Zarah Leander


Zarah Leander (15 mart 1907 – 23 jun 1981) je bila Švedska glumica i pjevačica. Rođena je kao Zarah Stina Hedberg u Karlstadu, a umrla u Stockholmu. Njena karijera u vrijeme Trećeg rajha je bila kritizirana. Ironično njeni djed i baka su bili Židovi.

Iako je još kao mala učila svirati violinu i klavir i nastupala na pozornici još sa 6 godina, Zarah se u toku svog života posvetila i drugim stvarima. Još kao tinejđerka provela je dvije godine u Rigi(1922–1924) gdje je naučila tada vodeći svjetski jezik, Njemački. Počela je raditi kao sekretarica i udala se za Nils Leander (1926) s kojim je imala dvoje djece. Međutim 1929 se amaterski uključila u putujući kabare Ernst Rolfa i prvi put pjevala "Vill ni se en stjärna" (Da li želiš vidjeti zvijezdu) koja je uskoro postala njena glavna pjesma po kojoj je svugdje bila prepoznatljiva.

1930 je snimila svoju prvu ploču i igrala u filmu. Već 1931 se snažno probila u svijetu slavnih ulogom u opereti Franz Lehára Sretna udovica. Ubrzo su stigle i ponude iz Evrope i Holivuda. Ona se odlučila za internacionalnu karijeru na Evropskom kontinentu uprkos nestabilnoj političkoj situaciji, i kao majka dvoje školaraca odbila se preseliti u Ameriku, (Već tada je bila razvedena).


Wikipedia