Preminula Jadranka Stojaković

BANJALUKA - Poznata kantautorka Jadranka Stojaković (66) preminula je u Banjaluci nakon duge i teške bolesti, javio je jutros RTRS.

Kako se navodi, Stojaković je juče umrla.

Rođena je 24. jula 1950. godine u Sarajevu, u Bosni i Hercegovini, studirala je Akademiju likovnih umetnosti u Sarajevu, a muzikom je počela da se bavi obradom sevdalinki i izvođenjem pesama Alekse Šantića i Desanke Maksomović.

Učestvovala je na brojnim muzičkim festivalima bivše Jugoslavije i bila je velika zvezda jugoslovenske šansone.

Njene pesme poput "Sve smo mogli mi", "Što te nema" i "Ima neka tajna veza" spadaju u najveće muzičke hitove na ovim prostorima.

Stojaković je radila i muziku za dečje televizijske emisije, napisala je uvodnu temu 14. Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine.

Od 1988. godine živela je u Japanu, do 2012. godine, kada se preselila u Banajluku.

Bolovala je od multiple skleroze.

Posljednje dve godine provela je u Domu za starije osobe "Ivan Pavao Drugi" u Banjaluci.

Datum i mjesto sahrane biće saopšteni naknadno.


Kritičari: Stojaković-prva dama akustičarske scene

Novinari i muzički kritičari Petar Peca Popović i Petar Janjatović izjavili su danas da je Jadranka Stojaković (1950-2016) bila jedna od prvih autora tzv. akustičarske scene i prva ženska osoba koja je dala legitimitet takvoj sceni na prostorima bivše SFRJ, te da je njenim odlaskom ta scena zauvek zatvorena.

"Kada se vratila sa svog muzičkog školovanja po klubovima zapadne Evrope, ona je izašla sa gitarom i pokazala da ta vrsta muzike nije samo muška, već može biti prostor za oglašavanje žena", rekao je Popović Tanjugu.

Prema njegovim rečima, Jadranka Stojaković pripada onim ličnostima na jugoslovenskoj sceni koje su bile "ozbiljne, odgovorne, pouzdane u svakom muzičkom smislu".

"Pominju njen značaj što je pevala Desanku Maksimović, velike pesnike kao što je Duško Trifunović, velike hercegovačke pesnike, koje je takođe uvrstila u svoj repertoar, ali ima nešto daleko važnije. Ona se nikad na sceni nije brukala. Sve što je radila, uvek je radila vrhunski", naglasio je Popović.

"Njenim odlaskom je ta scena na određen način zauvek zatvorena", dodao je on.

Janjatović je u izjavi Tanjugu konstatovao da je Stojaković "na tragu akustike" napravila ozbiljnu biografiju u tadašnjoj Jugoslaviji.

Podsetivši da je sarađivala sa članovima grupe "S vremene na vreme", kao i da je pre "Bijelog dugmeta" snimila pesmu "Ima neka tajna veza", Janjatović je primetio da je njen repertoar bio veoma dobro odabran.

Stojaković je, prema Janjatovićevim rečima, uvela u našu popularnu kulturu obrade sevdalinki.

"Sevdalinka je tada bila strikno vezana za narodnu muziku, a ona je kroz Aleksu Šantića i "Što te nema" napravila tu finu kombinaciju popularne kulture i tradicije", istakao je muzički kritičar.

Janjatović podseća da je Jadranka Stojaković uspela i u Japanu da izgradi uspešnu karijeru.

"Uspela je da potpuno drugoj kulturi prenese nešto što je ovdašnja muzika, tako da je uspela na dva kontinenta da napravi lepu biografiju", naglasio je Janjatović.


Tanjug