Danas je Dan zaljubljenih





Dan Zaljubljenih, 14. februar, se slavi u mnogim zemljama kao praznik zaljubljenih i praznik prijateljstva. Tada parovi razmenjuju nežne poruke i poklone kao dokaz ljubavi, ali i crvene ruže koje su simbol strasti.



Prvobitno praznik katoličke crkve, dan Svetog Valentina do srednjeg veka nije bio poistovećivan sa romatičnom, već sa fizičkom ljubavi, dok se sada slavi kao dan ljubavi i zaljubljenih.

Sveti Valentin je dugo smatran danom neudatih i neoženjenih, a ne bračnih parova. Toga dana devojke bi se skrivale po selu i čekale da ih mladići pronađu, a parovi stvoreni nakon te igre trebalo je da se venčaju tokom te godine.


Sveti Valentin je postao popularan još osamdesetih godina prošloga veka u Kini i na Tajvanu gde postoji još jedan tradicionalni praznik za zaljubljene, Si Sijao Đie, koji vodi poreklo od antičke legende. On se praznuje sedmog dana sedmog meseca lunarnog kalendara.

A istoga dana, u Japanu, žene, posebno zaposlene, moraju svojim muškim kolegama da poklanjaju čokolade i čokolande bombone, ponekad i veoma skupe.

Na Tajvanu postoji još jedan praznik, 14. mart, nazvan Beli dan, koji je zapravo komercijalni fenomen izmišljen u Japanu, a zatim prekopiran u Južnoj Koreji, Tajvanu i Hong Kongu.






Najromantičnija reč na svetu - francuska reč "amour"

"Amour", francuska reč za ljubav, proglašena je najromantičnijom reči na svetu prema rezultatima ispitavanja jezičkih stručnjaka obavljenom uoči Dana zaljubljenih.

Za malo je pobedila italijansko "amore" a italijanski jezik je proglašen najromanticnijim jezikom. "Bellissima", na italijanskom i španskom "veoma lepa", je treća najromantičnija reč, a "tesoro", na italijanskom i španskom "blago", je zauzela četvrto mesto.

Ispitivanje je sprovelo udruženje "Today Translations" sa sedištem u Londonu među više od 320 lingvista, javio je Rojters.

Najromantičniji jezik posle italijanskog je francuski dok treće mesto dele španski i engleski.

Tokom iste ankete, stručnjaci su birali i najneromantičniji izgovor reči "volim te" pa je pobednik Japan sa "vatakussi-va anata-vo ai ssimasu" dok je na drugom mestu velški sa "ridw i'n di garu di" i "kaparha".


.
blic.rs