11 AddictedBiografija Ejmi Vajnhaus

LONDON, 23. jula (Tanjug) - Britanska pevačica i autorka Ejmi Vajnhaus (27), dobitnica pet Gremi nagrada, koja je danas pronađena mrtva u svojoj kući u Londonu, rođena je kao Ejmi Džejd Vajnhaus 14. septebra 1983. godine u Enfildu u Londonu u jevrejskoj porodici koja je bila veliki poklonik pozorišta i muzike.
Odrasla je uz džez muziku, a još kao mala, bila je buntovnog karaktera, pa je tako u 14. godini izbačena iz škole.
Profesionalnu karijeru započela je u 16. godini, a povremeno je nastupala u klubovima i snimala niskobudžetne demo snimke.
U 19. godini snimila je prvi album Frenk (2003) sa primesama džeza koji je postao pravi hit i doneo joj nekoliko nominacija za nagrade, a u narednih nekoliko godina prolazi kroz niz ličnih problema, uključhući borbu u odvikavanju od narkotika.
Njen album iz 2006. godine "Back to Black" postao je svetski hit, a pesma "Rehab" dostigla je 9. poziciju na američkoj listi pop singlova. Veliki prodor na muzičkoj sceni načinila je 2008. godine kada je postala prva Britanka koja je dobila pet Gremija u jednom danu, uključujući nagradu za najboljeg novog umetnika i pesmu godine za "Rehab".
Tokom 2008. godine održala je niz veoma uspešnih koncerata, a u junu je iznenada hospitalizovana zbog ozbiljnog problema sa plućima. Bila je prepoznatljiva po originalnom stilu, koji je karakterisala visoko podignuta punđa u stilu 60-ih, dok su njen nesređen lični život i "samodestruktivno" ponašanje postali redovna tema tabloida i meta kritike.
Džordž Majk ju je nazvao "najboljim ženskim vokalom koji je čuo u čitavoj svojoj karijeri", dok je Kit Ričards upozorio da "ona neće još dugo biti tu" ako ne promeni ponašanje.
U muzici, Ejmi je eksperimentisala sa raznim žanrovima, uključujući džez, soul, pop, rege, R&B i druge, a njeno izvođenje opisivano je kao mešavina glasova Bili Holidej, Dine Vošington i Sare Von.
Poslednji koncert Ejmi je održala u Beogradu 18. juna na Kalemegdanu.
Koncert se završio u rasulu posle nešto više od jednog sata, tokom kojeg je pevačica, kako je izgledalo, bila pod vidnim uticajem alkohola i narkotika, i jedva da je zapevala, terutala se po bini, a nekoliko puta je i odlazila sa nje.
Vest o skandaloznom koncertu u Beogradu ispraćena je u svim sveskim medijima.
Ejmi se povukla sa scene u rasulu, otpevavši tek nekoliko stihova svojih popularnih pesama i tako započela, kako je planirano, veliku evropsku turneju na koju je krenula posle još jednog oporavka u bolnici za odvikavanje od zavisnosti.
Ubrzo nakon ovog skandala otkazana je čitava turneja.
Mesec dana nakon katastrofalnog koncerta u Beogradu, Ejmi se pojavila u javnosti. Tako je u sredu uveče kao gost iznenađenja zapevala na Tunes festivalu zajedno sa grupom njenog kumčeta, Dione Nromfild iz grupe Roundhouse.
Prvo je zagrlila, a potom zaigrala i poručila publici da kupe njen novi album koji je objavljen ovog meseca.