Patrijarh odlikovao Kusturicu


Srpski patrijarh Irinej odlikovao je danas u Mrkonjićima, kod Trebinja, reditelja Emira Kusturicu Ordenom Svetog Save prvog stepena


MRKONJIĆI - Srpski patrijarh Irinej, koji boravi u prvoj poseti Hercegovini otkako je poglavar SPC, odlikovao je danas u Mrkonjićima, kod Trebinja, reditelja Emira Kusturicu Ordenom Svetog Save prvog stepena za nesebičnu brigu i predstavljanje srpskog naroda i pravoslavlja u svetu.

Nakon liturgije u crkvi Svetog Vasilija Ostroškog i Tvrdoškog, patrijarh je vernicima poručio da se okupljaju oko svojih svetinja i crkve i da ne zaborave put kojim su ih vodili njihovi svetitelji i svojim primerom pokazivali da nikada ne smeju zalutati.


On je ukazao da je srpskom narodu dato mnogo od Nemanjića do danas, da su to sve darovi od Boga, koji od srpskog naroda samo traži veru, ljubav i nadu."Gospod nam je dao velike svete ličnosti i svetinje kojima se ponosimo. Gospod nam zapoveda ne samo da se međusobno poštujemo već smo pozvani da volimo i poštujemo i druge narode i da ljubimo neprijatelje svoje", istakao je srpski patrijarh.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je izrazio zahvalnost crkvi koja, kako je rekao, svih ovih godina radi na tome da se narod identifikuje sa svojom crkvom i da na taj način pokaže srpski nacionalni identitet "koji najbolje odražava vera u mir, ljubav prema ljudima i život sa ljudima".

"Širenje ljubavi je obaveza hrišćanska koju moramo svi da poštujemo i u nju da verujemo", kazao je Dodik, poručivši da se to u Hercegovini na najbolji način i vidi, jer tu živi narod koji se snažno identifikuje sa crkvom i nacijom. Dodik je rekao da i današnji skup u Mrkonjićima govori da srpski narod u Hercegovini živi sa svojom crkvom, patrijarhom i Republikom Srpskom.