Filmska nagrada "Caplin" iznenadila Katrin Denev


Francuska glumica Katrin Denev (68) dobitnica je ovogodišnje američke filmske nagrade Čaplin, čime je i sama iznenađena pošto je od njenih 100 filmova samo sedam na engleskom.


Denev je u ponedeljak uručena 39. nagrada Čaplin koju dodeljuje Filmsko društvo Linkoln centra. Nagrada nosi ime Čarlija Čaplina, kome je prvi put i dodeljena 1972. godine.Među prethodnim dobitnicima su Martin Skorseze, Tom Henks, Elizabet Tejlor, Alfred Hičkok i prošle godine Sidni Poatje.Agencija AP navodi da niko drugi, osim nje same, nije bio iznenađen što je baš Denev, ikona francuskog filma i svetska zvezda poznata po svojoj ledenoj lepoti, dobila nagradu.- Katrin Denev kao da je stvorena za film i film za nju. Ona je francuski film i izgleda da se iz godine u godinu sve više upušta u avanture - rekao je reditelj Martin Skorseze na ceremoniji.


Tema večeri, kako navodi AP, bila je više glumičina neustrašivost, a ne toliko njena lepota, iako je bila lice za parfem "Šanel pet" i muza modnog kreatora Iv Sen Lorena.Njena ćerka, glumica Kjara Mastrojani, govorila je o majci koja je neustrašiva na platnu kao i u životu, i istakla njeno učestvovanje u javnim protestima protiv smrtne kazne i za pravo na abortus.O Denev su govorili i glumica Suzan Sarandon sa kojom je igrala u filmu "Glad" iz 1983. godine i francuski reditelj Fransoa Ozon koji je nedavno sa njom napravio komediju "Potiće" (Žena za ukras), u kojoj je igrala sa Žerarom Depardjeom.Primajući nagradu, Denev je rekla da je iznenađena time što je dobija kao francuska glumica. Ona je rekla da je to "vrlo retko" i "posebno", a zahvalila se mnogim rediteljima koji su joj dali samopouzdanje da pravi radikalne izbore u svojim filmovima.Među najpoznatijim filmovima Ketrin Denev su "Šenbruški kišobrani" Žaka Demija (1964), "Odbojnost" Romana Polanskog, "Lepotica dana" Luisa Bunjuela (1967), "Poslednji Metro" Fransoa Trifoa (1980) i "Indokina" Režisa Varnijea (1992) za koji je dobila svoju jedinu nominaciju za Oskara.