Papa i patrijarh Kiril pozvali na hrišćansko jedinstvo


Papa Franja i ruski patrijarh Kiril pozvali su međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku.HAVANA - Papa Franja i ruski patrijarh Kiril pozvali su međunarodnu zajednicu da zaštiti hrišćane od napada na Bliskom istoku.

Dvojica poglavara takođe su pozvala na obnavljanje hrišćanskog jedinstva, javio je AFP.

"U mnogim zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike čitave porodice, sela i gradovi naše braće i sestara hrišćana bivaju potpuno istrebljeni i uništeni", naveli su dvojica poglavara u zajedničkoj deklaraciji nakon susreta u petak u Havani, prenosi Rojters.

"Njihove crkve su varvarski opustošene i opljačkane, spomenici uništeni, relikvije izložene svetogrđu", navodi se u deklaraciji.

Dvojica poglavara govorili su o napadima na hrišćane u svetlu nasilja koje vrši Islamska država, navodi Rojters.

"Nadamo se da će naš sastanak doprineti ponovnom uspostavljanju jedinstva kakvo želi Bog", naveli su u zajedničkoj deklaraciji nakon istorijskog susreta u Havani, prvog posle gotovo hiljadu godina od raskola dve crkve, navodi AFP.

Kako prenosi agencija Tas s, papa je nakon sastanka rekao da se u njihovom dijalogu osećalo prisustvo Svetog duha.

"Razgovarali smo kao braća, jer mi imamo istu veru i tragamo za istim putem. Razgovarali smo veoma iskreno i otvoreno. Uveravam vas da sam u tom dijalogu osetio prisustvo Svetog duha", kazao je papa, navodi Tas s.

Patrijarh i papa su ocenili da je obnova hrišćanstva u Rusiji i mnogim zemljama istočne Evrope bez presedana, navedeno je u zajedničkoj deklaraciji.

Oni su izrazili nadu da će raskol među pravoslavnim i hrišćanima u Ukrajini biti prevladan na osnovu kanonskih normi i saopštili da unijaćenje nije put ka obnavljanju jedinstva crkve, prenosi Sputnjik.

U zajedničkoj deklaraciji su pozvali svoje crkve da ne podržavaju dalji razvoj sukoba u Ukrajini.

Pravoslavna i katolička crkva mogu aktivno da rade zajedno, izjavio je patrijarh Moskovski i cele Rusije nakon sastanka.

"Proveli smo dva sata u otvorenoj, bratskoj diskusiji, sa punim razumevanjem ogovornosti za svoje crkve, za svoj verujući narod, za budućnost hrišćanstva i za budućnost civilizacije. To je bio veoma sadržajan razgovor koji nam je pomogao da se međusobno razumemo", rekao je patrijarh Kiril.

Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje.

Papa je patrijarhu Kirilu doneo relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živeo u 5. veku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP.

Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske.

Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji. Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovečanstva, mira i pravde.

Ruski patrijarh Kiril i papa Franja sastali su se sinoć u Havani, što je prvi susret poglavara dve crkve od raskola 1054. godine.

Oni su se srdačno pozdravili i poljubili pre početka sastanka.

"Sastajemo se u pravo vreme i na pravom mestu", rekao je patrijarh Kiril, prenose ruski mediji.

Sastanak je održan u prostoriji na Međunarodnom aerodromu Hose Marti u kojoj je izložene zastave Vatikana i znamenje poglavara Ruske pravoslavne crkve.


[HL] Papa Franja i patrijarh Kiril razmenili poklone
Papa Franja i ruski patrijarh Kiril razmenili su poklone koji imaju duboko simboličko značenje. Papa je patrijarhu Kirilu doneo relikvijar u kojem su mošti Svetog Ćirila Aleksandrijskog koji je živeo u 5. veku i koga poštuju i katolička i pravoslavna crkva, prenosi AP. Patrijarh Kiril je papi Franji poklonio malu repliku ikone Bogorodice Kazanske. Kazanska ikona Majke Božije smatra se jednom od čudotvornih pravoslavnih ikona i veoma je poštovana u Rusiji.
Smatra se zaštitnicom ne samo Rusije već čovečanstva, mira i pravde. [/HL]

Tanjug