Svetlana Raznjatovic CECA


Ono što znamo o Ceci

Ceca Ražnatović rođena je 14. juna 1973. godine u mestu Žitorađe na jugu Srbije, kraju koji je poznat po pesmi, igri i ljudima izuzetno talentovanim za muziku. Još kao jako mala, počela je da ispoljava ljubav prema pevanju i već sa pet godina je učestvovala na lokalnim priredbama, ali pevala i na privatnim veseljima. Simpatična devojčica koju su svi voleli zbog neobičnog dara i poznavali je po pevanju, već u najranijem dobu je postala prava lokalna zvezda. U tom dobu, još uvek je pevala uglavnom dečije, vrcave pesmice, ali uvek se našlo mesta i za pokoju “ozbiljniju”, od nekih tada već uveliko poznatih pevačica i zvezda Snežane Đurišić, Vesne Zmijanac…

Početak Cecine karijere

Kako su godine prolazile, svima u Cecinoj porodici je bilo jasno da će muzika biti njeno životno opredeljenje, obzirom na to da je Ceca svoj talenat sve više razvijala i postajala pravi mali zabavljač na svim lokalnim priredbama. Nije odustajala od želje da postane pevačica, iako još uvek išla u školu i iako reoditelji nisu bili oduševljeni time da im se kćerka bavi pevanjem. U to doba, pevačice su bile poisovećivane sa noćnim životom, ljudima sumnjivog morala, bančenjem i pijančenjem, pa je predrasuda o životu jedne pevačice, bila jako velika prepreka u jednoj maloj sredini u kojoj je Ceca odrastala.

Uporedo sa svojim aktivnostima vezanim za muziku, Ceca je pohađala osnovnu školu u Žitorađi. Prekretnicu u Cecinoj karijeri, koja ju je od amaterskog baveljenja pevanjem, definitivno uvrstila u red profesionalnih pevača je festival Ilidža 1988. godine. Sa četrnaest godina prvi put javno nastupa na tom muzičkom festivalu folk pesama i dobija nagradu publike koja je za devojčicu njenih godina bilo najveće iznenađenje, ali i podstrek da krene dalje u osvajanje publike.

Uskoro je usledila i prva ploča – “Cvetak zanovetak”, koju Ceca snima u saradnji sa veoma pozantim tadašnjim kompozitorima Mirkom Kodićem i Docom Ivankovićem. Vesela i simpatična, Cecina muzika je ubrzo našla svoj put do publike i Ceca započinje svoju veliku muzičku karijeru.Sledeće dve godine Ceca je objavila dve ploče – “Ludo srce” i “Pustite me da ga vidim” koje su bile zapaženije i sa tekstualno i muzički dosta ozbiljnijim ljubavnim pesmama, koje su su bile jedne od najslušanijih na radio stanicama koje su se bavile tom vrstom muzike.
Hej vršnjaci!

Hej vršnjaci!

Ali pravi preokret se desio nakon ploče “Babaroga”, na kojoj je Ceca definitivno najavila da je gotovo sa tinejdžerskim imidžom i pokazala svima da je, postavši punoletna, postala i punoletna pevačica. Kako joj je popularnost rasla pristizale su i različite ponude na njenu adresu, od kojih je jedna od najznačajnijih ponuda da se pojavi na filmu i to kao glavna glumica, u dramatizaciji legendarne priče Bore Stankovića “Nečista krv”, što Ceca oberučke i prihvata.

Glavna muška uloga bila je poverena jednom od najpoznatijih glumaca jugoslovenske scene Radetu Šerbedžiji i sve je bilo pripremljeno za početak snimanja. Međutim, kako je snimanje odmicalo i Cecina uloga bivala sve zahtevnija, od nje je bilo zahtevano da se slika naga i učestvuje u veoma slobodnim scenama, što nikako nije želela da prihvati, pa je svoju ulogu povukla i cela priča oko “Nečiste krvi” bila je obustavljena.

“Kukavica” i potpuno nova Ceca

1993. godina je u Cecinoj karijeri definitivno obeležena kao jedna od najuspešnijih s obzirom da je album koji je usledio te godine, posle jedne kraće pauze bio nešto potpuno novo na našem tržištu.
Šta je to u tvojim venama Upoznaje legendarni tandem Marinu Tucaković i njenog supruga Aleksandra Radulovića Futu, koji su potpuno preuzeli brigu o njenim pesmama. Album “Šta je to u tvojim venama” koji je bio njihovih ruku delo oborio je sve moguće rekorde po broju prodatih kaseta i ploča, Ceca započinje veliku jugoslovensku turneju, koja je krunisana i velikim beogradskim koncertom. Nakon objavljivanja albuma, od Marine i Fute dobija ponudu da otpeva pesmu “Kukavica”, koju nijedna, od tadašnjih najpoularnijih pevačica nije želela da otpeva. Ceca se, kako je kasnije izjavila, odmah zaljubila u tu pesmu i otpevala je najemotivnije od svih dotadašnjih pesama. I naravno pesma postaje hit godine, a Ceca svoju najuspešniju godinu u karijeri, kruniše velikim koncertom u Beogradu, na stadionu Tašmajdan, pred oko 10.000 ljudi.

1994.godine Ceca objavljuje album “Ja još spavam u tvojoj majici” i odlazi na još jednu veliku jugoslovensku turneju koju završava, kako bi drukčije nego koncertom u Beogradu, ovoga puta u Hali Pionir punoj do poslednjeg mesta.

Ceca i Arkan – venčanje decenije

Ta godina je bila najznačajnija ipak po povoljnom razvoju događaja u Cecinom privatnom životu, obzirom da je najzad naišla na pravu ljubav i upustila se u najozbiljniju vezu do tada i to sa jednim od najpoznatijih srpskih dobrovoljaca, Željkom Ražnatovićem Arkanom. Veza sa dvadeset godina starijim Arkanom, dugo je bila skrivana od očiju i ušiju javnosti i to s razlogom, s obzirom da je kasnije naišla na osudu, celokupne javnosti sve do momenta kada su Ceca i Arkan objavili da će se venčati. 1995.godine u februaru mesecu desila se, po mnogima svadba decenije, svdba Cece i Arkana u hotelu “Interkontinental”, sa oko pet stotina svatova. Sve je bilo kao u najlepšem snu, čak uzevši u obzir i činjenicu da je dan bio hladan i kišovit. Ceca je izgledala fantastično, venčanje je obavljeno po svim pravoslavnim običajima i više niko nije pričao o tome kako Cecina i Željkova veza nije u redu.

Ubrzo Ceca ostaje u drugom stanju sa prvim detetom, sinom Veljkom i porađa se u decembru 1996. godine. Iako su mnogi mislili da će je udaja potpuno ukloniti sa estrade i da će se definitivno odreći pevanja, to ne samo da se nije desilo, već je Ceca postizala još vrtoglavije uspehe sa albumima “Fatalna ljubav” i pesmama “Beograd”, “Fatalna ljubav”, “Nije monotonija” i “Emotivna luda” i pesmama “Kad bi bio ranjen”, “Neodoljiv, neumoljiv” itd. 1998. godine Ceci se desio još jedan od najvećih uspeha u životu, rođenje kćerkice Anastasije, a na poslovnom planu ostvaruje se na još jednom polju, potpuno različitom od muzike, postaje predsednica fudbalskog kluba “Obilić”, koji je bio u vlasništvu njenog supruga. Klub ubrzo postaje šampion i Ceca i Arkan medijski najzapaženije ličnosti.

1999. godina je, kao sto je svima poznato, bila crna godina srpske istorije obzirom da se te godine desila NATO agresija na čitavu Jugoslaviju koja je u svakom pogledu, tih nekoliko meseci, bila potpuno odsečena od sveta. Ali narod se nije predavao, već je na mosotvima i trgovima pevao i igrao u znak protesta i to upravo uz Cecine pesme, pošto je i ona bila jedan od učesnika masovnih demonstracija protiv NATO agresije, a svoj doprinos je dala kroz muziku. Nakon završetka agresije, Ceca objavljuje svoj fantastičan album CECA 2000 koji je poput jedne od bombi pao na našu scenu i to sa hitovima “Crveno”, “Dokaz”,”Crni sneg”, “Drugarice”. Nova žena za novi milenijum bio je slogan i lajt motiv čitave kampanje za promociju novog albuma.
Ceca na sahrani pokojnog supruga

Nažalost, idila je naglo i surovo prekinuta, upravo te crne 2000. godine kada su 15. januara u hotelu “Interkontinental” maskirani napadači izvršili atentat na Željka Ražnatovića, a on je podlegao povredama na licu mesta. O tom događaju mnogo se kasnije pisalo i pričalo, ali Ceca nije želela da daje nikakve izjave, već se potpuno povukla sa scene i odlučila da se ne pojavljuje i da se njeni spotovi ne pustaju na TV-u. Nakon velike porodične i lične tragedije, smogla je ipak snage da nastavi dalje i gotovo dve godine nakon Arkanovog ubistva, 2002. godine objavljuje album, u potpunosti posvećen njemu, sa koga se izdvajaju izuzetno emotivne pesme kao što su “Zabranjeni grad”, “Decenija”, “Dragane moj”. Ceca na koncertu na Marakani 2002 Sa albumom “Decenija” Ceca kreće na veliku evropsku turneju u okviru koje je posetila sve veće evropske gradove, obradovši i svoju vernu publiku u dijaspori koja nije imala prilike da je vidi više od 10 godina. Album je oborio sve rekorde prodaje i postao jedan od naprodavanijih Cecinih izdanja, a velika turneja je krunisana veličanstvenim koncertom u Beogradu na prepunom stadionu Marakana. Međutim 2003. godina u Cecinom privatnom životu nije bila ni izbliza tako svetla kao 2002. te se usled nemilih događaja koji su se izdešavali oko Cecinog hapšenja (?) zbog navodnog nedozvoljenog posedovanja oružja, poremetilo mnogo toga u Cecinoj karijeri. Nekoliko meseci zatvora i štrajk glađu zbog hapšenja i njene sestre Lidije (?), ipak se čini da su je ojačali i da joj nisu oduzeli harizmu koju je oduvek imala.

2004. godine Ceca snima novi album “Gore od ljubavi” za koji tvrdi da je sačinjen isključivo od autobiografskih pesama, sem pesme “Pazi s kime spavaš”, koja je postala mega hit, kao uostalom i većina pesama sa albuma. Sa novim hit albumom Ceca kreće na veliku promotivnu turneju po Americi i zemljama bivše Jugoslavije. Veliki koncerti u Sloveniji, u dvoranama u Tivoliju i na Zlatorogu u Celju, predstavljali su jedan od najznačajnijih u Cecinoj karijeri, obzirom da u Sloveniji nije pevala više od deset godina. Grandiozni koncert u Makedoniji u Skoplju, je pokazao i dokazao da je Ceca najveća balkanska zvezda i da se bez premca najbolje kotira kod publike svih nacionalnosti, veroispovesti i generacija.

Uporedo sa brojnim koncertnim aktivnostima i promociji novih pesama, Ceca pronalazi i vreme da se sretne i druži sa svojim fanovima širom Balkana i sveta. To ilustruje i susret Cece sa svojim vernim fanovima u klubu “Koling” u Beogradu avgusta 2005.godine, u organizaciji našeg sajta, kada se nekoliko desetina fanova iz Austrije, Kanade, Bugarske, Makedonije i širom Srbije i dijaspore, družilo sa Cecom celo popodne. Ceca je izašla u susret svojim fanovima, delivši autograme, slikajući se, ćaskajući o svemu, a sve to propratila je i ekipa magazina Svet.
Cecin album prvenac nakon koga je vrtoglavo započela karijeru i postala jako popularna, jer su svi primetili i zapamtili simpatičnu petnaestogodišnju devojčicu koja je pevala vrcavu pesmicu “Cvetak zanovetak”

Kompozitori: M. Kodić, D.Ivanković, B. Majdanac
Tekstovi: M. Kodić, D.Ivanković
Produkcijska kuća: PGP RTB
Godina objavljivanja: 1988.

Cvetak zanovetak
Želim te u mladosti
Đački spomenari
Veliko srce
Kuda žuriš
Očima te pijem
Detelina sa četiri lista
Eto,eto prođe leto
Ja tebe hoću


Izvor; CECA-Online