Zdravo Gost, ako čitate ovo, to znači da niste registrovani. Kliknite ovde da se registrujete u nekoliko jednostavnih koraka, uživaćete u svim odlikama našeg Foruma. Imajte na umu da su zabranjeni nepristojni ili besmisleni nikovi (bez brojeva ili slova nasumice).
Dragan Nikolic preminuo jutros u 72. godini zivota
Povecaj Tekst Smanji Tekst

  1. Dobro Došli na Radio Šumadinac forum.

    Trenutno pregledate forum naše zajednice kao gost, što vam daje ograničen pristup većini diskusija. Registacijom koja je besplatna dobijate mogućnost da postavljate teme, privatno komunicirate sa drugim članovima (PP), odgovarate na ankete, uploadujete, i pristup mnogim drugim posebnim delovima. Registracija je brza, jednostavna i apsolutno besplatna i zato Vas molimo, pridružite našoj zajednici danas!!

    Ukoliko imate bilo kakvih problema sa procesom registracije ili vašim nalogom za prijavljivanje, kontaktirajte nas.
+ Odgovor Na Temu + Kreiraj Novu Temu
Prikaz rezultata 1 do 2 od 2
  1. #1
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    srce Dragan Nikolic preminuo jutros u 72. godini zivota

    Dragan Nikolić preminuo je jutros u 72. godini života, saopštilo je pozorište Atelje 212.

    [HL]

    Saučešće Vučića
    Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je saučešće porodici i kolegama povodom smrti Dragana Nikolića. "Srbija je ostala bez velikog Gage Nikolića. Iskreno saučešće porodici i kolegama", napisao je premijer na svom Tviter nalogu.
    [/HL]

    Mali uputio saučešće
    Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uputio je saučešće Mileni Dravić, supruzi legende srpskog glumišta Dragana Nikolića. "Legendarnog Dragana Nikolića svi ćemo pamtiti kao neponovljivog, izuzetno talentovanog i šarmantnog glumca. Svim Beograđanima, svim poklonicima sedme umetnosti i generacijama koje su stasavale uz njegove filmove i serije nedostajaće njegov duh i prepoznatljiv beogradski šarm. Bio je uzor mnogima, a njegovim odlaskom Beograd je izgubio jednog velikog čoveka i umetnika", navodi se u telegramu saučešća.


    BEOGRAD - Jedan od najvećih i najvoljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije Dragan Nikolić preminuo je jutros u 72. godini života, saopštilo je pozorište Atelje 212.

    Datum komemoracije i sahrane biće naknadno objavljen.

    Svojom jedinstvenom glumačkom igrom, prividno bez napora, sa velikom sugestivnošću i neponovljivim duhovnim šarmom udahnuo je život kultnim antiherojima među kojima su Džimi Barka, legendarni Flojd, neodoljivo simpatični Prle, šarmer Popaj, divlji Vlah-Alija, gradski vitez Urke...

    Nikolić je glumac bez koga se, posle više od stotinu briljantno odigranih uloga, u kojima je pokazao da u njegovom izražajnom registru ima mesta i za neznane nacionalne junake, romantične zavodnike sa građanskim ili polugrađanskim pedigreom, likove sa sumnjivog vrha i nesumnjivog društvenog dna, ne može ni zamisliti domaća filmska i pozorišna umetnost, navodi Atelje 212.

    Rođen je u Beogradu, 20. avgusta 1943. godine. Posle studija glume na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu, filmsku karijeru otpočinje glavnom ulogom u filmu Živojina Pavlovića "Kad budem mrtav i beo" (1967), za koju je (s onom u filmu "Tri sata za ljubav" F. Hadžića) nagrađen diplomom na Filmskom festivalu u Puli 1968. godine.

    U svojoj prvoj velikoj ulozi zablistao je kao Džimi Barka, sezonski radnik labilnog morala koji pogine, a da nije našao svoje mesto u društvu i u životu (što je osobina i mnogih njegovih kasnijih likova), koji je u mnogim anketama filmskih kritičara proglašavan za jedan od tri najbolja filma stvorena na južnoslovenskim prostorima.

    Ovaplotivši legendarni lik mladog prevaranta, secikese i zavodnika devojaka i žena iz uboge provincije i periferije normalnog života, obojivši ga nehotičnim humorom i diskretnom samo ironijom, Nikolić je već ovim junakom najavio svoje buduće glumačke kreacije - palanački sanjari, večiti gubitnici, šarmeri na prvu loptu, mladići koji žive tu pored nas, a ponekad i u nama.

    Glumačko sazrevanje, sa nizom uspelih kreacija likova iz svoje generacije, donosi mu 1985. godine Oktobarsku nagradu Grada Beograda za „kreativnu sposobnost da uzbudljivo predoči lik velikog psihološkog raspona“ (Uloga nasilnika Gare u filmu „Život je lep“ B. Draškovića).

    Glavne i veće sporedne uloge ostvario je u više od 80 filmova: Horoskop (B. Drašković), Bube u glavi (M. Radivojević), Uloga moje porodice u svetskoj revoluciji (B. Čengić), Mladi zdrav ko ruža (J. Jovanović), Beg (M. Radivojević - Nagrađen na Festivalu u Nišu nagradom "Car Konstantin" 1972), Kičma (V. Gilić), Nacionalna klasa (Goran Marković - Car Konstantin 1979), Ko to tamo peva (S. Šijan), Banović Strahinja (V. Mimica - za ulogu turskog pljačkaša Alije nagrađen Zlatnom Arenom u Puli 1981), Sezona mira u Parizu (P. Golubović), Nešto između (S. Karanović), Balkan ekspres (B. Baletić), Obećana zemlja (V. Bulajić), Urnebesna tragedija (G. Marković), Bure baruta (G. Paskaljević), Underground (E. Kusturica), Zona Zamfirova (Z. Šotra), Turneja (G. Marković)...

    Igrao je i u kratkim igranim filmovima i na televiziji. Veliku popularnost doneo mu je lik Prleta iz filmova i tv serije "Otpisani" (1974) i "Povratak otpisanih" (1976) u režiji Aleksandra Đorđevića.

    Kao stalni član ansambla Pozorišta Atelje 212, u kojem je od 1969. godine, ostvario je mnogo uloga i vrlo uspešnu pozorišnu karijeru - Generalska užina (Rober), Veza (Kauboj), Kosa (Berger), Rano jutro (Len), Ziger-Zager (Hari Fliton), Derviš i smrt (Muselim), Lulu (Džek Trbosek), Tom Pejn (Tom Pejn), Maratonci trče počasni krug (Đenka Đavo), Sladostrasnici-Karamazovi (Mladi gospodin), Portnojeva boljka (Aleksandar Portnoj), Molijer (Markiz d"Orsinji), Kod lepog izgleda (Maks)...

    U Zvezdara teatru veoma uspešno igrao je u predstavama: Ptic i ptica, U plamenu strasti, Malo ljubavi, malo mržnje, Urnebesna tragedija. U Beogradskom dramskom pozorištu: Frederik (Frederik)...

    Tokom dve sezone 1982. i 1983. godine igrao je u pariskom Theatre de la Vill glavne uloge u predstavama "Na dnu" Maksima Gorkog (lopova Vaska Pepela) u režiji rumunskog reditelja L. Pintiliea i u predstavi "Majstor i Margarita" M.A. Bulgakova (Isusa Hrista) u režiji M. Šerbana.

    Dobitnik je svih značajnih filmskih nagrada uključujući Nagradu za životno delo "Pavle Vujisić" 2000. godine.




    Kolege: Dragan Nikolić je bio urbana legenda Beograda

    Dragan Nikolić je bio prava beogradska urbana legenda, čovek koji je na mnogo načina bio simbol naše prestonice i inkarnacija gradskog duha, izjavili su reditelj Goran Marković i dugogodišnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović povodom smrti priznatog glumca.

    Marković je u izjavi Tanjugu podsetio da je Dragan Nikolić rođen na Crvenom krstu i da mu je nadimak bio "krstaš".

    "Ljudi sa periferije ovoga grada su bili izvor svih poetskih opsesija i u literaturi i na filmu i Dragan Nikolić je od ranih dana, od pojave crnog talasa i filma "Kada budem mrtav i beo", pa do danas, predstavljao Beograd", naglasio je Marković.

    "Mislim da je bio inkarnacija beogradskog duha, što je vrlo retko i što treba da pamtimo", dodao je reditelj filma "Nacionalna klasa" u kome je Nikolić igrao Flojda.

    Zelenović je primetio da smo ostali bez prave urbane beogradske legende, čoveka koji je na mnogo načina bio simbol Beograda.

    "Dragan Nikolić je bio veliki šmeker, gospodin. Na filmu je više od 50 godina, od 1964. godine, i kada pogledate tih više od 170 uloga, koje se ostvario što na filmu, što na televiziji, tu bogatu filmografiju, ispada da je mogao da glumi sve", istakao je on.

    On je rekao da je Nikolić mogao da bude "Džimi Barka, čovek koji se ne snalazi ni u vremenu ni u prostoru, ali i šmeker iz "Nacionalne klase".

    "Pođednako je bio dobar i kao Popaj u filmu "Balkan ekspres", ali je napravio i fantastičnu ulogu, za mene verovatno najbolju, u filmu Vatroslava Mimice "Banović Strahinja", u kome je glumio siledžiju Aliju", istakao je Zelenović, dodavši da je Nikolić "nešto čudesno napravio" i u filmu Slobodana Šijana - "Ko to tamo peva".

    Zelenović podseća da je Dragan Nikolić bio jedan od najomiljenijih glumaca u čitavoj Jugoslaviji.

    "Volela ga je publika, volele su ga kolege, bio je čovek koji je stvarno mogao da vam uvek bude od pomoći", kazao je on.

    "Ostaće velika praznina, ali i veliko delo i siguran sam da će Jugoslovenska kinoteka to čuvati kao svojevrsnu ostavštinu za budućnost i generacije koje dolaze, pokazivati i objašnjavati koliko je Dragan Nikolić obeležio vreme za nama kao veliki glumac i veliki čovek", rekao je Zelenović.

    Reditelj i glumac Radoš Bajić povodom smrti Dragana Nikolića kazao je da je "otišao najbolji među nama".

    "Božanstven čovek, veliki glumac i divan kolega. Ponosan sam što sam gotovo pet godina, od 2006. do 2011, neprekidno sarađivao sa njim i učio od njega. Njegov trag u našim dušama i u srpskoj kulturi, kinematografiji i pozorištu ostaće neizbrisiv", naglasio je Bajić u pisanoj izjavi Tanjugu.



    Tanjug
    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  2.    Linkovi Sponzora

    SRB HOST

  3. #2
     OFF 
    VIP
    Poeni: 406,386, Nivo: 1
    Level completed: 99%, Points required for next Level: 0
    Overall activity: 99.9%
    Dostignuća:
    OverdriveTagger First Class50000 Experience PointsSocialVeteran
    Nagrade:
    Posting Award
    Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna has a reputation beyond repute Vesna's Avatar
    Država
    Norway
    Registrovan
    Dec 2011
    Pol
    Zensko
    Zadnji Put Online : @
    Lokacija
    negde iznad zvezda
    Postovi
    59,575

    Uobičajeno Odg: Dragan Nikolic preminuo jutros u 72. godini zivota


    Omaž Draganu Nikoliću u Domu kulture Studentski grad


    BEOGRAD - Od prvog do trećeg aprila u Maloj sali Doma kulture "Studentski grad" biće organizovan omaž Draganu Nikoliću (1943-2016), velikanu jugoslovenske i srpske kinematografije, najavila je danas ta ustanova.

    Biće prikazan dokumentarni film Zdravka Randića o Draganu Nikoliću, snimljen 1989. godine, u kome autor kroz portret velikog glumca, sve njegove značajne uloge do filma "Gluvi barut" prikazuje prirodu i proces koji dovodi do sazrevanja umetnika.

    Na programu će biti i filmovi u kojima je Nikolić igrao: "Kad budem mrtav i beo" Živojina Pavlovića (1967), "Nacionalna klasa" Gorana Markovića (1979), "Ko to tamo peva" Slobodana Šijana (1980), "Sezona mira u Parizu" Predraga Golubovića (1981), "Idemo dalje" Zdravka Šotre (1982), "Nešto između" Srđana Karanovića (1983), "Sabirni centar" Gorana Markovića (1989), "Tri karte za Holivud" Božidara Nikolića (1993).

    "Verovao sam u sebe, u želju da pobedim, ali i da pobedim sebe. Biti mangup, podrazumeva pre svega čast... Ovo što nas okružuje nije mangupstvo, nije ni hrabrost...Važno je da pokušaš da prođeš kroz život elegantno, da probaš da se ne isprljaš, a i ako se isprljaš, da pokušaš da se ne obrukaš...Dostojanstvo je mera stvari, norma koju čovek, ako nema, može i mora da nauči...Greške koje sam pravio u životu nisu bile sudbonosne...", govorio je Nikolić.

    Projekcije u Maloj sali DKSG pratiće izložba originalnih plakata filmova.

    Tanjug

    Kad zaćutim, okrenem se i odem, to ne znači da si ti pobedio, to znači da više nisi vredan mog vremena.

    [Samo registrovani clanovi mogu videti ovaj sadrzaj. ] DJ. Vesna®
    Odgovor Sa Citatom Odgovor Sa Citatom

  4. Ko se zahvalio:

    miki0 (28.03.2016)

Informacija Teme

Users Browsing this Thread

Trenutno 1 korisnika pregleda ovu temu. (0 članova i 1 gosta)

     

Slične Teme

  1. Odgovori: 0
    Zadnji Post: 22.12.2015, 08:05
  2. Sopran Marika Pec Galer preminula u 83. godini
    Od Vesna u forumu Aktuelnosti
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 18.12.2015, 23:51
  3. Odgovori: 0
    Zadnji Post: 09.12.2015, 22:11
  4. Odgovori: 0
    Zadnji Post: 24.11.2014, 18:45
  5. Preminuo novinar Dragan Pantelic
    Od Vesna u forumu Aktuelnosti
    Odgovori: 0
    Zadnji Post: 16.02.2013, 10:44

Članovi koji su pročitali ovu temu : 0

Nemate dozvolu da vidite spisak imena.

Tagovi za ovu Temu

Pravila Postanja

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts


O Nama

    Narodni radio, melem za uši ko ne sluša može da ga nađe na www.radiosumadinac.org

Preporučeni Linkovi

Pratite nas na

Twitter Facebook youtube Flickr DavianArt Dribbble RSS Feed



RSS RSS 2.0 XML MAP HTML
Loading...
Svaki korisnik ovog sajta odgovoran je za sadržaj poruke koju objavi na sajtu. Sajt se odriče svake odgovornosti za njihov sadržaj. Postavljanjem vaše poruke ili vašeg autorskog dela saglasni ste da ovaj sajt postaje distributer vašeg dela i odričete se mogućnosti njegovog povlačenja ili brisanja bez saglasnosti uprave sajta. Distribucija sadržaja sa ovog sajta je dozvoljena samo u nekomercijalne svrhe, uz obaveznu napomenu da je sadržaj preuzet sa ovog sajta i uz obavezno navođenje adrese RadioSumadinac.org. Kako je sajt ovih dimenzija nemoguće u potpunosti kontrolisati, ukoliko primetite materijal nad kojim Vi ili neko drugi već ima autorska prava, odmah nam se obratite i materijal će biti uklonjen. Za sve ostale vidove distribucije obavezni ste da prethodno zatražite odobrenje od vlasnika Sajta


Optimizovano za rezoluciju: 1920x1080