Qualcomm je nedavno najavio novi procesor Snapdragon 8 Gen 1 za vodeće Android telefone, zbog čega je tehnološka zajednica bila generalno uzbuđena. Međutim, tokom najave, pojavio se jedan detalj koji naizgled može biti zabrinjavajući - procesor će omogućiti da kamera telefona bude uključena u svakom trenutku.

Potpredsednik kompanije za upravljanje proizvodima opisao je novu tehnologiju, rekavši da će prednja kamera vašeg telefona uvek tražiti vaše lice, čak i ako ga ne uključite ili koristite, prenosi HowToGeek.

To možda nekima zvuči dobro, jer će imati mogućnost da brže otključaju svoj telefon prepoznavanjem lica.

Ali, sa druge strane sprektra, zvuči zastrašujuće jer će vas prednja kamera vašeg pametnog telefona uvek posmatrati, želeli to ili ne.

Qualcomm upoređuje ovu funkciju sa mikrofonima koji uvek slušaju „Hej, Google“ i druge komande. Ovakvi uređaji osluškuju određene reči za buđenje, ali ne skeniraju prostoriju konstantno tražeći vaše lice, što deluje daleko invazivije.

Postojaće način da ovo isključite na nivou operativnog sistema ako želite da vaš telefon ne bulji u vas sve vreme. Kako The Verge navodi, citirajući potpredsednika kompanije Qualcomm za upravljanje proizvodima, potrošači će imati mogućnost da biraju šta će biti omogućeno, a šta ne.
To je donekle umirujuće, jer ova funkcija zvuči kao noćna mora za one koji cene svoju privatnost. Niko ne želi da stavi selotejp na prednju kameru svog pametnog telefona, ali ako ova funkcija postane norma, to bi mogao biti sledeći logičan korak za one koji vode računa o privatnosti.