A Perfect Circle


A Perfect Circle (cesto zvani APC) bese alternativni rock band, formiran od strane gitariste Billy Howerdel-a. Howerdel je radio kao studijski gitarista za bendove kao sto su Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins, Fishbone, Guns’n’Roses i Tool. Tokom snimanja albuma grupe Too Enima, pustio je svoje demo snimke pevacu Tool-a, Maynard James Keenan-u, koji, iako je Howerdel isprva hteo zenksi vokal, se ponudio da mu bude pevac, ako Howedel ikada osnuje bend.


Mer De Noms era 1999-2000

Bend je poceo da vezba u sastavu: bubanj – Josh Freese (The Vandals), bubanj – Tim Alexander (Primus i Laundry), gitarista Troy Van Leeuwen (Failure) o basista, violinista Paz Lenchantin (kasnije Zwan), i to muziku koju je Howerdel komponovao; zavrsavaju njihov debi album Mer de Noms (francuski “Sea of Names”). U ovo vreme je Tool bio u pregovorima sa njihovom izdavackom kucom, sto je dalo Keenan-u vremena da kompletira svoj rad.

Thirteenth Step i eMOTIVe era

Izmedju Lenchantin-ovog napustanja benda i odlaska u Zwan Billy Corgan-a, i postanka Van Leeuwen-a novog gitariste Queens of the Stone Age, bendu je trebao novi basista i gitarista za performance. Ta mesta su zauzeli ex basista Marilyn Manson-a, Jeordie White (ranije poznat kao Twiggy Ramirez) i ex Smashing Pumpkins gitarista James Iha.

Bend je izdao drugi album, Thirteenth Step, 16 septembra 2003. Treci album eMOTIVe je izdat 2 novembra 2004, i sadrzi obrade anti-rantih numera autora kao sto su John Lennon i Joni Mitchell. eMOTIVe je snimljen sa raznim proslim i tada trenutnim clanovima APC, ali uglavnom sa Keenan-om i Howerdel-om.

16 novembra 2004 bend je izdao DVD i CD set nazvan aMOTION. Set je sadrzao spotove za singlove, kao i neke ranije neizdate video zapise, zajedno sa b stranama i remiksima.

Hiatus 2003 sadasnjost

APC je trenutno na “pauzi”, uglavom zahvaljujuci Keenan-ovoj obavezi prema Tool-u. APC je iskusio svoj deo loseg perioda tokom snimanja, izdavanja i turneje Tool-a za njihov album Lateralus. Ovo cini bend ektremno dinamicnim u smislu njegovih clava. Tokom ovog perioda, ostali clanovi benda su trazili sebi projekte sto bi moglo da znaci da mogu biti zauzeti kada se APC reformira, sto je bio slucaj sa i Troy van Leeuwen-om i Paz Lenchantin-om.

Od maja 2006 Keenan je na turneji sa Tool-om, Howeredel planira solo album, a White je na turneji sa Nine Inch Nails-ima. Iha je trenutno na turenji sa Vanessa and the O’s u Evropi. 6 decembra, Freese je preuzeo poziciju bubnjara u Nine Inch Nails-ima, zamenivsi Alex Carapetis-a.

Freese nastavlja da radi sa The Vandals. Oni trenutno rade na novom studiskom albumu, koji bi trebalo da izadje leta/jeseni 2006. Takodje je predvidjeno da ucestvuje u ponovnom okupljanju DEVO.

Iha je pitan da ucestvuje u ponovnom okupljanju The Smashing Pumpkins-a, da bi line-up bio kompletan, ali se jos uvek nije izjasnio o svom pristanku.

Keenan je nedavno rekao u intervjuu za francuski magazin Rock Hard da on misli da ja zavrseno sa APC. Billy Howerdel je potvrdio ovo rekavsi da nema planova za novi album odnosnto turneju.


Diskografija;

Studiski albumi:

Mer de Noms

Thirteenth Step

DVD i ostalo

AMOTION

Kompilacije

- Underworld (Soundtrack, 2003) - "Judith (Renholder Mix)"
- Resident Evil: Apocalypse (Soundtrack, 2004) - "The Outsider (Renholder Apocalypse Mix)"
- MTV2 Headbanger's Ball: Volume 2 (Compilation, 2004)
- Constantine (Soundtrack, 2005) - "Passive"

Wikipedia