Asim Brkan - Biografija


Asim Brkan prepoznatljiv po specificnom glasu, tople boje, i odlicne dikcije. Uvjek ga je krasio ljep izgled i gospodsko drzane. Jedno vrijeme mediji su ga zvali "Grof od Kalinica". U karijeri je uvjek tezio kvaltieti i ozbiljnom pristupu kako bi pjesme ostale upamcene dugo vremena. U svoj poso unosio je mnogo emocija i par pjesama bile su autobiografkog tipa.Nikada nije tezio hiperprodukciji i kicu, koji donosi trenutnu slavu. Njegove pjesme i dan danas su jako slusane od strane istinskih postovalaca kvalitetne narodne muzike.Jedino je steta sto je doslo takvo vrijeme da sire mase konzumiraju potpuni sund i kic koji je tu te da zadovolji potrebe najnizeg intelektualnog sloja nasih gradjana.

Asim Brkan, rodjen u Mostaru 1954. u radnickoj porodici; oca Ibre i majke Bisere. Rano djetinjstvo proveo je na selu kod rodjaka jer se majka borila za zivot i dugo ostajala na poslu. Kasnije kad su stali nanoge preselili su se u uzi centar grada gdje je Asim zavrsio osnovnu i srednju elektrotehnicku skolu. Uporedo je isao i u kulturno-umjetnicko drustvo "Abrasevic" gdje se vec kao mladic isticao toplim i ljepim glasom. Nakon niza grupnih nastupa sa drustvom u bivsoj drzavi , Asim je vec sa 17 godina zabiljezio par nastupa u hotelu "Ruza" na rijeci Neretvi; gdje je uporedo i radio.Potom je nastupao i u hotelu "Neretva" i drugim restoranima u centru grada. Pjevao je sevdalinke i ljepe starogradske pjesme koje su tada u njegovoj izvedbi odlicno zvucale.Polozio je niz audicjia i jednoj postao prvi pjevac Hercegovina. Nekoliko godina poslje primjetili su ga iz velike diskografske kuce "PGP" (inace nacionalne izdavacke kuce bivse drzave) i ponudili mu ugovor. Najbrzi i najkonkretinji bio je tada veliki kompozitor Aca Stepic. Asim ubrzo odlazi u Beograd ,gdje se nastanjuje u velikom hotelu te tu boravi godinu i 4 mjeseca.

U 24. godini zivot Asim izadje u prvu LP plocu za vec pomenutu kucu. Odma se namece pjesma "Ne rusi mi srecu nepoznata zeno" , koja je inace bila singlica i jako dobro zapazena.Nakon toga imao je otvorena vrata i zrasiran put u nastavku karijere.Potom 2 godine kasnije , ponovo u saradnji sa Acom Stepicem izdaje drugi album. Desio se veliki hit " Jednom sam i ja volio", koji je zabiljezio ogroman tiraz od oko 350 hiljada nosaca zvuka. Na ploci je bilo jos dobrih pjesama ali su ostale u sjeni velikog hita koji ce kasnije postati zastitni znak ovog pjevaca. Taj uspjeh lansirao ga je u sami vrh tadasnje Jugoslovesnke-estradne scene. Teba pomenuti da je te godine na splitskom festivalu za Terezom Kesovijom izveo svoj veliki hit. U narednom periodu izdao je par ploca koje su potvrdile neosporan kvalitet i mjesto u samom vrhu muzicke scene.Treba spomenuti hitove : "Ko je majko onaj covjek", " Ljubavi vladaju svijetom", "Vjerenicki prsten", "Imal neko da mi kaze", "Da si srecna pisala mi nebi", "Ema",i tako dalje.

Zeni se tuzlankom Azrom , i kupije nov stan u centru Beograda, kako i novi peugeot.Ubrzo potom , neke 1985 Asim se okrece novom kompozitoru; Ljubi Keselju. S njim u saradnji 1986. izdaje plocu "Najljepsu haljinu veceras obuci" koja obara sve tadasnje rekorde (prodana u 480 hiljada primjeraka), i jos jednom dokazuje da je Asim Brkan istisnka zvijezda i vrhusnki interpretator.

Izmdeju 1982-1988 dobiva niz nagrada i priznanja za rad na kulturnom polju u bivsoj drzavi. Dva puta je bio proglasavan za pjevaca godine u Jugoslaviji a svojim ponasanjem i djelovanjem zalagao se da ovaj ovaj muzicki pravac uzdigne na veci umjetnicki nivo; uporno bjezeci od pjesama i kolega koji su bili sinonim za kic i neukus. Netreba spominjati da su za vrijeme ovih hitova usljedile mnoge turneje,festivali,kultirne smotrena kojima se ucvrstilla njegova pozicija. Takodjer se isticao humanitarnim radom u svojoj djelatnosti kako bi pomgao ogrozene slojeve drustva. Dobiva i prvog sina. Medjutim nardenih godina iz nejasnih razloga pocinje saradnja sa drugim autorima cije ploce donose tiraz i publicitet ali ni izbliza isti kvalitet.

Godine 1991. izdaje svoju posljednu plocu u Yugoslaviji i zbog rata koji je bjesnio na tim prostoima i teske pozicije u kojoj se nasao kako Bosanac u Srbiji sa porodicom odlazi kod prijatelja u Holandiju. Rastrgan u inostranstvu, u iscekivanju razvoja desavanja u Bosni Asim i ne pomislja na pjevanje.

Medjutim po nagovoru kolege Halida Muslimovica odalzi u Njemacku gdje u Halidovom studiju pravi poprilicno nezapazenu i nekvalitetnu plocu. 1994. vraca se u Bosnu i dvije godine nista ne poduzima. Tada 1996. stupa u saradnju sa bosanskom kucom "In Takt" i u periodu od 3 godine izdaje dvija albuma koji pored loseg kvaliteta biljeze uspjehe i donose publicitet. Ali onda, postepeno poslje 1998. Asim Brkan se povlaci iz javnog zivota. Zbog razocarenja u diskografiju i cjelokupnu estradnu scenu. Sve vise se povlaci u sebe i naravno ne nastupa. Taj dug i tezak period traje i danas; ali uzroke treba traziti u poplavi kica ,sunda, i potpunog neukusa koji posjljednih godina dominira nason muzickom scenom. Ipak, treba ga pamtiti kao velikog pjevaca, koji je obelezio jedan period i ostao dosledan kvalitetu svom pravcu i prepoznatljivom stilu.