Ljubiša Stojanović Luis


Srpski pevač Ljubiša Stojanović Luis, poznat po svom specifičnom imidžu i muzičkom stilu, rođen je 25. juna 1952. godine u Leskovcu, na jugu Srbije. Luis se bavi muzikom još od 1970. godine. Njegov nadimak "Luis" je dobio kad je imao devet godine i uspošno izvodio pesme Luisa Armstronga. Završio je srednju muzičku školu u Nišu, a u Beogradu završio Muzički fakultet.

On je među prvima koji je kombinovao džez sa srpskim folklorom.

1980. godine je snimio prvi album pod imenom "Ne Kuni me, Ne Ruži me, Majko", koji je uspešno prodavan u Srbiji i Jugoslaviji.

Zajedno sa srpskim bendom "Flamingosima", pobedio je na takmipenju Beovizije 2006. godine pesmom "Ludi letnji ples". Na Evropesmi-Europjesmi 2006. koja je održana 11. marta u Sava centru u Beogradu, "Flamingosi i Luis" su osvojili drugo mesto. Kao i 2005. godine u Podgorici, najveći broj poena dobio je dečački sastav "No nejm", ovog puta sa pesmom "Moja ljubavi" nakon što članovi žirija iz RTCG nisu dodelili ni jedan poen dvema najbolje plasiranim pesmama sa Beovizije. Glasnim negodovanjem, zviždanjem i bacanjem flaša na podijum, publika u Sava centru nije dozvolila izvođenje pobedničke pesme, nakon čega je izvedena drugoplasirana pesma, pobednik Beovizije i jasan favorit u teleglasanju, "Ludi letnji ples" u izvođenju "Flamingosa i Luisa".

Kao epilog spora oko rezultata glasanja, Udruženje javnih radio-televizija Srbije i Crne Gore je saopštilo da na Evropesmi-Europjesmi 2006. nije izabran predstavnik Srbije i Crne Gore na Pesmi Evrovizije u Atini.

Luis je osvojio još mnogobrojne muzičke nagrade.

Diskografija
Ne kuni me, ne ruži me, majko
Dudi, s puno ljubavi
Srcem i dušom
My way I
My way II
Kamerav
Hajde da se pomirimo
Dunjo moja
Luis (uživo)
Luis (leptir)
The Best of Louis
Pogled iznutra
Čarobnjak


Wikipedija