Austrija konacno priznala zlocine austrougara nad Srbim



BEČ – Austrijski list Prese objavio je opširan članak o zverskim, nikada kažnjenim, zločinima austrijske kraljevske brigade nad Srbima tokom Prvog svetskog rata. Prese se poziva na spise švajcarskog kriminologa Rudolfa Arhibalda Rajsa koji je detaljno opisao brutalno ponašanje austrijske kraljevske brigade tokom Prvog svetskog rata.


Kako navodi Prese, brutlanosti austrijske vojske nije bilo kraja: streljanja, uzimanje taoca i deportacije su samo neke od stvari koje su Austrougari činili u ratu, a dugo o tome nije bilo ni reči, niti je iko za te zločine kažnjen.

Rajs, koji je inače bio pasionirani fotogoraf, došao je u Srbiju 1914. godine kako bi kao neutralni posmatrač dobio uvid u ratnu situaciju. Zaprepašćen zločinama Austrougara počeo je da beleži utiske u svoj dnevnik. Njegovi izveštaji su još iste godine objavljeni u Engleskoj, Francuskoj i Švajcarskoj.

U svojim memoarima navodi kako austrougarska monarhija želi da zatre srpski narod. On optužuje Austrijance da su ciljano kršili zakon o oružanim sukobima, da su svoje stanovništvo svestno huškali protiv Srba i tako širili mržnju. Redovno kršenje ljudskih prava bila je svakodnevnica. Još u avgustu 1914. izvršen je masakar nad Srbima gde je u jednom danu stradalo do 4.000 osoba.

Naime, rat na Balkanu ostaće zapamćen po neočekivanoj i neverovatnoj brutalnosti koja do tada nije zabeležena u istoriji. Austrijska propaganda pisala je laži i na taj način unosila strah među svoje vojnike kako su Srbi lukavi, brutalni i veliki fanatici. Vojnici su dobijali jasan nalog da ubijaju zatvorenike, pa čak i slučajne prolaznike koji su im delovali sumnjivo. Čak su i srpski civili bili meta kraljevske garde koja se iživljala nad njima.


Austrijanci su za zločine krivili srpsku paravojsku i tako pravdali svoje već ranije objavljene laži. Austrija se do sada nije bavila svojom prošlošću i niko od vojnika li učesnika Prvog svetskog rata nije kažnjen za zločine protiv srpskog naroda.

Izvor: Kurir