Fomins & Kleins


Latvijski bend Fomins & Kleins osnovan je krajem 2002. godine, međutim, dva glavna aktera ove grupe, Ivo Fomins i Tomass Kleins znaju se od ranije, kroz zajedničke muzičke projekte.

Ivo Fomins i Tomass Kleins dolaze iz zapadno- latvijskog grada na Baltičkom moru- Liepaje. Liepaja je poznata kako po brojnim muzičkim (pretežno rock) festivalima (npr. festival Amber of Liepaja), tako i po brojnim poznatim i priznatim muzičarima, pa mnogi ovaj grad nazivaju i Latvijski Liverpool.

U vrijeme Sovjetskog Saveza, Ivo i Tomass su osnovali bend Saldas Sejas (Slatka lica) zajedno sa još dvoje poznatih latvijskih muzičara, Zigfridsom Muktupavelsom i Guntarsom Račsom. Sa Guntarsom njih dvojica i dalje sarađuju: on im producira i piše sve pjesme.

Fomins & Kleins- Muzikants

Pjevač Ivo Fomins, koji je inače po profesiji kuhar, zalagao se za formiranje Fominsa & Kleinsa prilikom mnogih muzičkih projekata- čak i izvan Latvije. Jedno je vrijeme bio čvrst član benda Liepajas Brali (Braca iz Liepaje) nakon čega započinje solo karijeru, te nastupa između ostalog u Rusiji, Poljskoj, Austriji i Danskoj. 1989. godine učestvovao je na festivalu Big Apple, te tu osvaja veoma dobro treće mjesto. Sam Ivo kaže da je dosta naučio od Roberta Planta (Led Zeppelin), Stevena Tylera (Aerosmith) i Davida Coverdalea (Bivči Deep Purple, Whitesnake). Pjevanje je zasigurno u krvi porodice Fomins; Ivov brat, Igo (pravim imenom Rodrigo) veoma je omiljen pjevač u baltičkim državama i Rusiji.

Fomins & Kleins-Dzimis Latvija

Gitarista Tomass Kleins potječe takožer iz jedne veoma muzikalne porodice, te piče sve prekrasne melodije za bend Fomins & Kleins. U svojoj rockerskoj pročlosti bio je član mnogih bendova, kao npr. Neptuns ili pak Latvijskoj verziji BH rock legende Bijelog Dugmeta, Livi. Zahvaljujuči tome, on se upoznao sa rockom, te zaista takav nastoji i ostati u Fomins & Kleinsu. Kao svoje nejveče učitelje (ujedno i prijatelje) spominje članove AC/DC, Led Zeppelina, Pink Floyda i Ozzyia Osbournea.

Krajem 2002. godine Tomass Kleins i Ivo Fomins potpisuju ugovor u najvećoj baltičkoj i Latvijskoj producentskoj kući, Microphone Records- MicRec. Tako su se polako, ali sigurno sa svojim pjesmama izdvojili iz mase pjevača, te zajedno sa bendom BrainStrom postati jedni od najpoznatijih Latvijskih grupa. Pored Iva i Tomassa, u bendu su joč i Egils Mezs (bas), Valerijs Iutuns (bubnjevi) i Janis Strazds (klavijature). Početkom slijedeće godine, oni javnosti predstavljaju svoju prvu zajedničku pjesmu, Sniegs (Snijeg), te hard rockersku Solijums (Obećanja). Samo nekoliko mjeseci kasnije, svjetlo dana je ugledao njihov prvi album Muzikants (Muzičari), koji je rasprodat u rekordnom broju. Sa naslovnom pjesmom tog albuma, na Euroviziji u Latviji osvajaju drugo mjesto, dok pobjedu odnosi F.L.Y., koji je na Eurosongu u Rigi osvojio solidno predzadnje mjesto. Inače, na Latvijskom izboru za pjesmu Eurovizije, njihova autobiografska pjesma Muzikants bila je jedina pjesma na maternjem jeziku.

2004. godine Fomins & Kleins izdaju svoj drugi studijski album, Dzimis Latvija (Rođeni u Latviji). Sa 100% rock pjesmom Dziesma par Laimi (Pjesma o sreći) ponove se prijavljuju za izbor Latvijske pjesme predstavnise na Euroviziji, te bivaju ubjedljivi pobjednici sa preko 40000 glasova televotinga, što je postiglo i novi rekort u televotingu u toj zemlji. Također i ova pjesma bila je jedina na Latvijskom jeziku. Inače, u Istambulu, malo im je falilo da ostvare put u finale. Također, Ivo je demantirao da je pjesma Dziesma par Laimi na Latvijskom, a ne na Engleskom jeziku zbog toga što oni predstavljaju Latviju, a ne Englesku. Inače, njihovi koncerti u Latviji su veoma dobro posječeni, hale, dvorane i stadioni su popunjeni uvijek do kraja.Diskografija;

2003 - Muzikants
2004 - Dzimis Latvija
2004 - Dziesma Par Laimi (EP)Najuspješniji singlovi

"Sniegs" (Snijeg) - 2002
"Solijums" (Obecanje) - 2003
"Muzikants" (Muzicari) - 2003
"Kur Esi Tu?" (Gdje si ti?) - 2003
"Talu Prom" (Daleko) - 2003
"Man Vairs Nav Venalga" (Nije mi vise svejedno) - 2004
"Aizejosas Dienas" (Odlazeci dani) - 2004
"Nekas" (Nista) - 2004
"Dziesma Par Laimi" (Pjesma o sreci) - 2004

Bend Line- up
Ivo Fomins - Glas
Tomass Kleins - Gitara, Klavijature, Glas
Egils Mezs - Bas
Valerijs Inutins - Bubnjevi
Janis Strazds - Klavijature

Wikipedia