Vasilija Radojcic - Biografija

Vasilija Radojcic je pevacica srpske izvorne i narodne muzike.

Rodjena je u Kragujevcu, 21. april 1936 godine, gde je zavrsila gimnaziju. Posle toga upisala je studije francuskog jezika na Filoloskom fakultetu. Od 1958. bila je solista Radio Beograda, a od 1961. pocela je da snima za PGP-RTB.
Pevacku karijeru je pocela sezdesetih godina 20. veka. Mnoge njene pesme postale su hitovi koje slusaju razlicite generacije, evergrin. Kvalitetne interpretacije i glas obojen emocijama privukli su veliki broj postovalaca.

Pored toga poznate su i pesme „Ej, ludi Stojane“, „Obrase se vinogradi“, „Zapisi u svom srcu“, „Svekrvo bre“ i mnoge druge.
Ucestvovala je na mnogim muzickim svecanostima i festivalima, npr. 1979. je ucestvovala na "BEMUS" kao vokalni solista. Ucestvovala je u mnogim TV emisijama muzickog karaktera, npr. 1986. imala je emisiju u serijalu "Moj koncert", zatim 1984. u emisiji "Zvuci prijedorske harmonike" posvecenoj harmonikasu Dusanu Radeticu iz Prijedora itd.

Dobitnik je majstorskog pisma za zivotno delo, u Nisu decembra 2005, priznanja koje dodeljuje Udruzenje zanatlija u okviru manifestacije "Umetnici, zanatlije za niske meraklije". Tom prilikom Vasilija je izjavila "Razlicito su me do sada nazivali - doajenom i prvakom, ali nikada majstorom".

Zvanje istaknutog umetnika je stekla 1980. godine. Dobitnica je Estradne nagrade Srbije (1978) i Estradne nagrade Jugoslavije (1983). Bila je predsednik Udruzenja estradnih umetnika Beograda.

Vasilija Radojcic je umrla 25. septembra 2011. godine u Beogradu.