Zoran Kalezic - Biografija


(Danilovgrad, 01.02.1950)

Zoran Kalezić iz Kosova Luga kod Danilovgrada svoje prve muzičke korake pravi već svoje desete godine kada je kao talentovano dete pevao i glumio na školskim priredbama. Njegov otac Dragiša, bivši glavni urednik Radio Titograda, nikako nije voleo da se njegov sin bavi tim "neozbiljnim zanimanjem", pa ga je uputio da uči srednju tehničku školu sa nadom da će jednog dana završiti fakultet.

Poslušni i lepo vaspitani sin predano je učio, ali ni pevanje nije zaboravio. U potaji se upisao u KUD "Budo Tomović" i pevao je na njihovim amaterskim priredbama. Uskoro na jednom takmičenju mladih pevača osvojio je nagradu "prvi glas Titograda", a nešto kasnije i trofej "Prvi glas Crne Gore". Krajem 60 tih godina prošlog veka, kao solista grupe "Podgoričani" snima četiri singla sa kompozicijama Ace Koraća. Prelazak u Beograd omogućio mu je da počne sa snimanjem ploča i da postigne svoje najveće uspehe.

Njegov karakteristični promukli glas, setne pesme, najčešće autora Ace Stepića, kao i tekstovi za najširu publiku doneli su mu veliku popularnost. Prvi solo nastup ima na "Beogradskom proleću", gde učestvuje pored Dragana Stojnića, Cuneta Gojkovića, Dušana Jakšića i dr. Zatim se nižu nastupi i nagrade na festivalima: 1971. Prva nagrada na festivalu zabavne pesme "Crna Gora 71" za pesmu "Zbog đevojke Crnogorke"; 1973. Prva nagrada na festivalu "Akordi Kosova" za autorsku pesmu "Vratiću se majko" za /tekst i kompoziciju/; 1978. Prva nagrada na festivalu "Ilidža 78" za pesmu "Jednoj ženi koje nema više" čiji je autor i koju je posvetio Silvani Armenulić. Pored mnogobrojnih nagrada koje je Zoran Kalezić dobijao od početka karijere, trofeja i odličja koja krase njegov dosadašnji rad na estradi, dobio je još i drugu nagradu na Festivalu narodne muzike u Parizu, prvu nagradu na festivalu "Beogradsko proleće". Godine 1984. dobitnik je nagrade svog rodnog grada "Dan oslobođenja".

Šest ipo godina je bio predsednik Udruženja estradnih umetnika Srbije. Vlasnik je Estradne nagrade Srbije i nosilac statusa Istaknutog umetnika, ali kao svoju najveću nagradu uvek izdvaja svoju porodicu. Pored muzike Zoran nalazi vremena za mnoge druge stvari, ali muzika ostaje njegova najveća ljubav. Retki su pevači koji su prodali preko 15.000.000 nosača zvuka, Zoran Kalezić je jedan od njih. Uvek veran sebi i muzici, ide dalje krupnim koracima boreći se da iz sebe izvuče najbolje i najiskrenije se da svojoj publici.