Umro Nikola Simić

On je ove godine dva puta podvrgnut operacijama na Institutu za urologiju i nefrologiju, jer je bolovao od raka.

To ga međutim nije sprečavalo da igra u predstavi „Buba u uhu“, kao i u mjuziklu Pozorišta na Terazijama „Producenti“. Ranije je najavljivano da bi trebalo da igra u nastavku filma „Zona Zamfirova“.

Simić je rođen 18. maja 1934. i već u gimnaziji se pridružio dramskoj sekciji. Njegova prva ljubav bilo je slikanje, ali je sticajem neobičnih okolnosti odustao od srednje umetničke škole i posvetio se glumi, u koju ga je uveo njegov stariji brat Slavko.

Diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu i prvu ulogu u predstavi "Oklopni voz" Miroslava Belovića imao već kao student (1957.) u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je stalni član od 1959.

Proslavio se ulogom Mite Pantića u filmskom serijalu “Tesna Koža”, ali i serijama “Srećni ljudi”, “Porodično blago”, “Ljubav navika, panika”.

Od 1971. igrao je u predstavi “Buba u uhu” sa kojom je 7. juna 2011. proslavio jubilej 40 godina igranja.

Poznat je i po tome što je sinhronizacijama crtanih filmova na srpski pozajmljivao glas Dušku Dugoušku, Mikelanđelu i Sekaču u “Nindža Kornjačama” i Čipu Čejsu u “Transformersima”.

Tokom duge karijere osvojio je niz nagrada: “Ćele kulu” (današnju “Naisu”) za najbolju filmsku kreaciju 1975, i nagrade za životno delo “Branislav Nušić”, “Pavle Vuisić” i “Zlatni ćuran”.

B92