Otvoren Egzit, nastup Duran Duran u znaku broja 13


Britanski sastav Duran Duran priredio je publici priredili spektakularni dvočasovni povratak u osamdesete prve večeri Egzit (Exit) festivala u Novom Sadu.

Koncert je počeo laganim ritmom, a potom je usledio jedan od najvećih hitova "Planet Earth" na opšte oduševljenje publike koja je prostor ispred bine popunila do poslednjeg mesta.

Tipični predstavnici neoromantizma, koji su osamdesetih godina prošlog veka obeležili svetsku mužičku scenu, sa frontmenom Sajmonom le Bonom bili su apsolutne zvezde na premijernoj večeri, a njihovom nastupu na "Mejn stejdžu" prisustvovalo je blizu 20.000 posetilaca.

Pevač benda Sjamon Le Bon pozdravio je publiku na srpskom jeziku, a bend je tokom nastupa odsvirao sve svoje najveće hitove među kojima su "Reflex", "Rio", "Girls on Film", i balade "Come Undown" i "Ordinary World".

Bendu se na bini pridružila i pevačica benda Gossip Bet Dito (Beth Ditto) sa kojom su odsvirali čuveni hit "Notorious".

Nastup Duran Duran bio je u znaku broja 13, pošto je bend predstavio svoj 13. album na 13. Egzitu u prvim satima u petak, 13. jula.

Na otvaranju Egzita bilo je oko 30.000 posetilaca. Uvod u glavnu predstavu večeri bio je izuzetno atraktivan nastup, američke indi-pop grupe Gossip, koji je privukao veliku pažnju posetilaca Egzita, pa ih se tokom tog nastupa na najvećoj festivalskoj bini okupilo više od 10.000 hiljada.

Pevačica Bet Dito neprestano je komunicirala sa publikom, a najveći hit "Heavy Cross" otpevala je sa svojim obožavateljima ispred bine.

Prvi koncert na glavnoj bini izveli su beogradski bend Kriške, a nakon njih je usledio Skindread iz Velike Britanije koji beskompromisnu gitarsku svirku kombinuje sa rege zvukom.

Skindread su bili potpuno oduševljeni publikom i poručili su im da su "najbolji na svetu", te da bi voleli da i sledeće godine sviraju na Egzitu.

Na Fjužn bini (Fusion Stage) program je počeo juče u 19 časova nastupom benda Manfellow iz Rumunije, a u nastavku večeri nastupili su i domaći bendovi Block Out, Line Out i Hype.

Poslednji je na Fjužn bini nastupio reper Edo Maajka u ranim jutarnjim časovima, a na prostoru ispred bine ostali su najuporniji obožavaoci.

Jedna od najpopularnijih bina, Dens arena, za ljubitelje elektronske muzike, sinoć je ugostila popularnog di-džeja Avicii koji je atmosferu među više hiljada obožavalaca doveo do vrhunca.

Osim muzike na festivalu je organizovan i tradicionalni "NVO sajam", na kojem je predstavljeno više od 50 nevladinih organizacija, među kojima su svoj štand postavili i Asocijacija potrošača Srbije, organizacije za zaštitu ljudskih prava i udruženje Ateisti Srbije.

Posetioci su već prvog dana mogli da uživaju i u pratećim programima, među kojima je Sajlent (Silent) disko, bina na kojoj se muzika sluša preko slušalica, jedna od najpopularnijih.

Na Agora bini, namenjenoj za tribine i debate nevladinih organizacija, održana je prezenacija publikacije "Bukvar slobodnog interneta".

Na ovogodišnjem Egzit festivalu, koji će se na Petrovaradinskoj tvrđavi u Novom Sadu održati od 12. do 15. jula, nastupiće oko 400 izvođača iz celog sveta na više od 20 bina.

Organizatori festivala za drugi dan Egzita najavljuju posebno atraktivan program, u kome će uz maskenbal u karnevalskoj atmosferi biti obeležen petak 13, a prve zvezde večeri biće engleska grupa "New Order".