Ljubinko Sipura Bucko - Biografija

Ljubinko Šipura Bucko (Kotorvaroš, 1973 -) je pjevač iz Bosne i Hercegovine.

Rođen u Kotorvarošu 1973 i živio do 14 god. Veċ u 4.godini počinje da svira harmoniku na mnogim školskim manifestacijama svirajuċi ili pjevajuċi osvajao značajna mjesta. U Banjaluci pohadjao srednju glazbenu školu.

Glavni mu je instrument klavir, svira još klarinet i harmoniku. Od 1988. živi u njemackoj gdje je završio srednju skolu, tamo se bavi glazbom i pjevanjem.

Svoj prvi album Kotorvaroš izdaje za izdavacku kucu EMBEX, zatim slijede 4 albuma. 1994. otvara svoj muzički studio i studijskim poslom se bavi do 2000 god.

Radio je za mnoge narodnjake izmedju ostalih,Vinko Brnada,Tonny,Buco,Stipo Sipura,Hasib Huber,Jovica Simic,Miki Kojadinovic.... Saradjivao sa Samirom Bundavicom,Vinkom Golikom,Samirom Sestanom Droga,Anex,Esadom Plavim.... Ženi se 1997. godine, a iz tog braka nastaju ćerka DONNA i sin DEAN. 2002 god izlazi njegov posljednji album "Hej mala", iz privatnih razloga se povlači iz glazbenog posla. Razvodi se 2004. god. Njegove pjevacke sposobnosti je zapazo i Mario Zelic vlasnik najvece Bosanskohercegovacke izdavacke kuce koji mu je ponudio ugovor i pozvao ga na PRVI HERCEGOVACKI RADIJSKI FESTIVAL sto je naravno i prihvatio. Na HRF je nastupio sa pjesmom VREMENA STARA koju je publika jako dobro prihvatila. Album pod nazivom UMJETNOST izlazi u Decembru sa 8 pjesama od kojih su dvije duet (UMJETNOST sa Jovicom Simic) i (ZABRANJENA LJUBAV sa Anom Jukic-ANEX).

Izvor: Wikipedia