Večeras koncert Stonsa pred pola miliona Kubanaca


HAVANA - Rolingstonsi su stigli na Kubu, gde će održati istorijski, besplatan koncert pred, kako se očekuje, pola miliona ljudi, javljaju mediji.

Koncert je organizovan na sportskom stadionu Siudad Deportivo u Havani.

Kubanski državni mediji predviđaju da će se na terenu naći oko pola miliona ljudi i da će sigurno biti pokušaja upada na koncert iz manjih, okolnih ulica, prenose svetske agencije.

Postoji mogućnost da se u okviru stadiona i van njega okupi i milion ljudi, što bi značilo da će ovom koncertu prisutvovati svaki jedanaesti Kubanac.

Tri dana nakon posete američkog predsenika Baraka Obame, ovaj događaj mnogi smatraju još jednim kulturnim, ideološkim i ekonomskim iskorakom Kube iz izolacije.

Na ulicama Havane nije bilo reklamnih plakata za današnji koncert. Tek juče je novinar AFP-a u izlogu jedne državne muzičke prodavnice pronašao priveske za ključeve sa crtežom isplaženog jezika - zaštitnim znakom Stonsa.

Zvanicne prodavnice i dalje odbijaju da prodaju muziku Rolinstonsa. Da bi kupili njihov album, Kubanci moraju da pronalaze preprodavce piratskih diskova.

Izmedu 1960. i 1990. godine, rok je bio zabranjen na Kubi. Tokom tih najrepresivnijih godina, rok se slušao na tajnim okupljanjima a postojala je i tajna berza kaseta i ploča, podsećaju agencije.

Kubanci se prisećaju i tajnih okupljanja na kojima su pokušavali da uhvata američke radio talase kako bi slušali muziku Rolingstosna, Led Zepelina, Dip Parpla i slično, navodi AFP.

Organizator koncerta je izjavio da ozvučenje za ovoliki stadion zahteva opremu koja je zauzela 61. brodski kargo kontejner i prepun avion Boing 747.

Tanjug