Učenici iz Srbije osvojili 11 medalja

BEOGRAD - Učenici iz Srbije su na završenom tradicionalnom Međunarodnom takmičenju iz matematike i fizike "Romanian Master of Mathematics and Romanian Master of Physics", održanom u Bukureštu u Rumuniji, osvojili jedanaest medalja, dok je tim Srbije osvojio prvo mesto iz fizike.

Tim Srbije iz matematike je činila jedna ekipa koja je osvojila dve medalje i tri pohvale.

Bronzane medalje iz matematike dobili su Aleksa Konstantinov i Aleksa Milojević, pohvale su dobili Nikola Sadovek, Luka Vukelić, Igor Medvedev, a bez medalje je ostao Ognjen Tošić. Lideri su bili Vlado Uljarević i Bojan Bašić.

Na takmičenju iz fizike učestvovalo je petnaestak ekipa (Rusija, Brazil, Rumunija, Moldavija). Srbiju su predstavljala dva tima - tim Srbije i tim Matematičke gimnazije.

Tim Srbije je osvojio pet medalja iz fizike. Zlatne medalje osvojili su Mihajlo Sporić, Dušan Đorđević, Dušan Novičić, srebrnu medalju osvojio je Stefan Đorđević, a bronzanu Marko Nerančić. Lideri tima su Veljko Janković i Božidar Nikolić, saopšteno je iz Matematičke gimnazije.

Ekipni tim Srbije je osvojio prvo mesto.

Tim Matematičke gimnazije je osvojio četiri medalje i to jednu srebrnu koju je osvojio Vuk Radović, tri bronzane koje su osvojili Marko Šušnjar, Darko Golubović, Katarina Petrović, a bez medalje je ostao Aleksa Đorđević. Lideri tima su Aleksandra Dimić i Ivan Stanić, profesori fizike u Matematičkoj gimnaziji.

Ekipa Matematičke gimnazije se vraća 29. februara avionom u 16.40 časova, navodi se u saopštenju.

Na takmičenju iz matematike učestvovalo je dvadesetak zemalja i konkurencija je bila veoma jaka (Rusija, Kina, Koreja, SAD, Brazil, Velika Britanija, Rumunija, Peru).



Tanjug