Sutra prvo polufinale 61. Evrosonga


STOKHOLM - Prvo polufinale 61. takmičenja za "Pesmu Evrovizije" biće održano sutra "Gloub areni" u Stokholmu, a od 18 zemalja žiri i publika izabraće 10 finalista.

Ove godine se, zahvaljujući pobedi Mansa Zelmerlova sa pesmom "Heroes", "Pesma Evrovizije" održava u Švedskoj. To je treći put da je Stokholm domaćin najgledanijeg muzičkog takmičenja u Evropi.

Na najpopularnijem muzičkom takmičenju ove godine učestvuje ukupno 41 zemlja Evrope i Australija, a srpska predstavnica Sanja Vučić nastupiće u drugom polufinalu 12. maja, pod rednim brojem 6.

Ona će sa pratećim vokalima Lenom Kuzmanović, Dunjom Vujadinović, Jelenom Đurić i Ivom Pletikosić, izvesti pesmu Ivane Peters "Goodbye", a scenski nastup će biti dopunjen plesom baletskog igrača Miloša Isailovića.

U prvom i drugom polufinalu predstaviće se po 18 zemalja, od kojih će se u finale plasirati po 10 koje osvoje najviše glasova publike i stručnog žirija.

Ukupno 20 zemalja će se pridružiti stalnim učesnicima finala - Nemačkoj, Španiji, Velikoj Britaniji, Italiji i Francuskoj, kao i zemlji domaćinu - Švedskoj.

U sutrašnjem prvom polufinalu nastupiće predstavnici Finske, Grčke, Moldavije, Mađarske, Hrvatske, Holandije, Jermenije, San Marina, Rusije, Češke, Kipra, Austrije, Estonije, Azerbejdžana, Crne Gore, Islanda, Bosne i Hercegovine i Malte.

Drugo polufinale rezervisano je za takmičare iz Letonije, Poljske, Švajcarske, Izraela, Belorusije, Srbije, Irske, Makedonije, Litvanije, Australije, Slovenije, Bugarske, Danske, Ukrajine, Norveške, Gruzije, Albanije i Belgije.

Način glasanja od ove godine je izmenjen u odnosu na dosadašnji sistem.

Stručni žiri i gledaoci iz svake zemlje dodeliće odvojen skup poena od 1 do 8, odnosno 10 i 12.

Nakon što gledaoci glasaju putem svojih telefona, slanjem SMS-a ili koristeći zvaničnu aplikaciju, prezenteri iz 42 zemlje učesnice uključiće se u program kao i do sada i saopštiti poene samo profesionalnog petočlanog žirija.

Nakon saopštavanja rezultata žirija, glasovi publike će se iskombinovati dajući svakoj pesmi određeni skor.

Poene gledalaca saopštiće voditelji takmičenja, počevši od zemlje koja je dobila najmanji broj poena publike, pa sve do zemlje koja je dobila najveći broj glasova.

Kako navode iz Evropske radiodifuzne unije (EBU), ovako će se steći novi nivo uzbuđenja za stotine miliona gledalaca širom Evrope i sveta.

Svi glasovi - i publike i stručnog žirija, biće dostupni posle takmičenja na sajtu Eurovision.tv.

Za favorita na kladionicama važi ruski predstavnik Sergej Lazarev, dok srpskoj predstavnici Sanji Vučić se predviđa ulazak u finale i ona se već nekoliko sedmica nalazi oko 10. mesta.

Oba polufinala, kao i finale, koje je 14. maja, gledaoci će moći da prate u direktnom prenosu od 21 sat na Prvom i Satelitskom programu Radio-televizije Srbije.

Komentator prvog polufinala biće Dragan Ilić, dok će drugo polufinale i finale prenositi Duška Vučinić.

Voditelji Evrosinga biće Mans Zelmerlov i Petra Mede.

Tanjug