Kalanhoja– kraljica skromnosti

[Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ]

Ova zahvalna biljka vrlo jednostavno se gaji, izgleda predivno i neće vas lišiti svoje lepote čak i ako je potpuno zanemarite. Može li se poželeti više?

Kalanhoja je sukulent koji potiče iz Kine i tropskih krajeva Afrike (ostrvo Madagaskar), gde je relativno česta u prirodi. Legenda kaže da su ove biljke nikle iz suza zaljubljene boginje, pa se zbog toga i danas poklanjaju kao simbol ljubavi i odanosti.

Ova simbolika ima smisla – kao što je iskrena ljubav jednostavna i bezuslovna, tako i ova prelepa biljka ima vrlo skromne prohteve, ali zato cveta obilno i dugo – od kraja novembra pa sve do marta.

Međutim, uprkos tome što je omiljena sobna biljka i jedan od najčešćih zelenih stanovnika naših domova, malo je poznato da su listovi kalanhoje otrovni i da, ukoliko dospeju u organizam, izazivaju probavne smetnje – povraćanje i bolove u želucu. Stoga ovu biljku treba držati dalje od dece i kućnih ljubimaca.

PODSTAKNITE CVETANJE

Ovo je biljka kratkog dana, što znači da završava rast i počinje da daje pupoljke kada nastupi kratkodnevica, u novembru i decembru.

Uslovi za cvetanje mogu se napraviti i na veštački način tako što ćete mesto gde držite biljku zamračivati 16 sati dnevno, a ostatak dana neka bude izložena svetlosti. Na ovaj način možete stimulisati cvetanje kalanhoje u bilo koje doba godine.

bastaivrt.rs