Kosovo i Metohija - izbor iz stampe


Uništena perspektiva ljudskog bića

Udruženje Đakovčana reagovalo je na izjavu ambasadora SAD Majkla Kirbija da Kosovo treba da postane punopravni član UN.

Otvoreno pismo ambasadoru SAD Majklu Kirbiju prenosimo u celini:

Pitamo Vas, Vaša ekselencijo, da li znate da je sa prostora Kosova i Metohije proterano 230.000 Srba? Znate li da je njihova imovina uzurpirana, da se njihove kuće sistematski uništavaju, kao, na primer, Srpska ulica u Đakovici, da se uništavaju srpska groblja, da se briše svaki trag porušenih i uništenih crkava i manastira? Jeste li čuli o onima koji uznemiravaju crkveni i manastirski mir monaštva Visoki Dečani i manastira Uspenja presvete Bogorodice u Đakovici? Da li znate da su osnovna prava demokratije, Vaše zemlje i Evrope Srbima na prostoru Kosova i Metohije oduzeta? Da li ste upoznati sa činjenicom da će i šesnaestu godinu zaredom Srbi sa prostora Kosova i Metohije Božić dočekati van svojih kuća, u prihvatnim centrima i daleko od svojih svetinja Visokih Dečana, Pećke patrijaršije i Bogorodice Ljeviške?

A znate li da Srbi i Albanci imaju nešto zajedničko? Zajedničku nesreću da od radioaktivnih bombi bačenih na Kosovo i Metohiju 1999. godine stradaju svi, bez izuzetka. Da su, nažalost, mnoge porodice, i srpske i albanske, uništene i ostavljene bez ljudske, lekarske i moralne zaštite. Gospodine Kirbi, posetite odeljenje onkologije na Institutu za majku i dete u Beogradu i pogledajte u oči posledicama. Na Kosovu je radioaktivnošću uništena perspektiva ljudskog bića, a o tome svi ćute, što je ponižavajuće za ljudski rod.

Poštovana ekselencijo, prenosim Vam ubeđenje proteranih Srba sa Kosova i Metohije da njih nisu proterali njihove komšije Albanci, već SAD i EU. Jer da želite multietničke gradove, kao što govorite o multietničkom sastavu gradova Srbije, Vi biste se potrudili, zajedno sa predstavnicima EU, da Priština, Peć, Prizren, Đakovica ne ostanu bez Srba.

Gradovi na Kosmetu su jedini etnički čisti gradovi u Evropi. Voleli bismo da se sastanemo sa Vama i da Vam lično dostavimo ekskluzivne snimke o kamenovanju Srba u Đakovici svih ovih godina za Božić, kao i snimke koji svedoče o uništavanju grobova, kuća, crkava i manastira. Kao ubeđeni borci za ljudska prava, verujemo da ćete se sastati sa nama i odgovoriti na naša pitanja.

Sputnjik