Banda Eva


Muzički žanr - akse muzika

Članovi;
Saulo Fernandes
Ronaldo Kavalkante
Marselus Leone
Fabio Roša
Leo Pinjeiro
Alsione Roša
Alan Toreba
Adrijano Gajarsa
Fabrisio
Država porekla Brazil
Period karijere 1980. -
Izdavačka kuća Polygram
Globo Universal
Abril Music
Universal MusicDiskografija;
Pra Valer
(2001.) É do Eva Ao Vivo
(2002.) 25 Anos Ao Vivo
(2005.)

Banda Eva je brazilska grupa iz Salvadora, Baija, koja svira akse muziku. Prvenstveno karnevalska grupa, poznata po izvrsnim koncertima.Grupa je nastala 1980. godine u četvrti Eva, prvenstveno kao karnevalska grupa, koja je bila sastavljena od prijatelja koji su zajedno igrali fudbal. Čitavu jednu dekadu su bili jedna od mnogih karnevalskih grupa u Baiji da bi potom, 1992. godine, naglo postali popularni dolaskom Ivet Sangalo na mjesto pjevačice i frontmena. Ivet se proslavila dobijanjem najznačajnije muzičke nagrade u Baiji, poslije čega je počela plodonosna saradnja. Njihovu potonju popularnost najbolje oslikava grafit u Salvadoru: EVA nema nikakve veze sa ženom koja je stvorena od Adamovog rebra!.

1993. godine izlazi prvi album pod nazivom Banda Eva, na kojem su najviše uspjeha imale pjesme Tributo Ao Apache, Vocę Năo Está i Timbaleiro. Iako se na pjesmama osjeti duh baijanskih karnevala, ovaj album nije doživio veliki uspjeh. Godinu dana poslije izlazi album Pra Abalar, na kojem su naslovna pjesma i pjesma Alô Paixăo i polako su počeli da se pojavljuju i izvan karnevala i da drže koncerte po cijelom sjeveru i sjeveroistoku Brazila. Nastavljajući plodan rad, grupa 1995. godine izdaje još jedan album Hora H sa velikim hitom Me Abraça, sa kojim postaju najpopularnija akse grupa, a njihovu pjevačicu Ivet mediji prozivaju kraljicom akse muzike. 1996. godine izlazi album Beleza Rara, a najpoznatije pjesme sa ovog albuma su naslovna, Beleza Rara, zatim Levada Louca, kao i obrada starog hita Kaetana Velosa Menino do Rio. Sada, kad je grupa praktično osvojila čitav Brazil, odlučili su se na izdavanje živog albuma Banda Eva Ao Vivo koji je prodat u više od milion primjeraka. Album koji je izdat 1998. godine, pod nazivom Vocę e Eu je bio zadnji na kojem je pjevala Ivet, a najveći hit je bila baš pjesma koju je ona napisala, Carro Velho. Kao počast svojoj dosadašnjoj pjevačici i čitavoj karijeri, 1999. godine objavljena je kompilacija pod nazivom Millennium sa svim najvećim hitovima koje je grupa uradila sa Ivet.

Prazninu koja je nastala na mjestu frontmena brzo je popunila Emanuela Araužo, pjevačica i glumica iz Baije. Emanuela je hrabro nastupila na novom živom albumu, Banda Eva, ao Vivo II koji je izašao 1999. godine. Album Experimenta, izdat 2000. godine, je shodno svom nazivu i bio eksperiment na neki način, pošto se na ovom albumu grupa najviše udaljava od prvobitnog akse ritma.

Kada je Emanuela takođe krenula u solo karijeru, u grupa su odlučili da angažuju muškog pjevača. U pitanju je bio Saulo Fernandes, koji sa grupom 2001. godine snima album Pra Valer. Grupa je i sa novim pjevačem, po starom receptu, 2002. godine snimila i živi album É do Eva, ao Vivo.

2005. godine, grupa je proslavila srebrni jubilej, 25 godina rada, na koncertu u Rio de Žaneiru, koji se poslije našao i na CD i na DVD izdanju i to pod nazivom 25 Anos ao Vivo. Na koncertu su, kao specijalni gosti, učestvovale i Ivet Sangalo, Emanuela Araužo i Danijela Merkuri.

Diskografija;

Album Banda Eva Ao Vivo (1997) je prodat u preko milion primjeraka u Brazilu.

Posljednji album 25 Anos ao Vivo (2005) koji je doživio i CD i DVD izdanje.

1993 Banda Eva
1994 Pra Abalar
1995 Hora H
1996 Beleza Rara
1997 Banda Eva Ao Vivo
1998 Banda Eva, Vocę e Eu
1999 Millennium
1999 Banda Eva ao Vivo II
2000 Experimenta
2001 Pra Valer
2002 É do Eva, ao Vivo
2005 25 Anos ao Vivo