Navike za stolom u raznim delovima sveta


Nije baš uvek nepristojno poslednje kapi pića sipati u svoju, umesto u tuđu čašu.
Običaji za hranu i piće razlikuju se širom sveta i korisno je da ih znate da ne povredite svoje domaćine.JAPAN
U Japanu možete jesti vrlo glasno. Ako jedete domaću testeninu "noodles" dozvoljeno je i mljackanje i srkanje. Ali, u Kini nikada nemojte zabadati štapiće u činojom sa pirinčem, jer će vaše domaćine to podsetiti na način na koji se pirinač servira mrtvima. Svojim štapićima hranu ne dodajte - pogrebni budistički običaj je da se ostaci kremiramog tela štapićima dodaju među članovima porodice. ovo pravilo se primenjuje širom Azije.NEPAL
U Nepalu za stolom sačekajte da vas domaćim posluži i slobodno zatražite još. Ne ustajte dok svi ne završe sa jelom, a ako baš morate da odete izvinite se i kažite: "Jedite polako".PORTUGAL
U restoranima u Portugalu ne pitajte za so i biber ako već nisu na stolu. Traženje bilo kakve vrste začina u toj se zemlji smatra uvredom za kuvara.

FRANCUSKA
Za stolom je vrlo nepristojno da razgovarate o novcu. Francuzi ne vole ni deljenje računa, a predlog da svako plati svoje doživeće kao izuzetno loš gest.

MEKSIKO
Ako uhvatite nečiji pogled, bez obzira na to radi li se o strancu ili prijatelju s kojim sedite, obavezno kažite "provecho"( uživaj". Ne zaboravite ovaj običaj, u Meksiku ga svi jako vole i smatraju izuzetno pristojnim gestom.ETIOPIJA
Ako jedete iz svog tanjira u Etiopiji ćete delovati smešno, bizarno i rasipno. Hrana se u toj zemlji uvek deli iz jednog tanjira, a jede se rukama, bez ikakva pribora.


U Japanu nemojte sami sipati u svoju čašu. Pristojno je napuniti čašu osobe pored sebe i čekati da vam ona uzvrati. U suprotnom ćete delovati kao da imate problem s alkoholom.

U Jermeniji ako nekome sipate zadnje kapi iz boce, osobi niste iskazali čast, već ste je obvezali da plati novu turu. U Australiji, drže do običaja zvanog "shouting" - svako naruči po jednu turu pića pa nikako nemojte otići dok ne platite svoju. U Rusiji, ako pijete votku treba da je ispijete naiskap.U Švedskoj nije pristojno zveckati čašama, a izuzetak je jedino kucanje prilikom zdravice.