Zehra Deović je rođena 09. decembra 1938. godine u Foči. U svom rodnom gradu Zehra je završila osnovnu školu i gimnaziju. Još kao mlada djevojka postala je članica fočanskog Omladinskog kulturno-umjetničkog društva “Jedinstvo”, sa kojim je imala zapažene rezultate. S ovim društvom bilježi prve značajnije nastupe već od 1953. godine kada učestvuje na turneji po većim gradovima tadašnje Jugoslavije, gdje je imala priliku nastupati s tada glasovitim imenima, kao što su Vuka Šeherović, Sofka Lazarević i drugi.

Prekretnica u Zehrinoj karijeri je 1960. godina, odnosno dolazak na studij u Sarajevo (Pedagoška akademija-muzička grupa ), gdje iste godine polaže audiciju na Radio Sarajevu. Zehrina interpretacija nekoliko stihova sevdalinke “Dvije su se vode zavadile” bila je sasvim dovoljna iskusnom muzičkom pedagogu i kompozitoru Belušu Jungiću da Zehrin nastup na audiciji ocijeni najvišim ocjenama i otvori estradna vrata budućoj muzičkoj divi kakva je Zehra Deović danas. Upravo, ova pjesma koja je Zehri otvorila vrata Radio Sarajeva, postala je najpoznatija u njenom izvođenju.

U Sarajevu Zehra također nastavlja saradnju s kulturno-umjetničkim društvima, te postaje aktivni član KUD “Slobodan Princip-Seljo”.
Dobivši zvanje vokalnog soliste narodne muzike, počinje intenzivnu saradnju sa RTV Sarajevo, od kada je počela njena veoma uspješna karijera. Od tada do danas osvaja srca publike i sve nagrade estradnog podneblja bivše Jugoslavije.

Redovni je učesnik Ilidžanskog festivala (još od onog Prvog iz 1963.godine), beogradskog “Sabora”, “Festivala podunavskih zemalja” Novi Sad itd. Bezbrojni su nastupi u organizaciji “Matice iseljenika”, u svim republikama ex Yu. Zehra, također uspješno sarađuje sa amaterskim društvima obogaćujući njihov program. Putovala je na mnoge turneje sa profesionalnim ansamblima, kao što su: “Kolo” Beograd, “Bosansko kolo” Sarajevo i slično.

Svojom pjesmom obišla je cijeli svijet i zabilježila prestižne nastupe u mnogim zemljama, počev od 1964.- Bugarska, Izrael, Egipat, zatim po nekoliko puta Australija, Novi Zeland, USA, većina zemalja Evrope…1983. godine, u susret Olimpijadi, kada se Sarajevo bratimilo s Bakuom održala je niz gostovanja u Azerbejdžanu.

Tokom karijere sarađuje s vrsnim muzičarima i tekstopiscima: Ismet Alajbegović Šerbo, Jozo Penava, Jovica Petković, Beluš Jungić, Zvonko Nevžala, Besim Bajraktarević, Safet Kafedžić, Mijat Božović, Dragan Knežević, Omer Pobrić, Elvidin Krilić, Dževad Sulejmanagić…..

Također Zehra aktivno učestvuje u sarajevskoj ratnoj estradi 1992.-1995. Izmeđuostalih snima pjesme “Bentbaša” i “Kovači”.

Zehra Deović je u periodu 1960.-1990. godine imala uspješnu diskografsku aktivnost, na desetine LP-iova, singlica, kaseta, ovjekovječili su, po mnogima najboljim ženskim vokalom sevdaha, priče ljubavi, ašika, sevdisanja, ponosa, domoljublja, po kojima je nadasve poznata sevdalinka. Sarađivala je sa “Jugotonom”-Zagreb, jedna “zlatna” (LP”Tebi majko misli lete”) i dvije “srebrene” ploče, zatim s PGP-RTB i Beograd Diskom.
Naravno najviše je ostvareno saradnje sa RTVSA, čiji je stalni saradnik već pola stoljeća. Danas, u arhivu Muzičke produkcije BHRT-a ima preko stotinu Zehrinih snimaka.

Zehra je poznata i po tome što je snimala pobožne pjesme ilahije i kaside ,zajedno s horom Gazi-Husrev Begove medrese iz Sarajeva.
Godine 1990. u saradnji s ovim horom snimila je ploču i kasetu “Kad procvatu behari”. Učesnik je prvog koncerta ilahija i kasida u sarajevskoj dvorani Zetra 1990. godine, na stadionu Bilino polje u Zenici, u Bijeljini…S kasidama i ilahijama “Došla voda”/Mejra, Molitva, Kad procvatu behari, Mevlaje salli, Teku rajski potoci, uveličala je brojne koncerte u ratnoj i postratnoj Bosni i Hercegovini, dijaspori, te Turskoj.

Danas Zehrine pjesme, zajedno s drugim izvođačima su na sedam CD-ova, antologija sevdalinke u izdanju MP”BHRT”-a, i jednog dvd-a. Na ovom dvd-u se nalazi Zehrin video spot za pjesmu “Dvije su se vode zavadile”, sniman u Zehrinoj rodnoj Foči, za koju se veže i istinita radnja ove sevdalinke.

Godine 2010., u povodu obilježavanja 50. godina umjetničkog rada, Muzička produkcija BHRT-a objavila je trostruku cd kompilaciju Zehrinih antologijskih snimaka Doajeni BH sevdalinke-Zehra Deović.

U periodu 2007.-2010. Zehra je imala zapažene nastupe. Tako, 2007. godine otvara večeri sevdaha u zagrebačkoj dvorani Lisinski, gdje nastupa i 2008., 2009. i 2010. godine. Nastupa i u drugim gradovima Hrvatske, a 2010. učestvuje na prvom postratnom koncertu sevdaha u beogradskom Sava centru. Isto tako, redovni je učesnik i član žirija festivala Zavičajne muzike u Velikoj Kladuši (2007.-2013.) Od ovog festivala dobiva i prizananje “Zlatna povisilica” za životno djelo. Jedan od zapaženih nastupa u dijaspori jeste, učešće na festivalu “Balkan Fever Fest” u Beču 2009. godine.

Zehra je tokom karijere dobila mnoge nagrade (1980. godine: Estradna nagrada Jugoslavije, Estradna nagrada BiH…), te zahvalnice za predan humanitarni rad i uspješne nastupe.

Zehra je govorila: “Pjevač ne smije da se pamti po pjesmama već isključivo po pjevanju, jer pjesma prolazi, a glas ostaje, naravno ako ga taj neko ima”. Također, u vrijeme kada su mnogima značile zlatne i srebrene ploče govorila je: “Bolje zlatan glas, nego zlatna ploča”.

No ni ovo nije sve, Zehra se u sedamdesetim godinama života, odlučila da snimi nekoliko novih pjesama. Kao što i sama kaže, posljednjih godina je dobijala pregršt tekstova za nove pjesme u duhu sevdaha. Ipak, odlučila se za četiri pjesme: “Mirna Bosna”, “Baščaršijske noći”, “Čekmeđa” i “Safete, sajo”. Ove pjesme, kao i ponovo snimljena pjesma “Poklon Bosni”, te druge stare sevdalinke, kasida “Došla voda” i ilahija “Kovači”nalaze se na novom albumu “Poklon Bosni”. Isti je snimljen u studiju MP BHRT, uz zvuke Tamburaškog i Narodnog orkestra BHRT-a, uz pratnju KUD-a “Baščaršija”, a izdat je početkom 2014. godine. Uprkos povremeno narušenom zdravlju, Zehra se upotpunosti unjela u snimanje ovog albuma, te tako ovjekovječila i u amanet ostavila nove pjesme u duhu sevdaha.

Zehra i danas, koliko to zdravlje i prilike dopuštaju aktivno radi i baštini bosansku gradsku pjesmu-sevdalinku. Nadamo se da će dugo, dugo, živjeti u zdravlju i rahatluku, kao i da ćemo je još viđati pod svjetlima pozornica, kao i na tv ekranima.

***Neke od pjesama kojima je Zehra dala svoj pečat, oblik i nenadmašnu interpretaciju su: Dvije su se vode zavadile, Da sam ptica, Mlad se Jusuf oženio, Tamburalo momče, Gdje si dragi živa željo moja, Tebi majko misli lete, Djevojka je u gori zaspala, S one strane Jajca, Lastavice lasto, Djevojka pita slavića, Lijepo ti je pogledati, Snijeg pade na behar na voće, Po mjesečini kraj šimšira, Bar jednom otvori to srce svoje, Bosno moja divna mila, Koje li je doba noći, Akšam mrače, Haj, jedva čekam da se mrak navuče, Srce moje izmoreno, Rasla je ruža, Poklon Bosni…./ Došla voda, Kovači, Teku rajski potoci…

***Pjesmu “Dvije su se vode zavadile” Zehra je otpjevala na audiciji 1960., te s ovom “fočanskom” pjesmom položila audiciju na Radio Sarajevu. Osim ove, Zehra je poznata i kao umjetnik i majstor za mnoge druge “poravne” pjesme sevdalinke. Zehra posebno voli pjesmu “Mlad se Jusuf oženio”, koju je prvi puta čula od svoje rahmetli majke.