Kelis


Kad se spoje R&B melodijska sladunjavost koja krasi jednog Stevie Wondera i hip-hop ritmovi u stilu svemirskog andergraund fanka The Neptunes, dobija se odgovor na pitanje kakvu će muziku na Exit 06 doneti jedna od zvezda nastupajućeg festivala - Kelis. Stoprocentna Njujorkerka, rođena je u Harlemu 1980. i predodređena na život u svetu zabave i šou-biznisa. U porodici punoj ženske dece i muzičkih talenata, dobila je prve lekcije od oca džez saksofoniste i sveštenika pentekostalne crkve i majke soul pevačice. Već u
trinaestoj godini zbog izuzetne lepote dospela je kao model na naslovne strane tinejdž magazina, ali je, srećom, usput i svirala violinu i pevala u Harlem Boys horu. Sa prvim bendom BLU (Black Ladies United) zapala je za oko hip-hop producentu Goldfingazu, koji joj je obezbedio kratko pojavljivanje na Rzinom solo projektu Gravediggaz. Sa 16 napušta porodicu i ubrzo upoznaje Pharrella Williamsa i Chada Huga i potpisuje ugovor sa Virgin Records, da bi se zatim pojavila na megauspešnom Ol' Dirty Bastardovom singlu "Got Your Money". Ali, sve to je bilo tek zagrevanje pred izlazak debija "Kaleidoscope" 1999. godine. Osim što su čak tri singla uletela na top-40 listu, osvojila je i Brit award za najboljeg inostranog novajliju, kao i NME award za najboljeg R&B pevača. Live nastupima na letnjim festivalima brzo je skrenula pažnju bitnim facama poput Bono Voxa, koji joj je ponudio ulogu predgupe na tekućoj U2 evropskoj turneji. Usledile su i kolaboracije sa Busta Rhymesom, Mobyem, Foxy Brown, Guruom na "Jazzmtazzu" i grupama LFO i N.E.R.D (opet Pharrell i Chad), sa kojima je uradila i drugi album "Wanderland" uz malu pomoć KORN basiste Fieldya i grupe No Doubt.

Daleko od uobičajene R&B ispraznosti, ali ne i sklona underground dubiozama, Kelis je ostale dosledna sebi i sopstvenom originalnom stilu koji joj je i obezbedio toliku popularnost među brojnim fanova širom sveta. Sa Pharrellom je u međuvremenu pokrenula i sopstvenu modnu liniju.