Kemal Malovčić je bosanskohercegovački pjevač narodne glazbe, a svojevremeno je bio najveća zvijezda bivše Jugoslavije. Proslavio se hitovima „Okreće se kolo sreće“, „Oženio me babo moj“, „Rekla si mi da ne voliš zimu“ i drugima. Iza sebe ima 25 albuma, a karijeru je započeo 60-ih godina prošlog stoljeća. Bio je jedna od najvećih zvijezda toga doba.

Privatni život

Rođen je 6.5.1946. godine u Sanskom Mostu. Kroz njegovu karijeru najveća podrška mu je bio stariji brat Džemal Malovčić, koji je bio vrstan pjevač i harmonikaš, a pisao je i glazbu i tekstove za Kemala.

Kemal se u ranoj dobi okušao na audiciji za pjevače amatere, međutim nije imao sreće, sve dok ga u jednom lokalnom kafiću nije čuo čovjek iz Srbije, koji ga je pozvao sa sobom u Beograd na snimanje ploče. Ubrzo nakon toga dolazi do suradnje s diskografskom kućom Južni vjetar.

Kemal Malovčić se prvi put oženio 70-ih god prošlog stoljeća. 1978. godine mu se rodila kćerka Edita, međutim brak s tadašnjom suprugom se raspao. Takav scenarij je bio i s drugom suprugom. Sreću je pronašao uz treću suprugu Fadilu Malovčić s kojom ima troje djece, sinove Dženana, Kenana i Adina.

Njegova kćer Edita živi i radi u Austriji. Bavi se pjevanjem i glumom. Glumila je u mnogim austrijskim serijama i filmovima, među kojima svakako treba istaknuti njezinu ulogu u seriji „Mjesto zločina“. Snimila je četiri studijska albuma koji su modernijeg zvuka i žanra od onog kojim se njezin otac bavi. Za medije je govorila da se oca sjeća samo po lošim stvarima. Naime kako je ona odrasla u Beču, a on je bio u Beogradu, bili su dugi niz godina razdvojeni. Smetali su joj i očevi postupci u prošlosti koje mu nije mogla oprostiti, pa je često u medijima upućivala oštre riječi prema ocu.

Kemal Malovčić se nije libio otvoreno govoriti o svojim kolegama te o stanju na estradi. Uvijek je pomagao kolegama za koje je smatrao da imaju dobre kvalitete, ali se nije ni ustručavao negativno komentirati radove kolega koje nije cijenio.

Posao

Njegova karijera počinje još u ranoj dobi. Kao izvođač narodne glazbe brzo je stekao naklonost publike diljem regije. 1968. godine, s nepunih 17 godina snimio je svoj prvi singl „Oko Sene“, koji mu je otvorio vrata za daljnji razvoj glazbene karijere.

Prvi samostalni CD s pjesmama „Nevernica“ te „Sana“ , Kemal Malovčić je objavio 1970. godine. Na njemu je surađivao s ansamblom Đorđa Negovanovića, dok se sam Kemal potpisuje kao autor i kompozitor tih pjesama.

Sljedeće godine je surađivao s ansamblom Miodraga Mitrovića s kojim je snimio pjesmu „Skitnica“ i „Suzana ljubavi“. Nakon toga su se samo nizale uspješnice koje je publika objeručke prihvaćala, a riječ je o pjesmama „Senada, Senada“, „Ne mogu da volim“, „Sine, sine“, Ti ne plači stara majko“, Čuvaj draga našu ćerku“, „Stiglo pismo od rođenog brata“ i mnoge druge.

Svoj prvi studijski album Kemal Malovčić je objavio 1982. godine. Na njemu su se mogle naći pjesme:“ Ako možeš, preboli me“, „Ti ne živiš u mome domu“, „U mom srcu nađi svoje mjesto“, „Lep je život ko zna da ga živi“. Kao i do tada, tekstove i glazbu za njegove pjesme napisali su cijenjeni autori kao što su Mirjana Ilić, Miodrag Milentijević, Veroljub Jovanović, Zorica Đurđić, Rade Vučković i Dragan Šljivić .

Od 1985. do 1991. godine Kemal Malovčić je bio član Južnog vjetra. Južni vjetar je bio preteča ansambla Košutnjak kojeg su osnovali Miodrag Ilić te gitarist Savo Bojić. Fantastičnu petorku Južnog vjetra činili su Sinan Sakić, Šemsa Suljaković, Dragana Mirković, Mile Kitić te sam Kemal Malovčić.

Ovaj bend je bio jedan od najtiražnijih na prostoru Balkana i smatra se da je pridonio daljnjem razvoju narodne glazbe. Prvi zajednički album s Južnim vjetrom bio je „Okreće se kolo sreće, Kemal Malovčić uz Ansambl Južni vjetar“. Na tom albumu se nalazila istoimena pjesma, ali i mnoge druge kao što su „Čekam te još uvek“, „Sad je kasno da se kaješ“, „Čemu se nadaš bez mene“.

Posljednji album s Južnim vjetrom izdao je 1991. godine pod naslovom „Ti si moj 13. broj“. Osim istoimene pjesme na njemu su se mogle naći i pjesme: „Moj je život ruševina“, „Zdravo druže, kako je“, „Ključ od tvoga srca“, „Znaju drugovi, Lela“ i „Ti si moje zlato“.

Početkom rata u Bosni i Hercegovini, dolazi do raspada Južnog vjetra, stoga se Kemal seli s obitelji u Beč gdje otvara kafić i počinje snimati kasete. Odlaskom u Beč započinje suradnja s Džavidom Ljubovcijem koja 1993. g. rezultira albumom „Kemal“. Na to su se albumu našle pjesme „Ko gubi u ljubavi“, „Zaljubljeni, ostavljeni, rastavljeni“, „Trista dana“, „Nisi tu“, „Varalice“ i druge.

Godine 1994. nastavila se suradnja s Džavidom Ljubovcijem pa su snimili album pod nazivom: „Neka paša, neka aga“. Na njemu su se mogle naći i pjesme: „Mogu lako da pogriješim“, „Hujrija“, „Za Bosnu sam pao“ i „Na Drini ćuprija“.

Raspadom diskografske kuće Južni vjetar, Kemal Malovčić je često mijenjao diskografske kuće, tako se njegovi albumi iz 1995. i 1997. godine nastali u diskografskim kućama „Avaz“ te „In Tact Records“. Sve su njegove pjesme bile dobro prihvaćene od strane publike posebice, ali pjesme „Trn u oku“, „Zar sam ostao sam“, „Igraj“, „Nije ljubav milostinja“, „Tvoje ime u mome srcu“ i „Ne voli me, a volim je“ postigle su poseban uspjeh.

Malovčić je glavnom nastupao po inozemstvu, a čim se smirilo ratno stanje, nastupao je i na koncertima u rodnoj BIH te Srbiji.

Šesnaesti album snimio pod nazivom „Okreće se kolo sreće“ snimio je 1999. godine. Na njemu su se osim istoimene pjesme mogle naći i pjesme “Za tebe je ljubav igra“, „Samo bol“ i „Dođi, dođi mi ti“.

2002. godine diskografska kuća „In Takt Records“, objavljuje njegov album pod nazivom „Car ljubavi“, na kojem su se mogle našle pjesme „Stalo ti je do moga srca“, „Ljubio sam“, „Hej crne oči te“ te druge.

Ubrzo nakon toga, započeo je suradnju s Produkcijskom kućom „Renome“ koja je objavila njegov CD „Sretan put“. Na CD-u su se našle pjesme „Lažu te malena“, „Svako sebi“, „Čigra“ te najbolje prihvaćena pjesma toga albuma „Burma“.

2009. godine objavljen je njegov novi CD pod naslovom „Deveram“. Pored naslovne pjesme, na tom CD-u su se mogle naći i pjesme „Neljubljena“, „Maturska haljina“, „Baraba“ i „Prva cigareta“. Najpopularnija pjesma tog CD-a je svakako bila pjesma „Jači nego ikad“, koju je otpjevao sa svojim kolegama iz Južnog vjetra, Šemsom Suljaković, Sinanom Sakićem, Draganom Mirkovićem i Miletom Kitićem.

Dvadeset i peti studijski album objavio je 2016. godine, a dao mu je simbolični naziv „Kralj pjesme“. Na CD-u su se nalazile pjesme: „Rastanak bez svjedoka“, „Naopako sve“, „Petak ili srijeda“, „Legenda“ i druge. Pjesmu „Djeca Sanskog Mosta“, posvetio je svome rodnom mjestu, a otpjevao ju je u duetu s Hašimom Ćatićem. Na tom se albumu nalazi i njegova interpretacija tradicionalne pjesme „Hej Munira, gdje ti je Muharem“ koja je postala popularna diljem regije.

2017. godine, Kemal Malovčić je povodom manifestacije „Ljeto na Sani“ održao solistički koncert u rodnom Sanskom Mostu, na kojem je bio proglašen počasnim građaninom te općine.

Najveća postignuća

Kemal Malovčić je za svoj treći album „Škorpion sam ja“ dobio platinastu plaketu. Najveće postignuće mu je bila suradnja s izdavačkom kućom Južni vjetar koja je trajala sedam godina. Za to je vrijeme izdao album „Okreće se kolo sreće“, koji je rasprodan u više od 900 000 primjeraka, dok je istoimena pjesma postala hitom te je dugo bila na prvim mjestima nekih top lista. Ništa manje nisu bile zapažene i pjesme; „Pomiluj draga kćerku“, „ Rekla si mi da ne voliš zimu“, „Ne ljuti se što sam opet došo“ i „Ja nisam srećan čovjek“.

Osim toga dobio je brojne nagrade i plakete za hit godine te pjevača godine, tako je za pjesmu „Babo“ dobio nagradu za hit desetljeća