Nick Warren


Ponikao na muzičkoj sceni Bristola u koji je stigao kao dvadesetogodišnjak ranih osamdesetih, Nick Warren je karijeru počeo u klubu studenata umetnosti Wiggle. Dance eksplozijom devedesetih, Warren je u novootvorenom klubu Vision nastupao rame uz rame sa zvezdama poput Carla Coxa i Shamena, od kojih se razlikovao po neverovatnom miksu Franka Sinatre i Carpentersa preko break beat matrica, pustanjem house ploča sa promenjenom brzinom na gramofonu, kao i čestom upotrebom hip hopa i duba.

Kada je popularnost downtempo izvođača i bendova iz Bristola kao što su Tricky ili Masssive Attack naglo porasla, postao je njihov zvanični DJ i pratio ih na prvoj većoj turneji po Americi. Sa veoma uspešnim drum'n'bass producentom Jody Weisterhoffom osnovao je duo Way Out West, koji je vrlo brzo postao popularan zahvaljujući numerama "Montana" i "Ajare", da bi 1996. i bukvalno bacili svet na kolena numerom "The Gift". U isto vreme dobio je i rezidenciju u super-klubu Cream u Liverpulu, ali je kao već etablirani DJ i producent nastavio i sa putovanjima širom sveta promovišući svoj prepoznatljivi funky-trance zvuk.

Deo umetnosti Nicka Warrena prezentovan je i na kompilaciji iz DMC serijala "Back to Mine", gde se predstavio izborom numera u downtempo i ambijental fazonu. Sasvim nekonvencionalnim izborom muzike odlikuje se i njegov poslednji mix album "Shangai", koji se kreće u rasponu od indie rocka do deep housea. Album je izažao pod etiketom Global Underground, za koju Warren objavljuje od 1999. godine.