Derrick May


Derrick May je rodjen u Detroitu 1963. Sa 13 godina je započeo školovanje u predgradju Belleville-a gde je sreo Juan-a Atkins-a sa kojim je počeo da razmenjuje mix-trake. Ovo je omogućilo May-u ulazak u svet Parliament-a, Kraftwerk-a i Gary-a Numan-a. Kada mu se majka preselila u Čikago, May je ostao u Detroitu sa prijateljem, Kevinom Saunderson-om, da bi maturirao. May i Atkins su tada započeli saradnju sa lokalnim dj-em po imenu Electrifyin’ Mojo – čovekom koji je prvi upoznao Atkins-a sa Kraftwerk-om i počecima sint-popa –
stvaranjem megamiksa za Mojov radio show.

Posle velike mature, Derrick May se upisao na univerzitet preko sportske stipendije (igrao je američki fudbal). Ubrzo mu je dosadio život ispunjen fakultetskim obavezama, te se vratio u Detroit gde je radio u zabavnom parku. Tokom odlaska u Čikago da bi posetio majku, povezao se sa prepoznatljivom Čikaškom house scenom, koja je tada tek započinjala svoj uspon. May je bio fasciniran toplinom i prijatnošću mesta kao što su Power Plant i Music Box, gde su dj-evi Frankie Knuckles i Ron Hardy koristili gramofonske ploče i reel-to-reel mašine da bi stvorili neverovatne mixeve koji su ponovo probudili duh disko muzike iako je muzika generalno izuzetno napredovala. May je doveo Saunderson-a u klubove nekoliko puta tokom perioda boravka u Čikagu.

Kada se ponovo vratio u Detroit, pojavila se želja za pronalaženjem kluba koji bi mogao nazvati svojim. Ona se ubrzo ispunila i zajedno sa Deep Space family pronašao je Music Institute. Ovo mesto je postalo središte detroitske uvek-rastuće underground muzičke porodice, mesta gde su May, Atkins i Saunderson djisali zajedno sa Eddie-m „Flashin“ Fowlkes-om i Blake-om Baxter-om. Ovaj klub je svakako promenio živote novih tehnokrata kao što su Carl Craig, Stacey Pullen, Kenny Larkin i Richie Hawtin.

Klasični zvuk Derrick-a May-a je mudri balans izmedju streamline perkusija zvučnog „vodopada“ i topline koju je on prikupio iz vremena dok bio u Čikagu. May-ev Transmat Records label bio je dom njegovih najboljih numera, „Nude Photo“, „Strings of Life“, „Kaos“ i „It Is What It Is“ koje su isproducirane izmedju 1987. i 1989. kao Rhythim Is Rhythim. Iako se njegov plan release usporio tokom 90-tih, nastavio je sa dj-ingom po celom svetu čime je i predstavio Transmat kao jednu od najrespektabilnijih label-a u celom svetu.