Smrtonosni virus ubio 30 ljudi!


Inficirani insekti zarazili najmanje 700 ljudi, a ubili desetine. U Dalasu proglašeno vanredno stanje




DALAS - Opasno.
Smrtonosni virus Zapadnog Nila (VZN), koji izaziva upalu mozga, moždane opne i kičmene moždine, a koji prenosi zaraženi komarac, ponovo se pojavio u Americi i ubio 30 ljudi. Samo u Teksasu od posledica virusa umrlo je 17 osoba, a u jednom od najvećih gradova, Dalasu, proglašeno je vanredno stanje. Virus se za kratko vreme proširio na 43 zemlje širom SAD, a pretpostavlja se da VZN ima više od 700 Amerikanaca.

Gradonačelnik Dalasa Majk Rolings, pored vanrednog stanja u svom gradu, potpisao je i odobrenje za zaprašivanje iz vazduha, da bi se što pre uništili komarci koji prenose opasni virus. U akciju je uključeno pet aviona, a troškovi su pola miliona dolara.

- Broj zaraženih i umrlih je neverovatan i mi moramo što pre nešto učiniti da bismo sačuvali naše građane - istakao je Rolings.

Gradska zdravstvena organizacija upozorila je zabrinute stanovnike da moraju što efikasnije da se zaštite od zaraženih komaraca tako što će nositi laganu odeću, duge nogavice i rukave. Pored toga, građani posebno moraju da budu oprezni kada iznose đubre i otvaraju kontejnere i da uvek nose preparat za odbranu od insekata. Lekari su istakli da ne postoji odgovarajući lek niti vakcina za virus koji prenosi inficirani komarac, što zarazu čini još opasnijom.

Inače, virus Zapadnog Nila prvi put je otkriven 1937. u Ugandi. On napada nervni sistem ljudi i tako uzrokuje encefalitis i meningitis, koji mogu da dovedu do smrti u stravičnim mukama. Međutim, oko 80 odsto zaraženih osoba nema nikakve simptome virusa, a teška oboljenja javljaju se kod jedan odsto.

Simptomi

- temperatura
- glavobolja
- ukočen vrat
- bol u mišićima
- grčevi
- mučnina
- pospanost
- dezorijentisanost
- podrhtavanje tela
- gubitak vida
- koma
- paraliza