Rok sastav "Yu grupa" proslavice 17. decembra 45 godina cistog rokenrola


BEOGRAD - Rok sastav "Yu grupa" proslaviće 17. decembra u Hali sportova 45 godina čistog rokenrola, a Žika Jelić ističe da je njihov najveći uspeh upravo trajanje i kompozicije koje žive od najranijih stvaralačkih dana.

"Jednog dana grupe neće biti, ali ako ostanu pesme iza nas da traju neko vreme, to je onda najveći uspeh i najveća satisfakcija bavljenja ovim poslom", istakao je Jelić u intervjuu Tanjugu.

Jelić kaže da je imao sreće da u pubertetu prvi put čuje električne gitare, njihov ritam i prihvati rokenrol, te je do danas ostao čovek koji se isključivo bavi tom vrstom muzike.

Ljubav prema rokenrolu, kome su braća Jelić posvećeni već 53 godine, je zaslužna i za njihovo dugo trajanje na muzičkoj sceni.

"Tajna leži i u maloj količini talenta, velikom, velikom radu, posvećenosti, stalnom usavršavanju i praćenju svega što se događa u svetu u oblasti rokenrola", dodao je Žika Jelić.

On naglašava da nikada nisu koketirali sa trendovima, niti pokušavali da prihvate neke druge muzičke pravce.

"Znao sam ako čovek principijelno drži jedan kurs, jednu liniiju i ako ne skreće levo i desno, mora da traje. Mnogi muzički pravci su trajali neko vreme i ugasili su se", dodao je Jelić.

Priznaje da se od rokenrola teško živi u Srbiji, ali naglašava da nije pogrešio kada je izabrao rokenrol, da je to posao za koji se opredelio kao mlad i u njemu uživa i danas.

Ipak primećuje da mlade grupe, koje su kvalitetne i autorski nastrojene, nemaju prostora i ne mogu da steknu veću popularnost.

"Srpski rokenrol se već godinama unazad bazira na starim grupama, koje su osnovane između sedamdesetih i devedesetih godina. Od devedestih pojavilo se mnogo kvalitetnih grupa, ali im se ne da prostora", rekao je Jelić.

Sredinom februara "Yu grupa" objaviće novi, 12. po redu, album koji je već najavljen singlom "Panika", za koji su snimili i spot.

"Dragi (Jelić) je dugo birao pesme i dosta je odugovlačio sa ulaskom u studio zbog tekstova. Imao je želju da povede računa o onome čemu nije posvećivao mnogo pažnje u prošlosti, a to su tekstovi", objasnio je Zika Jelić.

Iako se nije mnogo mešao u odabir pesama i to prepustio bratu, kaže da su mu se pesme dopale i veruje da će svako naći nešto za sebe.

"Do sada se pokazalo nepogrešivo da kada se nama dopadnu pesme, dopadnu se i publici, jedino nikada nismo uspeli da pogodimo koja će biti hit, najslušanija", istakao je Jelić.

Na albumu će se naći 10 novih pesama i obrada "Vodi me kući, anđele", autori tekstova su Nikola Čuturilo, Bora Đorđević, Boban Janković, Petar Jelić, a kompozicije su šarenolike - od bluza i balada, preko rokenrola, do narodnih motiva koji "Yu grupi" nisu strani.

Za kraj razgovora, o budućim planovima, Žika Jelić kaže da samo želi da u aktuelnom sastavu (Žika, Dragi i Petar Jelić, i Igor Malešević) "traju što duže, duže".

Izvor;Tanjug