Beba Selimović bila je jedna od najpoznatijih pjevačica sevdalinki na prostorima bivše Jugoslavije. Njezina karijera bila je na vrhuncu tijekom 50-ih, 60-ih i 70-ih godina prošloga stoljeća. U tri desetljeća svoje aktivne pjevačke karijere imala je na desetke popularnih hitova i objavljenih singlica.

Obrazovanje

Osim podatka o tome da je osnovnu školu završila u Sarajevu, nema drugih dostupnih informacija o daljnjem obrazovanju ove pjevačice.

Privatni život

Beba Selimović rođena je 27.3.1939. godine u gradu Trebinju. Pravo ime ove pjevačice glasi Izeta Selimović. Nadimak “Beba” dobila je u krugu vlastite obitelji jer je bila najmlađe dijete svojih roditelja. Nadimak je naknadno prisvojila i kao svoje umjetničko ime.

U dobi od četiri godine, Beba se zajedno s obitelji preselila u Sarajevo gdje je dovršila školovanje.

Osim što je desetljećima bila folk-ikona Jugoslavije, Beba Selimović često se bavila i humanitarnim radom. Bila je članica udruženja estradnih radnika BiH.

U svojoj mladosti, Beba je bila na glasu kao jedna od najljepših pjevačica na glazbenoj sceni Jugoslavije, no oduvijek ju je pratio glas prave dame koja izbjegava skandale i obitelj stavlja na prvo mjesto.

Osim kao pjevačica, okušala se i u glumi, pojavivši se u filmu Sarajevski atentat iz 1968. godine.

Udala se i zasnovala obitelj rano, a u dobi od 19 godina je, a spletom nesretnih okolnosti, nakon pogibije njezinog prvog supruga u automobilskoj nesreći, ostala je udovica i samohrana majka dvoje sinova, Samira i Senada. Za drugog se supruga, izvođača klasične glazbe Dževada Šabanagića, udala dvadeset i pet godina nakon preranog kraja svojeg prvog braka.

Beba Selimović je posljednje godine svog života provela u Sarajevu i uglavnom je izbjegavala svjetla pozornice i pozornost medija. U privatnom životu, od glazbe je najviše sluša sevdalinke i klasiku. Preminula je 10.3.2020. godine u Sarajevu.

Posao

Pjevačka karijera Izete Bebe Selimović započela je 1957. godine, kada je ova buduća folk zvijezda imala osamnaest godina. Te je godine, naime, bila jedna od šest odabranih osoba (među velikom konkurencijom od čak tristo natjecatelja) kojima je bila dana prilika da zapjevaju za Radio Sarajevo.

Svoj prvi veliki hit, pjesmu “U mojoj bašti zumbuli cvjetaju”, snimila je četiri godine nakon što je postala vokalna solistica Radio Sarajeva.

Njezina je popularnost ubrzo postala velika na prostoru cijele bivše države, a ona je stekla i novi nadimak – “Dama sevdaha”. Ovako je bila nazivana zbog svoje nesklonosti skandalima, kiču i modernom folku.

Tijekom svoje karijere, Beba Selimović je ostala dosljedna zvuku izvornih bosanskih sevdalinki. Tako je snimila i poveći broj izvedbi izvornih sevdalinki za potrebe arhive Radija Sarajevo.

Beba je nastupala na nekim od najvećih glazbenih festivala u Jugoslaviji, poput festivala Ilidža (gdje je nastupila 1966., 1967., 1968., 1970., i 1973. godine), i festivala Beogradski sabor (na kojem je zapjevala 1970. i 1971. godine).

Tijekom svoje karijere, Beba Selimović često je surađivala s nekim od drugih najvećih imena bosanske sevdalinke, poput Mehe Puzića, Zehre Deović, Nade Mamule, Zaima Imamovića i drugih.

Ova pjevačica je u tri desetljeća svoje aktivne pjevačke karijere imala na desetke popularnih hitova i izdanih singlova. Snimila je ukupno četiri službena studijska albuma za diskografsku kuću Jugoton: Mene moja majka gleda sa Čardaka (1971.), Od sevdaha goreg jada nema (1979.), U srcu mome živiš samo ti (1984.) i Gorom jezde kićeni svatovi (1988.). Uz ova studijska izdanja, objavila je i tri službena kompilacijska albuma: Prolaze dani (1974.), Sve behara (1981.) i Najveći hitovi (2012.).

Neki od njezinih zaista brojnih hitova su i pjesme “Moj dragane”, “Mene moja majka gleda sa čardaka”, “Kolika je Prijedor čaršija”, “Konja kuje brate Sulejmane”, “Mene moja zaklinjala majka”, “Ko se ono brijegom šeće”, “Kraj potoka bistre vode”, “Plačem ja, plačeš ti”, “U srcu mome živiš samo ti”, “Kako srcu svom da kažem” itd.

Beba Selimović je 1988. godine izdala svoj posljednji studijski album, a definitivno se povukla iz svijeta estrade i prestala javno nastupati 2005. godine.

Najveća postignuća

Kao jedna od najpopularnijih pjevačica izvorne bosanske sevdalinke, Izeta Beba Selimović je tijekom svoje duge i uspješne karijere dobila brojna prestižna priznanja za doprinos glazbi.

Valja posebno istaknuti nagrade poput “Povelje Zlatne značke” Radio televizije Sarajevo, nagrade “Isa-beg Ishaković” te “Oskara za životno djelo” koji joj je dodijeljen 2008. godine u Tuzli.

biografija