Pozorisna drama o Zoranu Djindjicu


U drugoj polovini maja na sceni Ateljea 212. Režija mladog Olivera Frljića

EDAN od najznačajnijih pozorišnih reditelja na prostoru bivše Jugoslavije, Oliver Frljić, priprema autorski projekat pod radnim naslovom “Zoran Đinđić”, čije je premijerno izvođenje planirano za 18. maj na “Mucijevim danima” u Ateljeu 212.

Kako saznajemo, reč je o istraživačkom radu u kojem učestvuju glumci Anita Mančić i Branislav Trifunović, i o kome u samoj pozorišnoj kući (na čijoj sceni je Frljić već s velikim uspehom režirao “Oca na službenom putu” Abdulaha Sidrana) - još ne žele da govore.

Iz Ateljea poručuju da je sam naslov već dovoljno intrigantan. Ovih dana će poslati saopštenje medijima kojim će izvestiti javnost i da će se o svim detaljima nešto više saznati tek na konferenciji za novinare, 15. maja.

Inače, reditelj Frljić je nedavno dao kratku izjavu zagrebačkim “Novostima” (samostalnom srpskom nedeljniku) u kojoj kaže:

- Srbija se i danas nalazi pod hipotekom ovog zločina. Modernizacijski procesi u Srbiji nakon Đinđićeve smrti su zaustavljeni i još nema političara njegovog ranga koji bi te procese mogao pokrenuti. Nije jasno ko je sve umešan u atentat na Đinđića, a nalogodavci tog ubistva i dalje deluju u političkom životu Srbije.

Gost iz Zagreba do sada je u Srbiji, Sloveniji i Hrvatskoj postavio mnoge “intrigantne” naslove iz naše nedavne prošlosti, poput “Proklet bio izdajica svoje domovine”, “Leksikon YU mitologije”, “ Pismo iz 1920”, “Bakhe”, “Kukavičluk”....